Никотиновата зависимост: 3 натурални терапии за лечение

Знаете ли, че е възможно да превъзмогнете никотиновата зависимост с природни средства? В тази статия, открийте някои чудесни варианти.
Никотиновата зависимост: 3 натурални терапии за лечение

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Никотиновата зависимост е сериозен проблем. Въпреки че много пушачи искат да откажат този вреден навик, зависимостта, която тези цигари предизвикват, го правят много трудно за тях да го откажат.

Днес ще ви кажем за всички три природни средства за терапия, които да ви помогнат по вашия път на спиране на пушенето. Тези варианти могат да ви помогнат да постигнете целта си.

Природни терапии срещу никотиновата зависимост

Природните средства за терапия са отлични алтернативи за превъзмогване на никотинова зависимост. Отдолу ще обясним някои от най-добрите варианти, тъй като някои растения и други съставки са ефективни.

1. Превъзмогване на никотиновата зависимост с цитизин

Никотиновата зависимост: жена пие лекарство

Въпреки че цитизина е природна добавка, неговата консумация трябва да бъде наблюдавана от лекар.

Статията Отказване на пушенето и пациента със сърдечносъдово заболяване подчертава, че цитизина е природен вариант за справяне с никотиновата зависимост. Това твърдение е подкрепено от клинично изследване.

Цитизинът е есенция, която се намира в семената на златното дъждовно дърво (Cytisus laburnum ), което вече е било използвано в страните от Съветския съюз, за да помогне на хората да спрат пушенето. Трябва да приемате тази природна терапия както следва:

  • Вижте вашия лекар за неговите или нейните съвети.
  • След това, можете да намерите цитизин под формата на таблетки.
  • През първите дни, трябва да взимате шест таблетки.
  • От третия ден, трябва постепенно да намалите дозата.

Трябва само да приемате есенцията от това растение за 25 дни, тъй като това е точното време, през което ще ви помогне да превъзмогнете вашата никотинова зависимост. Бъдете постоянни. Обаче, е важно да свържете с вашия лекар преди да го приемете.

2. Кудзо

Кудзо (Pueraria lobata) е друг вариант за никотинова зависимост. Частта, която се използва за тази цел, е корена. Неговите свойства забавят възнаграждаващите вериги, като по този начин се подпомага намаляването на приема на никотин.

Тук има различни начини за консумиране на това природно средство за превъзмогване на вашата никотинова зависимост. Препоръчваме ви да изберете варианта, който най-добре пасва на вашия начин на живот и да получите съвет най-напред от вашия лекар.

  • Таблетки. Трябва да започнете да приемате между пет и шест таблетки на ден, след това постепенно да намалите вашия прием.
  • Прах. Можете да го добавите към вашата храна или да разтворите праха в чаша сок. Не препоръчваме да правите това в чаша вода, тъй като неговия вкус може да бъде неприятен.
  • Екстракт. Можете да разтворите капки от кудзо в чаша вода или да консумирате директно.

3. Хомеопатия

Една свита в юмрук ръка смачква кутия цигари

Освен да прибегнете към природни терапии, лекарското наблюдение и силата на волята са  крайъгълните камъни за отказване на този лош навик.

Последният съвет за превъзмогване на вашата никотинова зависимост е природна терапия, позната като хомеопатия. Както се твърди в статията Приложение на хомеопатията при пациенти пушачи, този вариант може да даде добри резултати.

Хомеопатията е допълнителна медицина. Това означава, че можете да я прилагате докато използвате които и да било от вариантите, които споделихме отгоре.

При този вид медицина, таблетки, които нямат противопоказания за здравето, се предписват. Също, можете да опитате елементи като Бах цветя, например.

Забележка: Алтернативните лекарства за отказване на пушенето не са изцяло потвърдени от научните проучвания, ето защо те изискват наблюдението от медицински специалист, който ще ви запознае с тях.

Силата на волята помага!

Вярването, че тези природни варианти сами ще ви помогнат да превъзмогнете вашата никотинова зависимост, е голяма грешка. Важно е да имате желание да спрете пушенето и да сте наясно, че ще сте пълни с притеснение по някое време.

В тези случаи, трябва да разчитате на вашата сила на волята и на природните средства, които споменахме тук. Да вярвате наистина, че те ще ви помогнат да превъзмогнете вашата зависимост, е важно за това наистина да се случи.

Не е лесно да откажете пушенето. Следователно, ви препоръчваме да избягвате места, които могат да ви накарат да се върнете обратно към този навик. Например, не ходете в зоните за пушачи когато ходите на бар. Това може да ви помогне.

Надяваме се тази статия да ви помогне да превъзмогнете вашата никотинова зависимост, така че да откажете пушенето.

Коя е била най-трудната част за вас? Върнали ли сте се обратно към този навик, без дори да го осъзнавате? Имате ли някои съвети, които да споделите?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Beck, A., Newman, C. F., & Wright, F. D. (1999). Terapia cognitiva de las drogodependencias. Barcelona: Paidós.
  • Guangcheng, Z., & Siming, F. (1997). Antioxidation of Pueraria lobata Isoflavones (PLIs)[J]. Journal of Chinese Medicinal Materials7.
  • Pérez Cruz, Nuvia, Pérez Cruz, Hayvin, & Fernández Manchón, Eduardo J.. (2007). NICOTINA Y ADICCIÓN: UN ENFOQUE MOLECULAR DEL TABAQUISMO. Revista Habanera de Ciencias Médicas6(1) Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2007000100006&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.