Опитайте този уникален хляб с мед, канела и банани
Десертите са неделима част от света на световната кулинария. Неслучайно са любимата слабост на много хора. Проблемът им е в това, че повечето от тях не са здравословни и не се препоръчват, ако сте решили да се храните балансирано. Но в дневната статия ще ви представим едно лесно за приготвяне сладко изкушение с полезни съставки, богати на ценни хранителни вещества: хляб с мед, канела и банани.
Не се колебайте и го опитайте още днес!
Рецепта за вкусен хляб с мед, канела и банани
Една от причините за притеснения при приготвянето на сладкиши е съдържанието на захар в повечето рецепти. Повечето хора си мислят, че десертите са вредни, тъй като имат прекалено много калории.
Но сладките изкушения приготвени с пълнозърнено брашно и млечни продукти не са „забранен плод“.
Затова, ако сте физически активна личност и спортувате редовно няма проблем да се наслаждавате на продукти и ястия от всички хранителни групи. А вредното въздействие на захарта и сладкишите няма да окаже сериозен ефект върху теглото ви. Важно е да се храните балансирано и да не прекалявате с консумацията на които и да е продукти.
Рецептата, която ще ви представим днес, за този хляб с мед, канела и банани съдържа малко захар и е изключително здравословна. Струва си да кажем по няколко думи за всяка една от основните й съставки, тъй като са богати на ценни хранителни вещества. Бананите са известни с многобройните си качества и най-вече със съдържанието си един важен минерал: калият. А канелата и медът ви осигуряват други полезни вещества като витамините А, В и С.
Как да си приготвите хляб с мед, канела и банани
Продукти
- 2 ½ чаши пълнозърнено брашно (300 г)
- 1 супена лъжица сода за хляб (15 г)
- 1 чаена лъжичка канела на прах (15 г)
- 4 супени лъжици мед (100 г)
- 1/2 чаша кафява захар (100 г)
- 1 щипка сол
- 2 узрели банана
- 1 чаша счукани орехи (150 г)
- 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
- 1 чаша течно мляко (250 мл)
- 2 яйца
- 2 супени лъжици мед (допълнителни) (50 г)
Начин на приготвяне
- Първо пуснете фурната да загрее на 180°C (356°F), нека да работят и двата реотана. Топлината трябва да се разпределя равномерно, за да можете да опечете добре този вкусен хляб.
- Намажете формата за печене с малко масло и я отделете настрани за по-късно.
- В малка тенджера изсипете следните продукти: млякото, чистото масло и меда. Затоплете ги, но не оставяйте сместа да заври. Дръпнете съда от огъня, когато сте готови.
- Пресейте брашното, прибавете канелата и содата за хляб. Постепенно добавете към тях и захарта и орехите.
- В друга купа намачкайте бананите и разбийте яйцата. Прибавете сместа с маслото, млякото и меда и добре разбъркайте всичко.
- С помощта на дървена лъжица разбъркайте тестото за хляба с мед, канела и банани. Уверете се, че сте разбили всички бучки.
- Изсипете сместа във формата и печете хляба 45 минути.
- След като минат 30 минути ще видите как повърхността на хляба става златистокафява. Покрийте сладкиша с алуминиево фолио, за да не изгори.
- След като изтекат останалите 15 минути, извадете хляба от фурната и го оставете да изстине няколко минути. Полейте го с малко мед. Вече можете да поднесете кулинарното си произведение!
Препоръчваме ви да прочетете и: 3 вкусни десерти, от които не се пълнее
С какво можете да поднесете хляба с мед, канела и банани
След като приключите с приготвянето на този уникален хляб с мед, канела и банани ще можете да му се насладите по всяко време на деня. Винаги е добре да знаете с какво можете да поднесете този здравословен сладкиш, независимо дали става въпрос за закуска или следобедно похапване.
Този десерт е идеален за зимата и есента. Можете да го съчетаете с чаша ароматно кафе с пухкава сметана. А ако сте любител на чая ви съветваме да го опитате в компанията на студен чай от лимон или праскова. Така ще поглезите сетивата си с контраста между сладко и кисело, като същевременно ще си осигурите немалко витамини.
И накрая – не се чувствайте виновни, че сте си приготвили този невероятно вкусен хляб с мед, канела и банани. Насладете му се. Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- MedlinePlus. Miel. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/738.html. Accessed 11/17, 2018.
- Wikipedia. Cinnamomum verum. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_verum. Accessed 11/17, 2018.
- Wikipedia. Dosis equivalente a un plátano. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Dosis_equivalente_a_un_pl%C3%A1tano. Accessed 11/17, 2018.