Още секс или по-добър секс?

Колко често вие и вашият партньор правите секс? Преди да отговорите, има нещо важно, което трябва да ви кажем: когато става дума за секс, всичко се свежда до качеството, а не до количеството.
Още секс или по-добър секс?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Много хора се хвалят за това колко секс правят. Въпреки това, когато става дума за секс, нещата не опират до количеството. Качеството е това, което трябва да търсим.

 Всъщност грешим, когато смятаме , че и тук важи максимата “колкото повече, толкова повече”. Понякога дори и тези, които правят секс често имат по-високо ниво на недоволство.

Сексът надхвърля самия физически акт. Има много хора, които го омаловажават и го свеждат до обикновен акт на проникване. Сексът обаче се основава на много повече фактори.

Какво означава качествен секс

Какво наистина трябва да правите, за да се радвате на добър секс

В повечето случаи когато правим повече секс, не сме непременно удовлетворени. Понякога това се нарича спортен секс. А понякога означава секс, който се е превърнал в скучна рутина. В края на краищата, вече разбирате, че повече не означава и непременно по-добре.

И така, какво наистина трябва да правите, за да се радвате на добър секс?

Нека да разгледаме някои примера:

  • Комуникацията е жизненоважна по време на секса. Благодарение на комуникацията, вашият партньор може да ви каже какво иска, за да получите по-добро сексуално преживяване.
  • Щедростта също е важна, дори и да не е двустранна. Не бъдете пасивни. Направете усилие да угодите на партньора си.
Като се има предвид това, сексът трябва да бъде удоволствие, а не отговорност.
  • Важно е да сте в комфортна обстановка. Едно е, ако се чувствате неудобно по време на акта. Съвсем различно е, ако се наслаждавате на времето и спокойствието – така сексът се превръща в нещо много по-приятно.
  • Никога не трябва да прескачате любовната игра. В действителност без нея е много трудно да се достигне пълно сексуално преживяване. Целувките и ласките са необходими за ненадминатото удоволствие.
  • Синхронизацията и усещането за връзка също имат важна роля. Това може да означава много повече вложени усилия, но без тази връзка сексът ще се състои в един обикновен акт.
  • Доверието също е необходимо. То ни освобождава от всякакъв страх, срам или задръжки и ни позволява наистина да се наслаждаваме на качествен секс.

Вашата връзка с щастието

Проучване, публикувано в Journal of Economic Behavior & Organization, се фокусира върху изследването на връзката между секса и щастието.

Те се срещнали с 64 двойки на възраст между 35 и 65 години. Половината от тях били помолени да запазят броя на сексуалните преживявания помежду си. Другата половина била помолена да увеличи количеството секс.

В крайна сметка двойките, които увеличили количеството, не били по-щастливи от другите.

Може би причината се крие в това , че те не изчаквали желанието  им да нарасне, поради което сексуалният им апетит намалявал всеки път.

Това изследване е открило още нещо. Да правиш повече секс не означава повече щастие. Това също не означава, че ще се наслаждаваме повече.

Поради това трябва да се съсредоточим върху качеството. Това е мястото, където наистина може да намерим ключа за сексуалното удовлетворение.

Вижте още: Асексуалността: Когато не чувствате сексуално желание

Това не е нещо, което можете да контролирате

Не се опитвайте да следвате определена схема за секс

Понякога може да се уплашите от някои аспекти във връзката ви. Това е нормално, но може да породи като резултат по-малко секс.

Ще има и моменти, когато ще навлезете в сексуална “рутина”. Това се характеризира с определени дни, в които чувствате, че трябва да го направите, независимо дали имате настроение или не.

Както можете да си представите, това също може да се превърне в проблем и дори може да ни накара да започнем да мразим секса.

Трябва да позволим на нашите желания да се породят естествено, без да се принуждаваме да следваме стриктни модели. Това е подобно на момента, когато не искаме да ядем, но все пак го правим, защото имаме определен график.

В крайна сметка се чувствате прекалено пълни, подути и дори разочаровани. Не харесвате храната и се чувствате зле, че правите нещо, което не искате да правите.
Търсете качеството, а не количеството в секса

Всяка двойка е различна. Кой казва, че е необходимо да го правите задължително пое веднъж седмично? Кой казва, че това да го правиш веднъж месечно е лошо нещо за връзката ти?
Никога не се сравнявайте с другите двойки. Не се опитвайте да следвате определена схема за секс. Това може да има обратен ефект и да бъде много опустошително.

Търсете качеството, а не количеството. Когато всичко е казано и направено това, което е наистина важно, е да се насладите на пълно и задоволяващо ви време на интимност и нежност помежду си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.