Невероятни приложения на ябълковия оцет

Капнете малко оцет във вода и след това намокрете с него парче марля, която зелепете върху засегнатата област с тиксо
Невероятни приложения на ябълковия оцет

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

За да се избавите от болки в гърлото или да успокоите кашлица си, просто използвайте ябълковия оцет на стайна температура за гаргара. Този мощен антисептик ще ви помогне да ликвидирате вируса.

Може би си мислите, че ябълковият оцет става само за овкусяване на салати или други храни, но има и много други приложения, които вероятно никога не сте си представяли. Те със сигурност ще ви бъдат интересни. Най-вероятно имате този продукт у дома (а ако не, със сигурност ще отидете да си купите след като прочетете тази статия).
По-долу ще научите някои от най-невероятните начини за използване на ябълков оцет.

Ябълковият оцет стана наистина популярен през последните няколко десетилетия. През 50-те години на миналия век д-р Джарвис публикува книга за ползите от този продукт, който до тогава се е използвал само за овкусяване на салати.

Редица изследвания са доказали с времето, че ябълковият оцет има много интересни приложения.

Приложения на ябълков оцет (освен като подправка)

Отслабване

Да, абсолютно правилно прочетохте! Оцетът може да ви помогне да отслабнете. Той съдържа оцетна киселина, която гори мазнините около корема и сваля сантиметри от талията. Научните изследвания все още не са категорични по този въпрос. При всички случаи обаче е ясно, че оцетът е чудесно допълнение към  диетата ви за отслабване.

За да се възползвате от неговите свойства, просто смесете две супени лъжици ябълков оцет с вода и пийте от сместа веднъж дневно. Ако искате това да има още по-голям ефект, пийте сместа от вода и оцет преди закуска сутрин.

ябълковия оцет понага при отслабване

Контрол над диабета

Една от най-невероятните ползи от ябълковия оцет определено е неговата способност да намалява и регулира нивата на глюкозата в кръвта. Редица изследвания са доказали това негово свойство.

Дневната доза за този вид лечение е две супени лъжици разтворени в чаша вода, която трябва да се пие преди лягане вечер. Това може да намали нивата на кръвна захар с до 6%. Въпреки това, препоръчваме да се консултирате с вашия лекар, преди да приложите това лечение. Все пак ябълковият оцет съдържа хром – елемент, който може да доведе до дисбаланс в нивата на инсулин.

Противогъбично средство

Ако страдате от гъбичната инфекция кандида можете да използвате ябълков оцет, за да я излекувате трайно. Тази гъба се развива в гънките на кожата, като например зоната между пръстите на краката (известна като “микоза”). Оцетната киселина в оцета е мощно противогъбично средство и много полезна за това лечение.

Просто напълнете съд с вода със стайна температура и добавете две или три чаши ябълков оцет. След това, поставете краката си във водата и изчакайте около 15 минути. Друга алтернатива е да смесите една супена лъжица вода с една лъжица оцет и да приложите тази смес на зоните, засегнати от гъбички с памучен тампон.

Бъдете много внимателни с това домашно средство за лечение, защото оцетът може да раздразни чувствителна кожа.

Успокоява спазми

Ако страдате от нощни крампи, това може да се дължи на липсата на калий. Тъй като ябълковият оцет съдържа високо количество от този хранителен елемент, не се колебайте да го използвате за лечение на спазмите!

Смесете две супени лъжици оцет с една супена лъжица мед в чаша вода със стайна температура и изпийте сместа преди лягане.

използвайте ябълковия оцет на стайна температура за гаргара

Намалява разширени вени

Трябва да знаете, че това домашно лекарство за разширени вени не е научно обосновано. Много хора обаче  го използват за облекчаване на болката от разширените вени, както и за да се намали появата на подути вени на краката. Капнете малко оцет във вода и след това намокрете с него парче марля, която зелепете върху засегнатата област с тиксо. Оставете да действа 30 минути.

Друг вариант е да се сложи чист ябълков оцет на салатите, които приготвяте или да го смесите с малко вода и да го пиете сутрин и вечер. Ще започнете да забелязвате резултатите след един месец.

Намалява холестерола и понижава кръвното налягане

Въпреки че това приложение също не е научно обосновано определено си струва да опитате,. Особено ако имате проблеми с кръвното налягане или с повишени стойности на триглицериди.

Това третиране следва да допълни “формалното” ви лечение. Изследвания за ефекта на ябълковия оцет върху холестерола и хипертонията са показателни. Хората, които го използват за овкусяване на салати най-малко пет пъти седмично, по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Учените смятат, че това се дължи на калия в ябълковия оцет, който разрежда кръвта и по този начин контролира кръвното налягане. От друга страна, пектинът в ябълковия оцет поглъща мастни натрупвания във вените.

Лекува болки в гърлото и кашлица

Ябълковият оцет е мощно антисептично средство, което означава, че той е способен да елиминира вирусите, които причиняват болки в гърлото и други инфекции. Така че ако гърлото ви е подуто, просто направете гаргара със смес от една супена лъжица ябълков оцет и една чаша вода със стайна температура. Да не се поглъща тази вода!

Ако не можете да правите гаргара, защото гърлото ви боли прекалено много, поне се опитайте да се жабурите с тази вода. Друг вариант е да се смеси една супена лъжица мед с една лъжица ябълков оцет и сместа да се смуче, все едно е бонбон.

Намалява акне

ябълковия оцет намалява пъпките и акнето

Ябълковият оцет е идеално средство, ако искате да изчезнат пъпки или черни точки от кожата ви. В допълнение към своите антибактериални и антисептични свойства, той също така възстановява защитния киселинен слой на кожата. Помага и за нормализиране на прекалено суха или мазна кожа.

Направете лосион с равни части ябълков оцет и дестилирана вода и го приложете върху чиста, суха кожа. За предпочитане е това да стане преди лягане. Друг вариант е да си направите маска с глина и оцет, което ще помогне за премахване на токсините.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.