Зелен чай, лимон и стевия за оздравяващо прочистване на тялото

За оптимален резултат процедурата трябва да продължава от 2 до 4 седмици
Зелен чай, лимон и стевия за оздравяващо прочистване на тялото
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Пролетта и лятото са идеално време от годината за провеждането на оздравяващо прочистване на тялото. Поне веднъж годишно е препоръчително по този начин да извеждате токсините, които се натрупват в резултат на нездравословно хранене, вредни навици, заседнал начин на живот, замърсяване на околната среда, негативни емоции и т.н.

Всички тези фактори могат съществено да се отразят върху здравето, ако не предприемете адекватна реакция и не стимулирате тялото да се самопрочиства. В днешната статия ще разкрием лесен и ефикасен начин, основан на 3 лечебни и почти чудодейни храни: зелен чай, лимон и стевия.

Защо да проведете оздравяващо прочистване?

Токсините, които се натрупват в тялото и не се елиминират, провокират в дългосрочен план развитието на хронични и дегенеративни заболявания. Факт е, че човешкото тяло разполага с начини да се справи с вредните вещества, като ги извежда посредством екскрементите, урината, потта, дишането, менструацията и т.н.

В същото време в наши дни количеството на токсините често е над обичайната норма и това прави елиминирането им по-трудно. С това се обяснява нездравословното им натрупване в тялото.

Оздравяващите промивки и детоксикиращите диети подобряват способността да се извеждат токсините. Категорично те постигат завидни резултати, което можете да забележите съвсем ясно. Усещате се по-жизнени, в по-добро настроение и изглеждате по-добре.

Важно е да подчертаем, че този тип прочистване на тялото само по себе си не може да доведе до свалянето на излишните килограми. То трябва да бъде съпроводено с адекватен избор на хранителното меню. За максимален резултат можете да правите пречистване на организма веднъж на всеки 2 месеца например.

Зелен чай

Зеленият чай притежава мощен антиоксидантен ефект, който забавя клетъчното стареене. Също така стимулира извеждането на задържаните течности, прочиства кожата от нечистотии и се справя с симптомите на алергия.

Той представлява натурално средство, борещо се с рака, което мнозина нутриционисти препоръчват да се консумира редовно. Имайте предвид, че зеленият чай намалява нивото на стреса и оказва лек стимулиращ ефект.

зелен чай

Лимон

Като отлична лечебна и прочистваща храна, лимонът е идеален за прочистване на тялото. Той е кисел на вкус, но притежава алкализиращи свойства и стимулира оптималното смилане на храната и разтваряне на мазнините. Идеален е за лечение на проблеми със сърдечно-съдовата система.

лимонова вода

Стевия

Този здравословен и натурален подсладител не съдържа калории. Стевията леко понижава кръвното налягане и засилва имунната система.

Ароматът й е подобен на женското биле. Съвсем малко количество стевия е достатъчно, за да подсладите ястие. Това растение може да бъде открито в магазините в рафинирана форма, но този тип не е препоръчителен за употреба, тъй като е загубил лечебните си свойства. Въпреки това превъзхожда бялата захар и изкуствените подсладители, тъй като не провокира характерните за тях вредни ефекти върху здравето.

стевия

Как да направите оздравяващо прочистване?

Пригответе 2 л. зелен чай дневно. Използвайте 5 чаени торбички или 5 чаени лъжици зелен чай и ги сложете в 2 л. вода.

Не позволявайте на чая да кипне (трябва да го загреете до около 80 градуса). Запарете за максимум 4 минути, след което отстранете чаените торбички и добавете прясноизстискания сок от 2 лимона.

Подсладете чая с няколко капки чист екстракт от стевия.

Ако не разполага с екстракт, можете да използвате сушени листа. В този случай трябва да ги сложите в зеления чай, преди да го запарите.

Препоръчваме да консумирате чая ( по 8 чаши дневно ) , като разпределите количеството на 3 пъти за целия ден.

 • Преди закуска: 2 чаши
 • Сутрин: 4 чаши
 • Следобедно време: 4 чаши

Желателно е да пиете чая между храненията, по възможност 30 минути преди това или час и половина след приключване на храненето.

Имайте предвид

Това оздравяващо прочистване трябва да продължи между 2 и 4 седмици, в зависимост от резултатите, които искате да постигнете.

През това време не бива да се подлагате на диета, но можете да заложите преимуществено на здравословните храни и да ограничите вредните:

 • Захар и сладки храни
 • Рафинирано брашно
 • Пържени храни и хидрогенирани мазнини
 • Преработена храна
 • Кренвирши и мазни сирена
 • Стимуланти: алкохол, кафе, черен чай и колови напитки

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carbajal, Á., & Ortega, R. M. (2001). La Dieta Mediterrànea como modelo de dieta prudente y saludable. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2

 • Izaga, M. A., Pablo, A. M. R., Alday, L. A., Apalauza, E. P., Beti, I. S., & Ochoa, E. R. (2006). Calidad de la dieta, sobrepeso y obesidad en estudiantes universitarios. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1039/b916614a

 • Del Río, J. A., Fuster, M. D., Gómez, P., Porras, I., García-Lidón, A., & Ortuño, A. (2004). Citrus limon: A source of flavonoids of pharmaceutical interest. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(03)00272-3


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.