Да внесем хармония у дома с Фън Шуй

Избягвайте да се оглеждате в огледало, когато нямате нужда от него
Да внесем хармония у дома с Фън Шуй

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

У дома се чувстваме удобно и в безопасност и споделяме най-ценните моменти от живота със семейството си. Ето защо е важно той да бъде чист и хармоничен. За да постигнете това, ще предложим няколко идеи, които може да са ви от полза. В следващите редове ще обясним как да създадете и да поддържате хармония у дома. Смятаме да постигнем това с помощта на Фън Шуй.

Става дума за система от естетически правила, която произхожда от Китай. Тя се основава на даоистка доктрина и цели да подобри ежедневния живот на хората. Практикува се от древни времена, а днес се определя като един от най-добрите начини за декориране и организиране на дома по начин, който кара човека да се чувства добре.

Как да внесем хармония в дома си с Фън Шуй

Радвайте се на добра защита

Една от препоръките на Фън Шуй гласи, че домът трябва да разполага с добра защита отзад. Това може да означава много неща – планина или хълм, друга къща или по-малка сграда зад него. По този начин се създава усещане за защитеност и безопасност.

Създайте отворено пространство пред дома

Подредете градината с Фън Шуй

Важно е да разполагате с отворено пространство пред дома. В най-добрия вариант това е двор или градина, намираща се срещу главния вход. Добра работа върши двор или детска площадка. При всички положения трябва да създадете пространство, което да носи усещане за свобода.

Обърнете внимание на “съседите”

В допълнение на защитата, която създава друг обект зад къщата, и отвореното пространство пред главния вход, трябва да обърнете внимание на това, какво се намира от двете страни на дома. Желателно е там да има сграда или съседска къща, която да създава стабилен баланс и хармония. Подобно на стол с облегалки за ръцете, домът също се нуждае от опори от двете страни.

Винаги търсете защита

Поради гореизложените причини не е добра идея да строите къща на върха на планина или да наемате последния етаж на сграда. Защо? Тъй като тези пространства са незащитени отвсякъде. Домът трябва да бъде ограден и сигурен.

Огледайте се наоколо

Хармония с Фън Шуй

Винаги трябва да сте наясно с това, което заобикаля дома. Не се ограничавайте с най-близко разположените пространства, тъй като съществуват много други неща, които могат да окажат негативно въздействие върху хармонията на дома. Обърнете специално внимание на неща като стълбове, антени, кабели и т.н., които могат да генерират негативна енергия. Погрижете за дърветата пред дома. Не позволявайте те да препречат пътеките и изхода от дома. Уверете се, че клоните на дърветата не застрашават дома.

Входната врата

Погрижете се за входната врата, тъй като това е един от най-важните аспекти на дома. Поддържайте я в добро състояние, винаги добре боядисана и почистена. Нека бъде видима от пътя, по който вървите към нея. Можете да посадите дървета от двете й страни. Запомнете, че входната врата е “лицето” на дома. Тя винаги трябва да бъде приветстваща и добре изглеждаща.

Интериорът също е важен

Според Фън Шуй пътят към дома трябва да бъде извит или крив, а не прав. Въпреки това задължително е да бъдат отстранени всякакви препятствия като дървета или растения. В противен случай те създават негативна енергия.

Внимавайте с огледалата

Възможно е да разполагате с огледала в дома. Препоръчително е да ги покриете. Например, ако имате огледало в стая, желателно е да го разположите от вътрешната страна на гардероба. Така ще можете да го използвате, само когато ви трябва. Избягвайте да се оглеждате в огледало, когато нямате нужда от него.

Не забравяйте да държите дома чист и подреден

Внесете хармония с Фън Шуй

Нашият последен и най-важен съвет е да поддържате дома винаги чист и подреден. Не позволявайте на мръсотията и лошите миризми да властват в къщата. Избягвайте безпорядъка и въргалянето на вещи по пода. Не казваме, че трябва да се преуморявате от чистене всеки ден, но е желателно да поддържате интериора в добро състояние.

Всички съвети в днешната статия, посветена на подреждане на дома с Фън Шуй, ще допринесат за доброто самочувствие на всеки един член на семейството. Те създават усещане са комфорт, щастие и сигурност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bruun, O. (2003). Fengshui in China: Geomantic Divination Between State Orthodoxy and Popular Religion. Honolulu: University of Hawaii Press.
  • Bruun, O. (2008). An Introduction to Feng Shui. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Dreyer, B. C., Coulombe, S., Whitney, S., Riemer, M., & Labbé, D. (2018). Beyond Exposure to Outdoor Nature: Exploration of the Benefits of a Green Building’s Indoor Environment on Wellbeing. Frontiers in Psychology, 9, 1583. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01583
  • Hale, K., Østbye, T., Perera, B., Bradley, R., & Maselko, J. (2019). A Novel Adaptation of the HOME Inventory for Elders: The Importance of the Home Environment Across the Life Course. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(16), 2826. https://doi.org/10.3390/ijerph16162826
  • Kryžanowski, Š. (2015). Use of Environmental Psychology and Feng Shui for a More Supportive Living Environment. South East European Journal of Architecture and Design, 2015, 1–7. https://doi.org/10.3889/seejad.2015.10009
  • Schmeer, K. K., & Yoon, A. J. (2016). Home sweet home? Home physical environment and inflammation in children. Social Science Research, 60, 236–248. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2016.04.001
  • Wu, W.-Y., Yau, O. H. M., & Lu, H.-Y. (2012). Feng Shui Principles in Residential Housing Selection. Psychology and Marketing, 29(7), 502–518. https://doi.org/10.1002/mar.20538

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.