Лекуваме емоционалните рани от детството в 6 стъпки

Опитайте се да простите на хората, които са ви наранили, и се научете да прощавате на себе си.
Лекуваме емоционалните рани от детството в 6 стъпки

Последна актуализация: 13 юли, 2019

Болезнените преживявания могат да връхлетят човека през целия му живот. Те често оставят белези. За повечето хора е изключително трудно да се справят с проблеми като раздяла, развод, предателство, унижение, пренебрегване или несправедливост. Това, което знаем със сигурност, е, че много хора често оставят емоционалните рани отворени. Това продължава да ги изпълва с болка и те се опитват да я замаскират посредством изкуствени превръзки.

За нещастие тези хора не осъзнават, че колкото повече отлагат пълното зарастване на емоционалните рани, толкова по-дълбоки стават те. Ситуацията се усложнява допълнително, когато знаете, че нещо не е наред с вас, но не осъзнавате, че се дължи на незаздравялата рана.

В такива ситуации са налице известна степен на неведение в комбинация със страх от съживяване на болката, които държат човек далеч от благополучния край. Те го карат да играе роли, в които самият той трудно се разпознава.

Хубавото в цялата история е, че ако четете тези редове, то вие със сигурност търсите начин да подобрите начина си на живот. Смятате, че са налице емоционални рани, които трябва да бъдат излекувани. Поради това в тази статия ще предложим помощта си. Ще ви посочим:

6 стъпки, които ще ви отведат към успешното лечение на емоционалните рани

Приемете емоционалните рани, не се заблуждавайте

1. Приемете белезите като част от себе си

Не отвеждайте поглед встрани – белегът е там. Можете да избирате между това да го разпознаете, или не, но единственият начин да продължите напред е да се изправите очи в очи с него. Да признаете една рана означава, че вие внимателно я наблюдавате. Знаете, че разрешаването на такъв тип проблеми е част от човешкия живот.

Вероятно мислите, че криенето от собственото страдание е най-доброто нещо, което можете да направите. Истината е друга. По този начин вие отричате болката, което означава, че раната ще се разраства.

Трябва да приемете и да разберете – това, че усещате болка, не ви прави нито добър, нито лош човек. Издигането на защитна стена е героичен акт на самосъхранение, но тя вече е изпълнила своята мисия. За да продължите напред, трябва да свалите стената, която ви е защитила.

Когато приемете емоционалните рани, вие научавате от какво всъщност се нуждаете. Това е от огромна полза. Ако не направите това, в дългосрочен план ще се сблъскате с проблеми като депресия, тревожност и несигурност.

2. Приемете, че поддаването на страха или вината носи повече вреда, отколкото полза

Ако фокусирате цялото си внимание върху болката или откриването на виновник, вие губите енергия, която следва да използвате за лекуване на раната. Опитайте се да простите на хората, които са ви наранили, и се научете да прощавате на себе си. Това е единственият начин, по който можете да отворите сърцето си и да продължите напред.

Трябва да разберете, че взимането на решението и откриването на воля за преодоляване на старите рани представлява първата стъпка към разбирането и грижата за самия себе си. Вие развивате тези качества не само за свое добро, но и за доброто на хората около вас. Резултатът е по-добро емоционално състояние.

Простете за да отворите сърцето си и да продължите напред.

Не можете да очаквате, че всеки друг ще отвърне на очакванията ви. Не е честно да изисквате от другите да правят това, когато това е единствено ваша отговорност.

Всъщност това е начин на мислене, който може да доведе до загуба на много приятелства, които сте изградили през живота си. Това, от своя страна, може да провокира много емоционална болка.

3. Позволете си да чувствате гняв към хората, които са ви наранили

Колкото повече бивате наранявани и колкото по-дълбоки стават емоционалните рани, толкова по-лесно е да прехвърляте вината към хората, които ви нараняват. Вие ще им бъдете изключително гневни. Позволете си да изпитвате гняв, но се научете и да прощавате.

Ако се опитвате да се борите с чувството на гняв, по-скоро ще потиснете болката, а тя ще се превърне в омраза и негодувание – две изключително вредни чувства за здравето на човека.

Живеенето в негативни емоционални спираловидни капани, които нямат край, води до живот, изпълнен с болка и разочарование. По този начин продължавате да криете от себе си истината и оставате неспособни да отворите сърцето си.

4. Трансформацията идва през приемането и прошката

Всяко едно от вашите преживявания ви е научило на нещо важно. Вероятно отказвате да признаете това заради егото си. Затова ставате специалисти в изграждането на стени, за да скриете своите вътрешни проблеми.

Да, вашето его може да усложни живота ви. Можете да направите нещата по-прости посредством своите мисли и поведение. Всяка промяна изисква огромно усилие, но трябва да гледате на бъдещето и да разберете, че отказът да бъдете себе си, е нещо, което си заслужава да промените.

Анализирайте как емоционалните рани са ви се отразили

5. Погледнете на света с и без болка

Отделете време да анализирате как емоционалните рани са ви се отразили през годините. Те са били там от дълго време. Контролирали са постъпките ви, без да го осъзнавате. Свалете маските, не се съдете, нито критикувате. Сложете всичко на масата пред себе си, сякаш се опитвате да излекувате всяка една рана.

Можете да промените себе си само за ден или пък ще са ви необходими месеци, дори години. В идеалния случай ще сте способни да кажете на самите себе си: “Добре. Нося тази маска поради 3 причини, но сега е време да я сваля”. По този начин знаете, че сте на правия път. Като мотивация да продължите напред ще ви служи удивителната инерция от самото осъзнаване, че не е необходимо повече да се криете.

6. Разчитайте на своя кръг от приятели, за да излекувате емоционалните рани

Може би сте смятали, че можете да се справите с всичко, тъй като сте успели да постигнете толкова много – и то въпреки емоционалните рани, които сте крили. Няма причина, поради която да се лишите от комфорта на човек, който ви обича и е готов да ви даде подкрепата си.

Очевидно е, че подкрепата, която хората около вас могат да ви дадат, е ключова за преодоляването на препятствията в живота. Не бягайте от тази помощ. Хората, които обичате и ви обичат, са част от вас. Заедно можете да създадете едно напълно ново пространство, в което ще сте способни да живеете без болка и гняв.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pennebaker, J. W. (1997). Opening Up: The Healing Power of Eemotional Expression. New York: Guilford.
  • Schmidt, S. (2004). Mindfulness and Healing Intention: Concepts, Practice, and Research Evaluation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/1075553042245917

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.