Все още ли вярвате в тези 5 мита за секса?

Има много митове за секса, които са основани на социални стереотипи.
Все още ли вярвате в тези 5 мита за секса?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Мислим, че нашите възгледи за секса не са условни, но все още има набор от митове за секса, които подсъзнателно упорстват в ума ни.

Това оказва влияние върху нашите връзки, как приемаме човека, с когото имаме любяща връзка, как двойките се държат един с друг и т.н.

Какво можем да направим? Първото нещо е да разпознаем и идентифицираме всеки един от митовете за секса, които съществуват. След като го направим, трябва да се отървем от тях.

Ще се изненадате колко много неща все още смятаме за истина.

Митове за секса

1. Мъжете са по-неверни

Митове за секса: мъжете са по-неверни

Наистина ли са неверни мъжете? Вярваме, че мъжете имат прекомерно високо либидо, което ги кара да са по-податливи към това да са неверни.

Въпреки този аргумент, това не е вярно. Макар да вярваме, че хората по природа са моногамни , това не е самата истина. Дори да изберем да бъдем само с един партньор, може да пожелаем да имаме връзки и с други.

Тази реалност е довела до отворени връзки и много повече свободи, които ни позволяват да освободим природните си инстинкти.

Има ли разлики от гледна точка на мъже и жени? Истината е, че няма. Всичко това зависи от начина, по който възприемаме връзките, как гледаме на изневярата и какво смятаме за правилно и грешно.

2. Порното е създадено за мъже

Колко пъти сме питали жена дали гледа порно, а нейният отговор е “не” ? Подобен е случаят, когато я попитаме дали мастурбира.

Този мит е произлязъл, защото мъжете нямат проблем (понякога) да потвърдят, че се наслаждават на порното. Вместо това, жените го пазят в тайна.

Порното е направено за всички полове и за всеки, който може да се наслади на порнографски филм.

В допълнение днес има много видове, от които може да се избира, за да можете да гледате порното, което най-много ви вълнува. Някои даже имат сюжет, за да не изглежда ситуацията твърде хладна и нереална.

3. Афродизиаците стимулират вашето сексуално желание

Митове за секса: афродизиаци

Учените не са открили доказателство, че някоя храна или напитка може да стимулира сексуално желание.

Шоколадът, ягодите и т.н. винаги са се смятали са афродизиак, който ни помага да увеличим страстта и желанието си за секс.

И все пак, това не е истина. Единственото, което ни дават тези храни, е плацебо ефект. Ние вярваме, че те повишават желанието ни за секс, затова те имат желания ефект, когато ги приемем.

Но този ефект не е благодарение на храната, а на ума ни.

4. В една връзка мъжете търсят секс, а жените – любов

Има също и жени, които търсят само секс и мъже, които търсят само любов във връзките. Всеки има различни нужди. Затова не трябва да правим обобщения относно това какво мъжете и жените търсят в една връзка.

Винаги сме вярвали, че мъжете искат само секс, защото вярваме, че те са по-склонни да изневерят на половинката си.

И мъжете, и жените могат да имат желанието да правят неангажиращ секс, да търсят любов, да имат връзка, основана на секс и така нататък.

Всичко зависи от лични обстоятелства, преживявания и предпочитания, а не от пола.

5. Големи ръце = голямо достойнство

Митове за секса: големи ръце значат голямо достойнство

Хората винаги казват, че трябва да гледаме ръцете на мъжа, за да определим размера на пакета му. В днешно време това все още е популярен мит.

Ако мъжът има големи ръце, това не означава, че е надарен. Може да се изненадате.

Пенисът е като женските гърди. Размерът на тялото ни, размерът на ръцете ни и теглото ни не са от значение, когато става въпрос до размерът на тези части от тялото.

Размерът няма нищо общо с това, така че не вярвайте на този мит!

Вярвали ли сте на някой от тези митове за секса? В даден момент всеки от нас си е мислил, че са истина. Сега, когато знаете че не е така, е време да ги премахнете от ума си!

Митовете са секса са просто митове. Не сме наясно с вредите, които могат да нанесат, докато не засегнат връзките ни или начинът, по който виждаме другите.

Ако знаете други митове за секса, споделете ги с нас!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Sabna Kotta, Shahid H. Ansari, and Javed Ali. Department of Pharmaceutics, Jamia Hamdard, Hamdard Nagar, New Delhi, India. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731873/
  • Barash, D. P., & Lipton, J. E. (2003). El mito de la monogamia: la fidelidad y la infidelidad en los animales y en las personas. Siglo XXI de España Editores.
  • Watts, M. (2003). THE MYTH OF MONOGAMY; FIDELITY AND INFIDELITY IN ANIMALS AND PEOPLE. Australian Science Teachers Journal, 49(4), 37.
  • Documentary — Amanda de Cadenet. Retrieved 12 September 2020, from https://amandadecadenet.com/documentary/
  • Bohl, M. The strange science behind why (some) aphrodisiacs work.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.