4-те основополагащи стълба на всяка връзка

Във всяка връзка са налице различни крайъгълни камъни, които трябва да преодолеете, за да бъдете щастливи
4-те основополагащи стълба на всяка връзка

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Когато човек е във връзка с друг, това може да бъде ангажимент, който да донесе на двете страни огромна радост, но също така и огромно страдание. Когато решите да споделите живота си с друг човек, това значи много повече от просто да бъдете влюбени. Във всяка връзка са налице различни крайъгълни камъни, които трябва да преодолеете, за да бъдете щастливи.

Съвместният живот дава ценен опит, който позволява да станете по-добри не само като личности, но и като двойка. Важно е да обърнете сериозно внимание на този аспект от живота, защото много хора го приемат за даденост. Това е нещо, от което всеки се нуждае, за да чувства щастие, кураж, да бъде здрав и да живее пълноценен живот.

Когато сте влюбени и имате здравословна връзка, това може да ви дари с щастие, да ви стимулира да се развивате като човек и да добави стойност в живота ви. Поради това си струва да узнаете кои са основополагащите стълбове на всяка връзка. Те я подобряват и укрепват.

В днешната статия ще споделим теорията на психолога и сексолог Летисия Гарсия за 4-те основополагащи стълба на всяка връзка: комуникация, доверие, подкрепа и творчество.

Комуникация

Комуникацията е в основата на всяка връзка

Общуването в една връзка е един от ключовите начини за поддържане на стабилност между партньорите и избягвате на изпадането в скучна рутина. Трябва да се чувствате удобно и с лекота да говорите с партньора, не бива да изпитвате страх, че ще бъдете критикувани. Изговарянето на нещата, които ви вълнуват и тревожат, както  и справянето с проблемите, е прекрасен и емпатичен начин да създадете разбиране помежду си. Така партньорството става по-здраво и силно.

По същия начин във всяка двойка трябва да има пространство за сексуална и любовна комуникация – и двете имат важна роля за връзката. Много хора погрешно вярват, че искането на нещо от партньора е неправилно. Те не осъзнават, че по този начин всъщност могат да възпламенят страстта и да провокират интерес. Да оздравят връзката, извеждайки я от рутината.

Доверието е основа във всяка връзка

Доверието е основа във всяка връзка

Доверието винаги играе фундаментална роля във всички типове връзки. Този стълб укрепва партньорите и помага да се чувстват като допълнение един на друг. Доверието означава, че можете да бъдете себе си, без да се страхувате от осъждане и критика за това кой сте, какво обичате и какво правите.

Когато имаме доверие на един човек, той ни отвръща с конструктивна критика, без да се опитва да ни променя. Този начин на доверие се постига във времето и с помощта на добра комуникация. Освен това се базира на знанието да говорим и да изслушваме, без да се страхуваме от осъждане.

Подкрепа

Подкрепата е в основата на всяка връзка

Нивото на подкрепа, с което една двойка разполага във връзката, не може да бъде постигнато в друга сфера на живота. Става дума за връзка, която улеснява общуването и споделяне на неща, които са общи за партньорите. Всъщност, когато в двойката има много доверие и любов, тя създава свой “език”, който използва, за да изразява своите мисли и чувства, своята любов, своите желания.

Ежедневните задължения и рутина могат да накарат човека да загуби подкрепата, която го обвързва. Но любовта и желанието могат винаги да възродят тази специална връзка, да възстановят детайлите, които са били забравени във времето и да съживят страстта в двойката.

Можете да бъдете изобретателни и да подхождате винаги изследователски във връзката. Търсете у партньора нови неща, които да стабилизират отношенията и да засилват чувствата. По този начин ще продължите да се сближавате и няма да се изгубите в рутината.

Творчество

Основи във всяка връзка: творчество

Творческият подход или креативността е качество, което всички хора притежават и могат да развият по много начини. Той е ключова съставка, която позволява да избягате от ежедневието и да обновите връзката. Това ви дава шанс да възвърнете интензивността на чувствата, когато смятате, че всичко се е променило.

Важно е да добавяте нови елементи в сексуалната връзка и живота, който споделяте. По този начин не само вливате нови сили в двойката, но и припомняте колко много се обичате един друг.

Много са начините да използвате креативността. Заедно можете  да правите нещо специално, ново, което да заздрави връзката ви. Това ще разбие на пух и прах монотонността, която толкова често убива силата на любовта.

Въвеждането на тези 4 основополагащи стълба във всяка връзка ще допринесе за запазването на силата на любовта и дори нейното разрастване. Важно е за партньорите да участват заедно. Една връзка е съставена от двама души. Тя не може да се развие, когато само единият от партньорите полага усилия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García FE, Ilabaca Martínez D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP 2013;11(2):42-60.
  • Morfa JD. Prevención de los conflictos de pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer; 2003.
  • Villar F, Villamizar D, López-Chivrall S. Los componentes de la experiencia amorosa en la vejez: personas mayores y relaciones de pareja de larga duración. Revista Española de Geriatría y Gerontología 2005;40(3):166-177.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.