Общ артериален ствол: причини, диагноза и лечение

Общият артериален ствол се появява по време на развитието на плода, когато сърцето на бебето все още се формира. Следователно, това заболяване вече присъства след раждането.
Общ артериален ствол: причини, диагноза и лечение
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Заболяването общ артериален ствол, или arterial truncus , е вродена малформация. При нея, артерията идваща от сърцето няма добре оформени камери и предсърдия. С други думи, човек има една голяма артерия вместо две отделни, които да пренасят кръв към белите дробове и останалата част от тялото.

Това е рядко сърдечно заболяване. Като цяло, честотата е 0,21-0,34% при хората, родени с тази вродена сърдечна аномалия.

Причини за общ артериален ствол

Общ артериален ствол: схема на сърце и кръвоносни съдове

При едно здраво сърце, кръвта следва този цикъл: тяло-сърце-бели дробове-сърце-тяло. Когато един човек има общ артериален ствол, кръвта, напускаща сърцето, не следва нормалния цикъл.

В тези случаи сърцето няма четири отделения. Вместо това има само една кухина. Така че, няма нито предсърдия, нито камери, които отделят кръвта (в зависимост от произхода и крайната точка).

Следователно има само една обща артерия. Също така, няма конкретен път за кръвта, богата на въглероден диоксид, нито за такава с кислород.

Едно сърце обикновено има два отделни пътя: един за кръв, богата на кислород и друг за кръв, богата на въглероден диоксид.

Общият артериален ствол се появява по време на развитието на плода, когато сърцето на детето се развива. Заболяването е факт по време на раждането, така че това е вродено заболяване.

Причината за това сърдечно заболяване все още не е известна. Обаче, знаем няколко фактора, които увеличават риска от общ артериален ствол, включително:

 • Семейна история на вродени сърдечни проблеми.
 • Също така, децата с хромозомни аномалии имат по-висока вероятност да развият това заболяване. Товаважи най-вече за хората, страдащи от велокардиоцифален синдром и синдром на Ди Джордж.
 • Определени лекарства, взимани по време на бременност, могат да увредят плода.
 • Жени, които страдат от вирусни заболявания като например рубеола, имат по-голяма вероятност да родят бебе с общ артериален ствол.

Какви са симптомите за общ артериален ствол?

Всеки пациент може да изпита различни симптоми. Но, има някои общи симптоми, които бебетата, страдащи от това заболяване, изпитват.

Най-често срещаните признаци са:

 • Цианоза
 • Умора
 • Изпотяване
 • Студена кожа
 • Трудно и ускорено дишане
 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Дихателна конгестия
 • Липса на апетит

Но, всички тези симптоми могат дабъдат свързани с други заболявания или други сърдечни проблеми. Освен това е много важно да се консултирате с лекар, ако вашето дете показва някои от тези симптоми.

Общ артериален ствол: как се диагностицира?

Снимки на ултразвук на плода

Ехокардиограмите са едни от най-успешните техники за диагностициране на вродени сърдечни проблеми.

Лекарите обикновено могат да диагностицират тази аномалия още преди да се роди бебето. За да направят това, те използват ехокардиограма за новородени. Това е техника, която използва звукови вълни, за да създаде движещ се образ на сърцето.

Благодарение на това, можем да видим външния вид на сърцето и да прегледаме неговата функция, когато бебето е все още в утробата. С тази информация, лекарите могат да предпишат лечение веднага след раждането.

Също така има тест за оксиметрия на пулса. Това е елементарен тест, които измерва количеството кислород, съдържащо се в кръвта. Много често това е първият признак за наличието на сърдечен проблем.

Лечение

За съжаление, данните от проучвания за общ артериален ствол посочват 50% смъртност през първия месец от самостоятелния живот. След това, оцеляването през първата година от живота е между 10-25%.

Повечето пациенти оцеляват след първата година от живота. Въпреки това, много от тях също страдат от жестока белодробна съдова болест, която е нелечима.

Относно лечението, бебетата с това заболяване ще се нуждаят от операция на сърцето за предотвратяване на евентуални усложнения. Тази операция обикновено се прави по време на първия месец след раждането. По време на операцията, лекарят разделя аортата и белодробните артерии. Целта е да се създаде път за кръвта, за да преминава от дясната сърдечна камера в белите дробове. Лекарите също така коригират интравентикуларната комуникация и всяка друга установена сърдечна аномалия.

Ако операцията не коригира този проблем, бебето може да умре. Обикновено операцията е успешна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.