Могат ли бременните жени да заразят бебетата си с коронавирус?

Малкото научни изследвания проведени до момента относно бременността и COVID-19 не дават категоричен отговор на въпроса дали бременните жени могат да заразят бебетата си с коронавирус. Ще ви разкажем най-новото по темата в следващите редове.
Могат ли бременните жени да заразят бебетата си с коронавирус?

Последна актуализация: 23 май, 2020

Пандемията на коронавируса донесе със себе си редица случаи изискващи допълнително изследване. Един от въпросите появили се в началото на епидемията бе дали бременните жени могат да заразят бебетата си с коронавирус.

Опитът с предходни епидемии и пандемии постави научната общност в тревога още с появата на новия вирус. Много вирусни заболявания предизвикващи респираторни проблеми се срещат по-често сред бременните жени и бебетата им. При двете предходни епидемии с коронавируси, през 2002-2003 и 2012-2013, не се наблюдаваше предаване на заразата от майката на плода, но при някои бременни имаше усложнения. По време на тези епидемии заразените бременни жени бяха изложени на по-висок риск от спонтанен аборт отколкото другите бременни.

По подобен начин при появата на пандемията на грипа H1N1 през 2009 година, бременните жени бяха една от групите изложени на по-висок риск. Веднага бяха препоръчани спазването на карантина и специални мерки, а лекарите бяха на мнение, че е по-добре да се ражда чрез Цезарово сечение отколкото по нормален път.

Базирайки се на всичко, споменато дотук, китайските центрове за научни проучвания направиха изследвания относно това дали бременните жени могат да заразят бебетата си с коронавирус. Първите резултати, въпреки че бе обхваната малка група бременни, показват, че няма вертикално предаване на заразата.

Какво представлява вертикалното предаване?

За да узнаем дали бременните жени могат да заразят бебетата си, трябва да разберем начина, по който майката и плода са свързани по време на бременността. Става въпрос за тази интимна връзка, чрез която на теория, би могло да стане предаването на вируса от едното тяло към другото.

Плодът е свързан към майката чрез пъпната връв и плацентата. Тази връзка осигурява хранителни вещества от кръвта на майката на развиващото се дете. Между тях циркулират и други вещества и бактерии.

Вертикалното предаване представлява преминаването на патогени от майката към плода чрез плацентата по време на бременността. Най-често срещаният и широкоразпространен пример за това е заразяването с човешки имунодефицитен вирус (ХИВ).

Но вертикалното предаване не е единственият начин, по който майката може да предаде зараза на детето си. По време на едно нормално раждане, плодът може да бъде инфектиран от майката при контакта си с лигавиците на половата система. Този вид заразяване е познато като перинатално предаване.

След раждането си бебето може да се зарази и чрез кърмата. Но това не важи за всички бактерии и вируси. При тези, които има опасност от заразяване, лекарите съветват майката да не кърми и да използва адаптирано мляко.

Вертикално заразяване на бебе от майката през плацентата.

Вертикалното предаване представлява предаване на зараза от майката към плода чрез плацентата.

Прочетете и: Колко дълго оцелява коронавирусът върху повърхностите?

Първоначалното проучване относно това дали бременните жени могат да заразят бебетата си с коронавирус

В Ухан, градът от който започна пандемията с коронавируса, бяха проведени първите проучвания. Изследователите тестваха бременни жени заразени със SARS-CoV-2, както и децата им, в болницата Union Hospital.

Новородените на тези жени не са били със симптоми на коронавирус. Нито едно бебе не е имало висока температура, нито кашлица. По протокол лекарите изолират бебетата, за да наблюдават развитието им. Тестовете на тези деца за COVID-19 са били 100% отрицателни.

Едно от новородените е имало респираторни усложнения. При други се наблюдават кожни обриви по време на хоспитализацията. Но поради отрицателните резултати за инфектиране с коронавирус, изследователите казват, че не могат да свържат тези симптоми със SARS-CoV-2. Необходимо е провеждането на още изследвания, за да може да се отхвърли или потвърди тази връзка.

Проучване относно това дали бременните жени могат да заразят бебетата си с коронавирус.

Бременните жени, обхванати в това проучване, и бебетата им били изолирани като предпазна мярка.

Препоръчваме ви да прочетете и: Миенето на ръцете: най-големият враг на коронавируса

Бременните жени и мерките против коронавируса

Въпреки че проучванията показват, че бременните жени не могат да заразят с коронавирус бебетата си, предпазните мерки важат и за тях. Те трябва да спазват карантината и социалната дистанция както всички останали. В някои страни бяха въведени допълнителни ограничителни мерки за бременните от гледна точка на безопасността им. Беше им разрешено да работят, но им беше забранено да посещават обществени места.

За бременните жени е важно да могат лесно да се свързват с гинеколога си от разстояние. По този начин те биха избегнали посещението на здравните центрове, където биха могли да се заразят.

Въпреки че вертикалното предаване не е потвърдено, бременните жени могат сериозно да бъдат засегнати от COVID-19, а това би могло да доведе до усложнения с бременността им. Поради тази причина превенцията е изключително важна за бременните жени, особено ако имат заболявания на дихателната система като астма.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.