Три начина за премахване на неприятната миризма от сандалите

За да премахнете неприятната миризма от сандалите, можете сами да си приготвите почистващи продукти с натурални съставки. Опитвали ли сте нещо подобно? Днес ще споделим с вас някои от най-добрите варианти.
Три начина за премахване на неприятната миризма от сандалите

Последна актуализация: 21 юли, 2020

Сандалите са удобни обувки, позволяващи на краката ви да дишат през горещите месеци. Въпреки че отворените части спомагат проветряването на ходилата, горещината може да доведе до силно потене и неприятна миризма. Търсите ли начини за премахване на неприятната миризма от сандалите?

Независимо дали ви се вярва или не, но можете лесно да постигнете това с домашни продукти и натурални съставки.

Натурални решения за премахване на неприятната миризма от сандалите

Комбинацията от материалите, от които са направени, както и потта и бактериите по ходилата, може да доведе до появата на неприятна миризма. Ако не направите нищо по въпроса, няма да решите проблема си. След това тази миризма може да се наслои в ходилата и да я усещате, дори когато сте боси.

Но някои домашни продукти могат да ви помогнат да намалите и дори да се справите с проблема. Използвайте някой от съветите ни, когато събуете сандалите си. А когато отново ги обуете, те ще бъдат съвършени!

 1. Бяла глина и етерични масла
  Глината поема неприятната миризма от обувките.

Бялата глина е натурален продукт, притежаващ способността да поема токсините. А това го прави отлично решение за премахване на неприятната миризма от сандалите. Тъй като наподобява талка, използването й е много лесно.

Можете да си набавите бяла глина от аптеките, магазините за билки и натурални продукти. Към нея можете да добавите и етерични масла, които да й придадат приятен аромат. Препоръчваме ви да използвате масло от лавандула, розмарин или лимон.

Начин на употреба:

 • Просто нанесете малко от сместа върху подметката на сандалите, когато ги събуете вечер.
 • Освен това можете да използвате сместа и преди обуването им.
 • Глината е и лечебно средство, което можете да използвате за ходилата си, както правите това за лицето си. По този начин можете да премахнете токсините от кожата си, както и неприятната миризма.
 1. Пакетчета чай от мента

Пиете ли чай от мента? Добре е да знаете, че ако оставите използваните пакетчета чай да изсъхнат, ще разполагате с евтин, лесен за употреба натурален дезодорант. Тези малки пакетчета вършат чудеса, когато ги поставите в хладилника, чекмеджетата, колата и дори в сандалите.

Начин на употреба:

 • След като си приготвите чай, оставете използваното пакетче да изсъхне.
 • За да направите аромата им още по-силен, можете да капнете няколко капки етерично масло от мента. Когато миризмата им отслабне, можете отново да ги накапите.
 1. Сода за хляб с етерични масла и кори от цитруси
  Содата за хляб е отрично средство против неприятната миризма на сандалите.

Едно от най-старите средства за премахване на неприятната миризма от сандалите и обувките е содата за хляб. Този продукт притежава абсорбиращо, противогъбично и алкализиращо действие, спомагащо за решаване на редица проблеми в домакинството.

В този случай ще го използваме с други подходящи съставки: кори от цитруси. Те съдържат голямо количество натурални есенции. Ухаят приятно, а ароматът им е чист и свеж.

Начин на употреба:

 • Обелете различни цитрусови плодове – лимони, портокали, мандарини и грейпфрути на тънки лентички. След това поставете корите в буркан със сода за хляб. Съветваме ви да не ги надребнявате много, за да можете след това по-лесно да ги използвате.
 • Оставете сместа да престои няколко дена.
 • Слагайте малко количество от сместа вечер върху подметките на сандалите си, за да поеме неприятната миризма.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 изненадващи приложения на лимоновите кори

Други съвети за справяне с неприятната миризма на сандалите

 • Оставяйте обувките си на проветриво, сухо място, особено тези с неприятна миризма.
 • Изберете сандали от естествени, дишащи материали.
 • Ако мислите, че страдате от инфекция на ходилата, посетете специалист.
 • Начинът ви хранене също оказва влияние върху миризмата на тялото ви. Консумирайте повече плодове и зеленчуци и пийте поне два литра вода дневно.

Както видяхте от тази статия, можете да премахнете неприятната миризма от сандалите си. Просто използвайте някои от тези съвети. Опитайте ги и се отървете от неприятната миризма!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
 • Kalemba, D., & Kunicka, A. (2005). Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867033457719
 • Kuepper, G., & Thomas, R. (2001). Use of Baking Soda as a Fungicide. Organic Gardening.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.