7 симптома на сърдечен шум, които трябва да знаете

Поддържайте адекватни нива на желязо и правете леки упражнения всеки ден
7 симптома на сърдечен шум, които трябва да знаете
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 12 ноември, 2018

Искате ли да разберете какви са симптомите на сърдечен шум?

Много е важно да не пренебрегвате тялото си и да отделяте време за упражнения, за да се стимулира кръвообращението и да се поддържа здравето на сърцето. Усилена и натоварваща тренировка не е задължително необходима – достатъчно е да се походи пеш.

Много хора страдат от сърдечен шум. Макар да е вярно, че през по-голямата част от времето той е безвреден, струва си да се знае повече за това състояние. По принцип се дължи на неравномерен поток на кръвта, който причинява странен звук, когато преминава през кръвоносните съдове и клапите на сърцето. Това наричаме сърдечен шум.
Сърдечните шумове могат да бъдат класифицирани по различни начини в зависимост от степента на тяхната честота. Най-често са безобидни, както вече казахме. В някои случаи могат да прикриват по-сериозна аномалия на сърцето и затова е важно да ги разпознавате по симптомите. Научете повече информация в следната статия.

1. Какъв е произходът на сърдечния шум?

Произход на сърдечен шум
 • Понякога се дължи на сърдечна клапа, която е увредена по някакъв начин: шумът на сърцето може да бъде причинен от удебелена клапа. Това е вроден проблем, който в дългосрочен план може да изисква някакъв вид намеса. Понякога заболявания като атеросклероза също могат да го причинят. Затова е важно да ходите на редовни прегледи при кардиолог.
 • Анемия: Знаете ли, че анемията също може да доведе до сърдечен шум? Точно така, и това се дължи на липса на червени кръвни клетки и затова нивото на кислород в кръвта е по-ниско и сърцето е принудено да изпомпва по-бързо, което може да доведе до сърдечен шум. Така че внимавайте и наблюдавайте нивата си на желязо!
 • Проблеми между двете сърдечни камери: това е свързано с “комуникацията” между двете предсърдия или между двете камери на сърцето. Произходът на този проблем обикновено е вроден.
 • Атеросклерозата: това е заболяване, което трябва да имаме предвид, тъй като засяга както артериите, така и сърдечните клапи. Увреждането се дължи на стеснение, което причинява аномален ритъм в кръвообращението и особено свистене в артериите (сърдечен шум).
 • Други свързани проблеми: понякога температура или проблем с щитовидната жлеза също могат да причинят сърдечен шум.

Симптоми на сърдечен шум

Умора

 • Когато се напрегнете, може да забележите, че веднага след това сърцето ви започва да препуска. Пулсът ви също се ускорява, когато се качвате по стълби, затичвате се за малко, за да хванете метрото или когато бързате да се оправите сутрин за работа. Може веднага да усетите характерната умора и повишаване на сърдечната честота. Това е най-често срещаният признак на сърдечен шум.
 • Имате проблеми с дишането. Например, след кратка разходка ви се налага да спрете и да си починете, защото не ви достига въздух.
 • Усещате болка в гърдите, подобна на парене, всеки път, когато се напрегнете малко.
 • При по-тежките случаи устните и пръстите придобиват синкав оттенък след изкачване на стълби или ходене пеш известно време. Това е симптом за остра липса на кислород в кръвта, известна като цианоза. Трябва обезателно да информирате вашия лекар.
 • Имате отоци и постоянно задържате течности.
 • След кратки упражнения вените на врата ви набъбват видимо.
 • Трябва да бъдете много бдителни по отношение и на най-минималния симптом. Ако забележите, че децата ви не се развиват нормално за възрастта си и че често са много уморени, уведомете техния педиатър.

Може ли да се предотврати сърдечен шум?

Нар

 • Следете нивата на холестерола. По този начин можете да предотвратите втвърдяването на артериите и вените и да поддържате добро кръвообращение.
 • Поддържайте адекватни нива на желязо, за да избегнете анемия. Никога не пренебрегвайте храните, които са богати на желязо и витамин C, защото именно те ще ви предпазят от анемия.
 • Поддържайте балансиран и разнообразен хранителен режим. Ако можете, ограничете приема на мазнини, преработени храни, рафинирано брашно и сол.
 • Пийте чайове и запарки, които са добри за здравето на сърцето, като хвощ, маточина, корен от валериан, глог, отвара от розмарин и зелен чай.
 • Правете леки упражнения всеки ден. Ако нямате сериозни проблеми със сърцето, никога не забравяйте да правите упражнения, които са полезни за здравето. Достатъчно е само да повървите 20 минути пеш или да поплувате.
 • Накрая най-важното – направете график за периодични прегледи с вашия кардиолог, за да предотвратите всякакви проблеми, и го спазвайте. Вашето здраве е на първо място!
Може да ви заинтересува ...
6 необичайни причини за появата на сърцебиене
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
6 необичайни причини за появата на сърцебиене

Усещате сърцебиене, но не знаете каква е причината за него? Дори и да не ви се вярва, причините за това сърцебиене са много.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ángel, F., & Jorge, E. (2005). Abordaje clínico de soplos cardíacos en la población pediátrica. Acta Pediátrica Costarricense19(1), 21-25.
 • Bajolle, F., & Bensemlali, M. (2016). Soplo cardíaco. EMC – Pediatría51(4), 1–3. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)80713-1
 • Castaño, A. M., Delgado, E., Godino, J., & CASTELLANOS, G. (2007). Análisis acústico sobre señales de auscultación digital para la detección de soplos cardíacos. Avances en sistemas e informática4(3).

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.