Официален дрескод: какво представлява?

Дрескодът се създава в зависимост от протокола на даденото събитие. Ще ви разкажем за най-важните такива, за да не се провалите, когато се обличате.
Официален дрескод: какво представлява?

Написано от Alejandra Maria Gonzalez Bonilla

Последна актуализация: 23 март, 2023

Изборът на подходящо облекло за посещение на събитие е акт от изключителна важност. За това има протоколни правила с цел стандартизиране на облеклата. Днес ще ви разкажем за официалният дрескод.

Официалният стил има ключови елементи като вратовръзките или обувките на жените. Ако обаче присъствате на сватба, церемония по награждаване или политическо събитие, ще трябва да следвате различни правила за дрескод за всеки повод.

Освен това дрескодът често е в поканата. И зависи от метеорологичните условия и часа на събитието. Официалното облекло е цяла наука, затова ви го обясняваме по практичен и лесен начин.

Какво представлява официалният дрескод?

Официалното облекло е набор от установени норми и кодекси. Социални възприятия и правила за специфични цели и обстоятелства. Видът на облеклото ще зависи от мястото, целта на събитието, времето навън и часът на събитието.

Важно е да се разбере, че официалното облекло се различава от етикета, тъй като последният има по-строг кодекс. Въпреки това всичко е допълнение, така че поведението и добрите обноски също съпътстват облеклото.

Официален дрескод: видове облекло

Едно събитие може да бъде както много сложно, така и строго официално. Но това, което определя облеклото, е нивото на етикета, което изисква.

Бяла вратовръзка

Тази модалност е за събития като правителствени церемонии, опери или политически събития. Те изискват по-голяма елегантност.

Например, при жените се използват по-често дълги рокли от изчистени материи и неутрални цветове, придружени от отворени обувки на висок ток. При мъжете използването на фракове с бяла риза, папийонка или официална вратовръзка е задължително.

Аксесоарите и използването на часовник не се приемат, освен ако не са включени в тоалета под формата на бижута.

Официално облечен мъж
Задължението за определено елегантно облекло е наложително при правителствени церемонии, например .

Черна вратовръзка

Този дрескод е донякъде подобен на предишния, само че е по-гъвкав по отношение на цветове, аксесоари и дължини на рокли. Пак е елегантен, но позволява малко повече риск при избора на облекло.

Дамският костюм по мярка и дългата рокля все още преобладават в етикета на черната вратовръзка, но ако събитието е през деня, използването на фини щампи и топли цветове е разрешено. Ако тържеството е през нощта, облеклото трябва да бъде по-сдържано.

Смокингите и вратовръзките са най-добрият вариант за мъжете, както и оксфордските, сивите и тъмносините тонове. Един от ключовете да не накърнявате елегантността ще бъде да носите сако и панталон в един и същи цвят.

Коктейл

Това е един от най-универсалните и лесни за постигане дрескодове, тъй като се движи между официално и ежедневно. Също така се използва широко при кръщенета, дипломирания, встъпвания в длъжност и дори бракове.

Тук все още ще присъства използването на костюми от мъжете, само че са разрешени щамповани или цветни вратовръзки, мокасини или обувки с връзки и дори тиранти.

Бизнес официален дрескод

Този код обикновено се установява от някои компании за техните служители, за да присъстват на работа или да отидат на бизнес събитие. Това е и най-малко формалният от всички стил. Въпреки това, означава елегантност и качество.

Приоритет е отразяването на професионален имидж, затова мъжете носят костюми в неутрални тонове и бежови, бели и сини ризи, съчетани с цветни вратовръзки. На жените е разрешено да носят прави поли с дължина до коляното, блейзъри и ризи.

Официален дрескод за жени

Модата, според изследователя Федерико Медина Кано, динамизира обществото, създава смисъл и възпитава вкус и чувствителност. Така че, да изглеждате правилно и според дрескода, който събитието поставя, е задача, която изисква проучване преди това. Тук ви разказваме най-важното.

Костюми

Въпреки че зависи от вида на кода, най-често използваните рокли са дълги, с полукрачоли или костюми от две части. Ако използвате ризи, те не трябва да са нито твърде дълги, нито твърде къси, тъй като те трябва да насърчават професионалния имидж. Друга препоръка е да изберете неутрални и тъмни цветове през нощта и да оставите по-светлите цветове или щампи за деня.

Обувки на токчета

Независимо дали за гала вечер или за следване на някой от предишните етикети, обувките обикновено са на ток, затворени или сандали. В това отношение също преобладават черни, сиви и сини цветове.

Официален дрескод: аксесоари

Чантата клъч е малка част, която може да се носи в ръка или с тънка презрамка за официални събития. А ако кодът е бизнес професионален, най-добре носете изчистени дамски чанти в черни и кафяви тонове, които не са прекалено големи.

Ширина на облеклото

Въпреки че роклите, които подчертават силуета, са подходящи за някои събития, важно е да изберете средно положение, тъй като понякога твърде тесните дрехи могат да бъдат синоним на липса на елегантност. Напротив, когато панталоните или ризите са твърде свободни, те предават липса на сериозност.

Прическа и грим

Мястото и времето помагат да се определи, тъй като обстоятелствата на събитието – ден или нощ, или дали се провежда в салон или на открито, ще определят тона. Гримът обаче трябва да е лек и сдържан през деня и тъмни и тежки тонове през нощта.

Що се отнася до косата, вдигната или наполовина, тя ще бъде в рамките на нормата. Един деликатен аксесоар в прическата ще придаде нотка елегантност, дори и жената да я носи свободно.

Официално облекло за жена.
Официалните дамски рокли ще бъдат с цвят според часа на деня, в който се провежда събитието.

Официален дрескод за мъже

Въпреки че мъжкият гардероб изглежда по-малко сложен от дамския, истината е, че има аспекти, които трябва да вземете предвид, когато избирате едно или друго облекло. Ето няколко съвета.

Официален дрескод: цял костюм

Това е типичното облекло за всеки официален дрескод, само че за всеки повод цветовете и аксесоарите се променят. Включва сако и панталон, но може да стане цял костюм, ако добавите жилетка.

Фракът и вратовръзката са от съществено значение за носене през нощта. Други по-неформални опции са бяла риза, черен или син панталон и сако в неутрални цветове.

Вратовръзка или папийонка

Най-изисканите събития изискват смокинг, така че е най-добре да носите черна папийонка. За да излъчвате формалност в други събития, е необходимо да носите вратовръзка, въпреки че ще зависи от дрескода дали тя трябва да бъде обикновена или може да има шарка или цвят.

Обувки

Обувките са завършекът на всяка визия, което ги прави изключително важни елементи при създаването на официален тоалет. В код за черна или бяла вратовръзка трябва да изберете черни обувки с връзки и напълно обикновени. Например, за да допълните смокинг, изберете лачени оксфордски обувки.

Проучете официалния дрескод за следващото си събитие

Официалното облекло не е посочено само за определени събития. Някои професии или обществени позиции изискват елегантен външен вид, в който горните правила за обличане имат предимство.

Така че, ако искате да отговаряте на изисквания код в поканата, е необходимо да следвате предварително зададените параметри и да не пропускате нито едно правило. Освен ако поводът не го позволява.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.