Облекчаване на алергиите със 7 природни антихистамина
Алергиите са отговорът на имунната ви система към външните дразнители – полени и акари.
Те задействат производството на протеин, известен като хистамин, който е основната причина за сиптоми, като запушване на носа, кихане, сърбеж и др.
Въпреки, че това не е единственият фактор, който предизвиква такива реакции, употребата на природни антихистамини може да предостави частично решение за целия дискомфорт.
Можете да получите най-различни лекарствени форми и марки в аптеките, а някои се предлагат само с рецепта.
За да избегнете употребата на такива лекарства, природата предлага някои по-здравословни алтернативи, които имат подобно действие.
Искате ли да разберете кои са те?
1. Зелен чай за облекчаване на алергиите
Освен че е една от най-добрите добавки за отслабване, зеленият чай се счита за един от най-добрите естествени антихистамини.
Това е благодарение на значителното му съдържание на кверцетин и катехин, две вещества, които действат като антиоксиданти, намаляващи освобождаването на хистамин.
Съставки
- 1 супена лъжица зелен чай (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Как се приготвя?
- Добавете зеления чай към чаша вряла вода и оставете да се накисне за 10 минути. Консумирайте този чай при първите признаци на алергия.
- Избягвайте да пиете повече от три чаши на ден.
Прочетете и: Ленено семе и зелен чай – съюзници против рака
2. Чай от коприва
Чаят от коприва е друго природно средство, което помага за бързо контролиране на симптомите при алергия.
Свойствата му намаляват наличието на алергени в дихателните пътища и облекчават запушванията.
Съставки
- 1 супена лъжица коприва (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Как се приготвя?
- Добавете копривата във водата, кипнете я и оставете да къкри 10 минути.
- Когато е готов, оставете да кисне и пийте до две пъти на ден.
- Не консумирайте чай от коприва, ако взимате лекарства за кръвно налягане или по време на бременност.
3. Ябълков оцет
Ябълковият оцет съдържа противовъзпалителни и противовирусни вещества и естествени антихистамини, които ефективно се борят с дискомфорта, свързан с алергиите.
Препоръчва се за сезонни алергии и респираторни проблеми при настинки.
Съставки
- 1 супена лъжица ябълков оцет (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Как се приготвя?
- Разредете ябълковия оцет във вода и го изпийте веднага.
- Консумирайте два до три пъти на ден.
Препоръчваме: Невероятните приложения на ябълков оцет
4. Чай Ройбос
Чаят Ройбос, известен също като африкански червен чай, е напитка с натурални антихистамини, които забавят конгестията и облекчават паренето и сърбежа в гърлото.
Тъй като е 100% натурален, няма да причини сънливост като много от лекарствата, които се предписват за същата цел.
Съставки
- 1 пакетче чай Ройбос
- 1 чаша вода (250 мл)
Как се приготвя?
- Кипнете водата и добавете пакетчето. Оставете да се накисне няколко минути.
- Изпийте при първите признаци на алергии.
5. Обикновено кисело мляко
Живите култури и естествените антихистамини в кисело млякото помагат за подобряване на бактериалната флора и засилват функцията на имунната система .
Веществата, като Лактобацилус ацидофилус и бифидус, се свързват с понижения риск от алергии.
Съставки
- ½ чаша кисело мляко (122 г)
- 1 супена лъжица мед (25 г)
Как се приготвя?
- Подсладете киселото мляко с една супена лъжица мед и консумирайте веднъж на ден.
6. Чай от люцерна
Пиенете на чай от люцерна може да помогне за облекчаване на усещането за парене на очите и излишния секрет в носа.
Съставки
- 1 супена лъжица люцерна (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Как се приготвя?
- Добави люцерната в съд с вода и оставете да къкри няколко минути.
- Оставете я да се накисне и отцедете течността преди консумация.
- Пийте този чай веднъж на ден.
7. Чай от Гинко билоба
Чаят от Гинко билоба съдържа вещества, наречени гинкголиди, чието анти-алергично действие намалява излишната слуз и сърбеж в очите . Природните антихистамини помагат да се облекчат тези странични ефекти.
Съставки
- 1 супена лъжица изсушени листа Гинко билоба (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Как се приготвя?
- Поставете Гинко билоба в тенджера с вода и дръжте на слаб огън, докато заври.
- Махнете от огъня, прецедете и пийте два пъти на ден.
Всяко от средствата, изброени тук, може да служи за успокоение на неприятните симптоми на алергиите.
Все пак трябва да се отбележи, че няколко от тях не трябва да се приемат по едно и също време, тъй като това би могло да има негативни странични ефекти.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fitzsimons, R., Van Der Poel, L. A., Thornhill, W., Du Toit, G., Shah, N., & Brough, H. A. (2015). Antihistamine use in children. Archives of Disease in Childhood: Education and Practice Edition. https://doi.org/10.1136/archdischild-2013-304446
- Meyer, N., & Yun, J. (2014). Allergies. In Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology. https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_47
- Tordesillas, L., Berin, M. C., & Sampson, H. A. (2017). Immunology of Food Allergy. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2017.07.004