7 храни, които ще премахнат никотина от организма ви

Наред с волята да устояваме на това да запалим цигара, с помощта на някои определени храни можем да преборим никотиновата зависимост.
7 храни, които ще премахнат никотина от организма ви
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 22 октомври, 2022

Знаете ли, че има храни спомагащи премахването на никотина от организма?

Никотинът е алкалоид със сериозни странични ефекти.

Това пристрастяващо вещество е със сериозни последствия не само за пушача – всеки в обкръжението му е изложен на риск от съпътстващи заболявания.

Никотинът в тютюна може да бъде също толкова пристрастяващ като алкохола, кокаина и морфина. Това е факт, който не бива да подминаваме с лека ръка.

Не е лесно да се откажем от този навик. Тялото и мозъкът лесно привикват към стимуланта и при липсата му реагираме с обичайните симптоми: тревожност, раздразнителност, възбуда.

Независимо дали сте пушач или има такъв около вас, трябва да сте наясно, че тялото ви страда от ефектите и е подложено на риск. Трябва да предприемете сериозни мерки, за да достигнете качествен начин на живот и дълголетие.

По-надолу ще ви разкажем за храните, които могат да ви помогнат да се пречистите като изхвърлите никотина от тялото си. Но първо, разбира се, трябва да откажете цигарите напълно.

След това, за да излекуваме дробовете си и да премахнем токсините от организма по най-добрия начин, е редно колкото се може повече да подобрим хранителните си навици.

Последствия от никотина върху тялото

Има храни, които ще ви помогнат да се пречистите от никотина.

Когато се замислим за последствията от тютюнопушенето, първото нещо, което изниква в съзнанието, е рак на белите дробове. Научете повече за заболяването от сайта rochem.bg.

И без да изпадаме в такива крайности знаем, че съществуват много скрити състояния, на които рядко обръщаме внимание.

Само малко част от пушачите развиват рак на белите дробове в дългосрочен план.

Това, на което не обръщаме внимание, са последствията, които 100% от пушачите изпитват:

 • Ускорен пулс.
 • Когато никотинът навлезе в мозъка, той действа на невротрансмитерите като допамин. По този начин се чувстваме отпочинали, но за кратко.
 • Един или два часа по-късно имаме нужда от още една доза. Пристрастяването е бързо.
 • Никотинът променя метаболизма.
 • Друг ефект от този алкалоид е влиянието му над метаболизма – той забавя стомашните процеси.
 • Никотинът прави тялото по-киселинно и отслабва функцията на панкреаса.
 • Червата се изменят и стават раздразнени.
 • Постоянната употреба на никотин стимулира производството на стомашна киселина.

Храните, които пречистват тялото от никотин

Независимо дали сте пушач, който най-после се е решил да се откаже от цигарите или пък не сте, е добре да обръщате повече внимание на хранителния си режим и да се опитате да елиминирате токсините от тялото си.

Другото, което не трябва да пренебрегваме е, че нито цигарите с ниско съдържание на никотин, нито лепенките са полезни за здравето. Те могат да служат като механизъм за отказване на цигарите малко по малко, но в дългосрочен план са също толкова опасни, колкото и тютюна.

Най-доброто, което можете да направите, е да съберете сили, да контролирате това, което ви кара да запалите цигара и просто да устоите. Живот без тютюн е синоним на здраве. Имайте това предвид.

Сега запомнете точно кои храни могат да ви помогнат, за да премахнете следите от никотина от тялото си.

1. Натурален сок от портокал, нар и лимон

сок от портокал и пречистване от никотина

Витамин С в чиста форма носи много ползи за здравето. Тази естествена съставка има положителен ефект за всички пушачи. Тя помага за възстановяването на увредените тъкани, подобрява циркулацията, елиминира токсините и увеличава броя на червените кръвни телца.

Всяка сутрин, комбинирайте портокалов сок със сока от половин лимон и семената от половин нар, пасирайте и приемайте получената напитка на гладно. Добавете и малко мед, ако е необходимо.

2. Броколи

Броколите са много ефективни при елиминирането на металите и токсините от тялото.

Те се справят блестящо с предотвратяването на ракови заболявания и са важни най-вече, защото са едни от най-богатите източници на витамини С и В5.

3. Джинджифил

Не се колебайте да използвате джинджифил при приготвянето на храна. Само два-три грама настърган джинджифил в салатата ви ще свършат чудесна работа.

Той е силно препоръчван при отказване на цигарите и пречистване на тялото от токсини като никотина.

4. Сок от моркови

Хората, които отказват цигарите трябва да приемат много течности. Тялото трябва да бъде пречистено от всички вредни субстанции, които са се формирали през годините.

Сокът от моркови е богат на витамини А, В, С и К и е от особена важност за премахването на никотина.

5. Малини

Малините спомагат пречистването от никотина.

Институтът по здравни науки (ICSa) при UAEH (Щатски университет на Идалго, Мексико) разкри интересно проучване, в което се твърди, че малините са много ефективни при отказване от тютюнопушенето.

Също така е открито, че малините съдържат големи количества елагична киселина. Това е вещество, спомагащо премахването на никотина и други вредни съставки от тялото.

6. Спанак

Яжте суров спанак. Не го гответе, защото така той ще загуби витамините и фолиевата си киселина, които са незаменими при прочистване на тялото от никотин.

7. Чушки

Точно като спанака, най-добре е да ядете чушките сурови. Нарежете няколко и ги прибавете към салатата си.

Чушките са изключително богати на витамини С, В2 и В6, които подпомагат бързото оздравяване на тялото, възстановявайки го от уврежданията от никотина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Molero, C. A., & Muñoz, N. J. E. (2005). Psicofarmacología de la nicotina y conducta adictiva. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/S1575-0973(05)74521-9
 • Díaz-Maroto, J. L., & Jiménez-Ruiz, C. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud.
 • Campo, A. (2002). Dependencia de nicotina. Revista Colombiana de Psiquiatría.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.