Раздаването на любов не вреди, за разлика от разочарованието

Разочарованието не само ви уврежда, то разрушава мечтите и унищожава самочувствието.
Раздаването на любов не вреди, за разлика от разочарованието

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Любовта никога не свършва за тези, които са наистина благодарни за времето и вниманието, които имат. Раздаването на любов няма да ви навреди. Това, което помрачава настроението е разочарованието и празнотата, която то предизвиква в отношенията.

Хората казват: “Раздавай любов без значение на кого“. Това насочва вниманието към няколко важни подробности. Всички ги изпитваме върху себе си, когато сме дали много на хората около нас, без да осъзнаваме нуждата от граници.

Някои хора приемат, че получаването на любов, внимание, комплименти, подкрепа и обич не изисква много усилия, без да осъзнават, че една връзка е непрекъснат процес на “даване и получаване.”

Безусловната любов е наистина нещо, което трябва да се уважава. Това е любовта на майката към сина си, непоклатима във времето, която всички разбираме и ценим.

Въпреки това, безусловната любов е опасна територия за много хора. Не всеки заслужава нашата постоянна обич и уважение, когато самите ние не я получаваме.

Даването и получаването на любов трябва да е взаимно, Когато не се отнасят с нас добре или са ни предали, изпитваме разочарование. Именно за това бихме искали да поговорим в тази статия.

Разочарованието бавно уврежда

Разочарованието ви уврежда бавно и постепенно, докато накрая ви принуждава да се събудите от заблудата, в която живеете. Въпреки това, докато този момент дойде, човек преминава през множество сложни и емоционално трудни фази, които го карат да поставя под въпрос много неща.

Трябва да отбележим, че разочарованието не е задължително първата стъпка към раздяла. То позволява да видим нещата в по-реалистична светлина, така че можем да развием по-зрял подход към ситуациите в живота.

Нека да разгледаме по-добре.

Когато любовта е сляпа и разочарованието отваря очите ви

Това често се случва, когато си млад. Започвате връзка, в която идеализирате партньора толкова много, че не може да видите неговите недостатъци, защото сте го поставили на висок пиедестал.

  • Ежедневието ни напомня, че съвършенството не съществува и това съвсем не е лошо нещо. Да виждаш нещата такива, каквито са, е най-добрият и единственият начин за живеене в една връзка.
  • Никой не е съвършен – нито партньорите ни, нито самите ние. Всички правим грешки и всички имаме емоционални проблеми и недостатъци.
  • Тези първи разочарования отварят очите ни за факта, че за да може една връзка да продължи и двете страни трябва да инвестират еднакво.

Грешките могат да бъдат коригирани. Те ни дават ценни уроци, а недостатъците ни напомнят, че всички ние сме хора.

Също така знаем, че някои разочарования и грешки не винаги могат да бъдат простени.

Някои хора приемат, че получаването на любов и обич не изисква много усилия.

Разочарованието, което ви уврежда и наранява

  • Когато някои малки неща, думи и действия се появят, наистина отварят очите ни за факта, че някой не се държи така, както очакваме от него.
  • По всяка вероятност никой никога няма да бъде в състояние да отговаря на всички наши очаквания. Както споменахме по-рано, любовта е склонна да идеализира характера на нашите партньори.

Даряването на любов никога не трябва да е на сляпо

  • Това става дори още по-сложно, когато говорим за емоции, защото навлизаме във води, в които вече е трудно да се контролира начина, по който се чувствате.
  • Може да приемем разочарование, може да простим грешка, или дори повече от една. Въпреки това, когато продължава да се случва сме принудени да вземем решение. Разочарованието не само ви уврежда, то разрушава и унищожава самочувствието – трябва да сте наясно с това.

Омръзна ми винаги да съм разочарован

Няма нужда да стигате до тези крайности. Когато сърцето се измори да страда от толкова много разочарования, то или се затваря, или се предава и приема ситуацията такава, каквато е.

Никога не трябва да се оставяме да попадаме в ситуации, в които толерираме разочарованието дотолкова, че да смятаме, че е “нормално” . Не се залъгвайте, че най-доброто нещо, което може да направите, е да се примирите и затворите в себе си.

Няма значение дали е партньор, родители, приятели или дори децата ви. Замислете се, получавате ли уважение от другия? Ако се сблъсквате само с преднамерено и враждебно отношение, бъдете сигурни, че човекът отсреща не ви уважава и не изпитва или искрена обич. Време е да предприемете действия и да вземете нещата в свои ръце.

Даряването на любов трябва да е взаимно

Трябва да решите какво да направите още първия път, което сте разочаровани. Веднъж отворили очите си за реалността, трябва да се справите с това, което ви наранява и да разберете, че с такова поведение не може да се изгради една връзка.

Ако нещо ви притеснява, разберете какво е то и го изгонете от живота си. Ако нещо ви разочарова, говорете за това и подгответе стратегии, за да попречите да се случи отново.

Ако разочарованието продължава, ще трябва да си дадете по-ясен отговор. В противен случай, в крайна сметка ще бъдете отново и много наранени.

Не позволявайте това да се случи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clark, M. S., & Monin, J. K. (2006). Giving and receiving communal responsiveness as love. The new psychology of love, 2.
  • Cole, T. (2001). Lying to the one you love: The use of deception in romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 18(1), 107-129.
  • Ramal, R. (2005). Love, self-deception, and the moral” must”. Philosophy and Literature, 29(2), 379-393.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.