Внимание! 5 грешки, които причиняват безсъние

Вечеряйте 2 часа преди лягане и изключвайте мобилния телефон
Внимание! 5 грешки, които причиняват безсъние

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Кои навици причиняват безсъние?

Колко пъти всеки месец имате проблеми със съня? Дали честото безсъние е проблем в живота ви? Дали липсата на сън прекъсва нормалните ежедневни дейности? Ако е така, тогава е време да предприемете действия.

Набавянето на дълбок и спокоен сън подобрява качеството на живот и дава енергията, от която се нуждаете през деня. Понякога е по-лесно да се правят грешки, които са непознати за нас, но които възбуждат прекалено силно мозъка и тялото. Това пречи да получите достатъчно почивка през нощта.

В днешната статия ви каним да се запознаете с някои от най-лошите навици, които причиняват безсъние. Не пропускайте!

1. Трябва да спя, трябва да спя…

Фактори, които причиняват безсъние

Това е много често явление и е нещо, което трябва да имате предвид. Ще започнем като ви дадем прост пример, така че да разберете какво имаме предвид: идвате вкъщи късно от работа и сте направили списък с безброй неща, които трябва да направите до края на деня. Когато сте готови с всичко, изведнъж осъзнавате, че е много късно.

Лягате и затваряте очи, като си казвате: “Трябва да заспя точно сега или искам да си почина достатъчно, за да се справя с деня утре.” Знаете ли какво се случва всеки път, когато правите това? Лежите будни в продължение на часове.

Мозъкът има нужда да “изключи” и да се отпусне поне 2 часа преди да си легнете. Когато съсредоточите вниманието върху едно нещо, то може да повиши нивата на стрес, като ви пречи да се отпуснете.

Какво е решението? Опитайте да не правите нищо, което предизвиква тревожност преди да заспите. Довършете домашното 2 часа преди лягане и след това прочетете хубава книга, за да разсеете ума си. Сънят ще дойде по естествен път.

2. Нередовният режим може да предизвика безсъние

Грешки, които причиняват безсъние

Тялото се нуждае от рутина и навици, начини, които да помогнат да регулира основните си нужди, като консумацията на храна и цикъла на съня. Какво означава това? Не може да лягате в 22:00 днес и в 2 часа през нощта утре. Опитайте да се придържате към един режим и по-стабилен график.

В идеалния случай трябва да сте вечеряли 2 часа преди лягане, като дадете на тялото нужното време за храносмилане. Това е и времето, когато мозъкът трябва да започва да си почива и може едновременно да отпуснете мускулите, като вземете горещ душ. Най-доброто време за сън е винаги 10:30-23:00.

3. Електронните устройства причиняват безсъние

Електронните устройства причиняват безсъние

Всички правят това. Има ли някакъв начин да се избегне? Как може да не проверявате електронната си поща, да проверявате Фейсбук и Инстаграм, да изпращате текстови съобщения, или да гледате филм или телевизионно шоу? Това е много често срещано. Но вие също така трябва да сте наясно, че екраните на електронните устройства свръхстимулират мозъка с електромагнитни вълни, така че е важно да се поддържа баланс.

Телевизорът няма да доведе до толкова много проблеми със съня като мобилния телефон, таблет или лаптоп, например. Защо не? Обикновено гледате телевизия от разстояние, и тогава мозъкът не е стимулиран. Независимо обаче, най-добрият начин да се избегне безсъние е да изключите всички мобилни устройства и вземете книга (точно така, книга!) или списание.

4. Какво ядете вечер?

Някои храни причиняват безсъние

Много хора се прибират гладни след дълъг работен ден, като приготвят вечери, които отнемат твърде дълго време на стомаха за усвояване. Може би си мислите за това като за последна част от деня, но това, което всъщност правите е да давате на тялото “допълнителна” задача да приключи, като обикновено трябва да спите в това време.

Опитайте да приготвяте по-леки вечери, които съдържат протеини, но също така са лесни за усвояване и без мазнини. Супи, задушени зеленчуци, риба, която е богата на омега-3 мастни киселини, и чайовете са винаги чудесни възможности за избор.

Пазете се от предварително приготвени ястия: всички знаем, че са лесни и бързи за приготвяне, когато се върнете у дома и нямате желание да готвите. Те обаче обикновено съдържат големи количества консерванти и рафинирани съставки, които ги правят врагове на здравето и причиняват безсъние.

5. Тревогите в главата причиняват безсъние

Тревогите причиняват безсъние

Стресът и тревожността, които се натрупват през деня имат тенденция да се появяват особено през нощта, когато лягате и изведнъж сте заобиколени от мълчанието. Това е, когато този вътрешен глас почти маниакално се появи, за да ви напомня за всяко от вашите притеснения. Ще се уловите да мислите за тези неща в продължение на часове, когато вместо това трябва да спите.

Управлението на стреса е сложно и не винаги е лесно. Важно е да определите приоритетите си и да се уверите, че проблемите ви не се превръщат в най-важното нещо в живота. Изпуснете парата, дишайте дълбоко, и си лягайте без тъмните облаци в главата, така че когато затворите очи, всичко, което виждате са сенките зад клепачите.

Приложете тези съвети на практика и впоследствие ще преодолеете безсънието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.