Научете повече за аномалиите в урината

Има няколко вида аномалии в урината. Не се колебайте да се консултирате с вашия лекар, ако забележите промени.
Научете повече за аномалиите в урината
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Урината обикновено се състои от 96% вода. Останалите 4% са съставени от разтворени вещества като урея, пикочна киселина, креатинин, хлорид и др. Ако забележите промени, лекарите ще измерват всички тези вещества.

Урината е течност, която бъбреците  произвеждат, след като филтрират органичните отпадъци и излишната вода. След това достига до уретерите и накрая до пикочния мехур, където се съхранява.

След пикочния мехур тялото ви изхвърля урината през уретрата.

Пикочният мехур е орган, който, ако работи нормално, може да съхранява до 170-180 мл урина за три до пет часа.

Аномалии в урината: различни аспекти

Проблеми с уринирането

проблеми с уринирането

Като цяло камъните в бъбреците са един от основните проблеми, които променят урината и затрудняват отделянето й.

Аномалиите в урината се появяват поради много различни фактори или заболявания. Например, процеса на уриниране може да бъде блокиран, обикновено от камъни, но туморите също могат да причинят препятствия. Тези промени не позволяват на пикочния мехур да се изпразни правилно.

От своя страна проблемите с отделянето на урина могат също да са резултат от бъбречни заболявания, особено когато пациентът страда от бъбречна недостатъчност.

Инфекциите също засягат отделянето на урина, както и причиняват проблеми с контрола на пикочния мехур,като свръхактивен пикочен мехур , инконтиненция и доброкачествена простатна хиперплазия при мъжете.

Препоръчваме ви да прочетете: 7 домашни средства против камъни в бъбреците

Промени в състава

Както обяснихме по-горе, въпреки че урината е главно вода, тя съдържа и други елементи. Нивата на тези компоненти могат да се увеличат или намалят, което показва, че нещо не работи правилно.

Лабораторните тестове измерват тези компоненти, за да помогнат за диагностициране на заболявания.

Ето някои от компонентите на урината, които могат да претърпят промени:

 • Протеинурия. Това означава повишени нива на протеин. Това може да сигнализира за наличието на заболявания като диабет, определени интоксикации, гломерулонефрит или инфекции на пикочните пътища.
 • Глюкозурия. Това е наличието на глюкоза. Обикновено е показателно за пациенти с лошо контролиран диабет и някои бъбречни заболявания.
 • Пиурия. Това се отнася до наличието на гной в урината.
 • Хематурия. Това може да показва уринарни инфекции, камъни в бъбреците или рак на пикочните пътища. Това е наличието на кръв в урината.
 • Бактериурия. Това може да е признак на инфекция в отделителната система. Това е наличието на бактерии в урината.

Промени в обема на урината

Обемът на урината също може да варира. Анурия е, когато не отделяте. Напротив, полиурия е, когато уринирате повече от нормалното.

Друга аномалия е олигурията, която се получава, когато има ниско отделяне на урина. Трябва да споменем и задържането на урина, което е невъзможността за изхвърлянето й.

И накрая, незадържането на урина е неволното изпускане. В този случай е трудността да контролирате количеството, което изхвърляте.

Промени в цвета

Най-честите промени в цвета на урината са:

 • Тъмно жълтата – обикновено е признак на дехидратация.
 • Оранжева – може да се дължи на прекомерен прием на храни, богати на бета каротин или прием на определени лекарства.
 • Червената или розова – обикновено идва от наличието на кръв в урината. Лекарите наричат ​​тази хематурия.
 • Лилава – обикновено се среща при пациенти с пикочен катетър. Това се дължи на трансформацията на определени пигменти, дължащи се на бактериите в тръбата на катетъра.
 • Белезникава или албуминурия. Това може да дойде от тежка пикочна инфекция или лимфна фистула, особено в случаи на неоплазия или коремна травма.

Ако промяната на цвета продължава повече от три дни, препоръчваме ви да посетите лекар. Вероятно ще проведат някои тестове, за да диагностицират проблема, който причинява аномалиите.

Също така е препоръчително да се подложите на преглед, ако имате други симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Graff, L. (1983). Analisis De Orina. Analisis De Orina Graff.
 • Escalante-Gómez, C., Zeledón-Sánchez, F., & Ulate-Montero, G. (2007). Revisión Proteinuria, fisiología y fisiopatología aplicada. Acta Médica Costarricense. https://doi.org/http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022007000200004&lng=en
 • Andrés, E., Servicio, R., Fundació, N., & Barcelona, P. (2004). Fisiopatológica de la insuficiencia renal. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.