Домашен почистващ продукт за премахване на прах от мебелите

25.11.2016
Нужни са ви само зехтин, лимоново етерично масло и вода, за да ги освежите

Прахът е комбинация от почвени частици, полени и други вещества в околната среда, които влизат в дома и полепват по мебелите през вратите, прозорците и подметките на обувките.

Това може да предизвика здравословни проблеми. Прахът лесно преминава през дихателните пътища и белите дробове, което води до дразнене или алергични реакции.

Нахлуването на прах в дома е неизбежно. Необходимо е редовно почистване, за да се избегнат вредните последици за здравето.

Мебелите са мястото, където по-голяма част от праха има тенденция да се натрупва. С течение на времето те ще започнат да изглеждат мръсни и с потъмен цвят.

Знаейки вече, че трябва да почиствате мебелите често, в днешната статия искаме да споделим една рецепта за домашен дезинфектант, който ще премахне праха от дома.

Нека да разберем как да го приготвим!

Домашен почистващ продукт за премахване на прах от мебелите

Лимони

Този домашен продукт за почистване е приготвен от комбинация от органични съставки, които ще отстранят праха и мръсотията, без да променят естествения цвят на мебелите, оставяйки приятен блясък.

За разлика от продуктите, продавани в магазините за същата цел, той не съдържа разяждащи химикали. Това го прави безвреден за околната среда, както и за вашето здраве.

Той е чудесен за премахване на досадните прашни петна, които постепенно се натрупват, когато сте пропуснали да почистите някои места.

Той съдържа зехтин, продукт, който е много популярен в дома, защото може покрие драскотини в дървените мебели и да защити повърхности като ракита, метал и стъкло.

Тъй като няма да ползваме зехтина за хранителни или козметични цели, може да използвате всяка от рафинираните форми, или дори остатъците от масло, които са били използвани за приготвяне на храна.

Дървени мебели

Също така ще извлечем ползите от прекрасните свойства на лимоновото етерично масло. Освен приятен аромат, то е богато на антибактериални и антисептични свойства, които ще засилят почистващия ефект.

Прилагането му ще унищожи всички алергени и ще улесни отстраняването на акари, бактерии и други микроорганизми.

Накрая е ред на белия оцет, съставка, която е била използвана в продължение на десетилетия като безвреден за околната среда почистващ продукт.

Естествените киселини в оцета премахват праха и елиминират околната среда, от която патогените се нуждаят, за да се размножават.

В резултат мебелите ще бъдат без миризма и толкова ярки, че ще изглеждат като нови.

Как да приготвим този домашен препарат за почистване на мебели?

Зехтин за почистване на мебели

Както и при другите натурални продукти за почистване, съставките за това са лесни за откриване и закупуване. Те не представляват опасност за кожата или дихателното здраве.

Препоръчваме ви да приготвяте малко количество всеки път, когато ви е нужно, за да не стане по-малко ефикасно в течение на времето.

Съставки

 • 2 супени лъжици зехтин (15 гр.)
 • 1/2 чаена лъжичка лимоново етерично масло (3 гр.)
 • 1/4 чаша бял оцет (62 мл.)
 • 1 3/4 чаши вода (312 мл.)
 • Спрей бутилка от 450 мл.
 • 1 микрофибърна кърпа

Приготовление

 • Смесете зехтина и лимоновото етерично масло в малка купа.
 • Разбъркайте добре с лъжица и добавете белия оцет и вода.
 • Когато получите хомогенна течност, изсипете тази смес в спрей бутилката и може да започнете да го използвате.

Инструкции за употреба

 • Напръскайте подходящо количество от този почистващ препарат за мебели, изчакайте няколко минути, и след това избършете с микрофибърна кърпа, за да премахнете праха.
 • Повторете тази процедура, ако смятате, че повърхностите все още изглеждат мръсни.
 • Може да използвате това върху дърво, кожа или стъкло.

Прочетете още: 5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

За лъскане на мебели

Почистващ мебелите препарат

Ако мебелите изглеждат мръсни, дори и след като сте премахнали праха и мръсотия, опитайте този прост трик със зехтин и лимон.

Вижте още: Как да почистите ютията, когато започне да лепне

Съставки

 • 4 супени лъжици зехтин (64 гр.)
 • 2 супени лъжици лимонов сок (10 мл.)

Приготовление

 • Комбинирайте зехтин и лимонов сок, и втрийте тази смес директно върху всякаква повърхност с кърпа.
 • Изчакайте да изсъхне на въздух, преди да поставяте каквито и да е предмети върху повърхността.
 • Приготвяйте малки количества, тъй като не се съхранява за дълго.

Опитайте някои от тези прости идеи и ще откриете, че почистването на мебели не е толкова трудно и досадно, когато имате такива отлични помощници!

 • Sockman, J. (2000). Clean sweep. Cutting Tool Engineering. https://doi.org/10.1097/01.jcp.0000186742.07148.da
 • Archer, E., Allen, R., & MacInnes, J. (2000). Measurements of VOC take-up by adsorbing particles in a gas stream. Filtration & Separation. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(00)80250-5
 • Moncrieff, A., & Weaver, G. (1992). Cleaning. Conservation sciences teaching series. Science for conservators.