Зелен чай, лимон и стевия за оздравяващо прочистване на тялото

За оптимален резултат процедурата трябва да продължава от 2 до 4 седмици
Зелен чай, лимон и стевия за оздравяващо прочистване на тялото
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Пролетта и лятото са идеално време от годината за провеждането на оздравяващо прочистване на тялото. Поне веднъж годишно е препоръчително по този начин да извеждате токсините, които се натрупват в резултат на нездравословно хранене, вредни навици, заседнал начин на живот, замърсяване на околната среда, негативни емоции и т.н.

Всички тези фактори могат съществено да се отразят върху здравето, ако не предприемете адекватна реакция и не стимулирате тялото да се самопрочиства. В днешната статия ще разкрием лесен и ефикасен начин, основан на 3 лечебни и почти чудодейни храни: зелен чай, лимон и стевия.

Защо да проведете оздравяващо прочистване?

Токсините, които се натрупват в тялото и не се елиминират, провокират в дългосрочен план развитието на хронични и дегенеративни заболявания. Факт е, че човешкото тяло разполага с начини да се справи с вредните вещества, като ги извежда посредством екскрементите, урината, потта, дишането, менструацията и т.н.

В същото време в наши дни количеството на токсините често е над обичайната норма и това прави елиминирането им по-трудно. С това се обяснява нездравословното им натрупване в тялото.

Оздравяващите промивки и детоксикиращите диети подобряват способността да се извеждат токсините. Категорично те постигат завидни резултати, което можете да забележите съвсем ясно. Усещате се по-жизнени, в по-добро настроение и изглеждате по-добре.

Важно е да подчертаем, че този тип прочистване на тялото само по себе си не може да доведе до свалянето на излишните килограми. То трябва да бъде съпроводено с адекватен избор на хранителното меню. За максимален резултат можете да правите пречистване на организма веднъж на всеки 2 месеца например.

Зелен чай

Зеленият чай притежава мощен антиоксидантен ефект, който забавя клетъчното стареене. Също така стимулира извеждането на задържаните течности, прочиства кожата от нечистотии и се справя с симптомите на алергия.

Той представлява натурално средство, борещо се с рака, което мнозина нутриционисти препоръчват да се консумира редовно. Имайте предвид, че зеленият чай намалява нивото на стреса и оказва лек стимулиращ ефект.

зелен чай

Лимон

Като отлична лечебна и прочистваща храна, лимонът е идеален за прочистване на тялото. Той е кисел на вкус, но притежава алкализиращи свойства и стимулира оптималното смилане на храната и разтваряне на мазнините. Идеален е за лечение на проблеми със сърдечно-съдовата система.

лимонова вода

Стевия

Този здравословен и натурален подсладител не съдържа калории. Стевията леко понижава кръвното налягане и засилва имунната система.

Ароматът й е подобен на женското биле. Съвсем малко количество стевия е достатъчно, за да подсладите ястие. Това растение може да бъде открито в магазините в рафинирана форма, но този тип не е препоръчителен за употреба, тъй като е загубил лечебните си свойства. Въпреки това превъзхожда бялата захар и изкуствените подсладители, тъй като не провокира характерните за тях вредни ефекти върху здравето.

стевия

Как да направите оздравяващо прочистване?

Пригответе 2 л. зелен чай дневно. Използвайте 5 чаени торбички или 5 чаени лъжици зелен чай и ги сложете в 2 л. вода.

Не позволявайте на чая да кипне (трябва да го загреете до около 80 градуса). Запарете за максимум 4 минути, след което отстранете чаените торбички и добавете прясноизстискания сок от 2 лимона.

Подсладете чая с няколко капки чист екстракт от стевия.

Ако не разполага с екстракт, можете да използвате сушени листа. В този случай трябва да ги сложите в зеления чай, преди да го запарите.

Препоръчваме да консумирате чая ( по 8 чаши дневно ) , като разпределите количеството на 3 пъти за целия ден.

 • Преди закуска: 2 чаши
 • Сутрин: 4 чаши
 • Следобедно време: 4 чаши

Желателно е да пиете чая между храненията, по възможност 30 минути преди това или час и половина след приключване на храненето.

Имайте предвид

Това оздравяващо прочистване трябва да продължи между 2 и 4 седмици, в зависимост от резултатите, които искате да постигнете.

През това време не бива да се подлагате на диета, но можете да заложите преимуществено на здравословните храни и да ограничите вредните:

 • Захар и сладки храни
 • Рафинирано брашно
 • Пържени храни и хидрогенирани мазнини
 • Преработена храна
 • Кренвирши и мазни сирена
 • Стимуланти: алкохол, кафе, черен чай и колови напитки
Може да ви заинтересува ...
5 полезни диети за прочистване, които трябва да опитате
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 полезни диети за прочистване, които трябва да опитате

След като сте приключили диетата за прочистване, не трябва да започвате да ядете висококалорични храни. Увеличавайте количеството храна малко по ма...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carbajal, Á., & Ortega, R. M. (2001). La Dieta Mediterrànea como modelo de dieta prudente y saludable. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2

 • Izaga, M. A., Pablo, A. M. R., Alday, L. A., Apalauza, E. P., Beti, I. S., & Ochoa, E. R. (2006). Calidad de la dieta, sobrepeso y obesidad en estudiantes universitarios. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1039/b916614a

 • Del Río, J. A., Fuster, M. D., Gómez, P., Porras, I., García-Lidón, A., & Ortuño, A. (2004). Citrus limon: A source of flavonoids of pharmaceutical interest. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(03)00272-3


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.