7 причини да ядете репички: Те притежават лечебни свойства

Цветът на репичките ни подсказва, че са богати на биофлавоноиди, а пикантният им вкус ни напомня за ползите им по отношение на черния дроб.
7 причини да ядете репички: Те притежават лечебни свойства

Последна актуализация: 05 декември, 2018

Те са малки, със силен вкус и добавят пикантна свежест към салатите. Ако вие също обичате репички, значи сте късметлии. Защо ли? Защото здравето и тялото ви ще ви благодарят за това!

Съществуват много видове репички – бели, червени, лилави, черни и дори зелени (известно е, че уасаби се приготвя от вид люти репички).

Любопитен факт е, че дори маслото от репички е изключително здравословно. То се използва в много козметични продукти, както и такива за лечение на витилиго.

Те са евтини и се намират лесно по магазините. Препоръчваме ви да ги консумирате пресни, естествено отгледани и във салати.

Тялото ви ще изпита позитивни промени. След малко ще обясним подробно ползите.

1. Репичките са полезни за черния дроб

Репичките съдействат за здравето на черния дроб. Те детоксицират и освобожават кръвта от токсини и отпадъчни продукти.

Например хората, които страдат от жълтеница могат да изпитат подобрение заради понижаването на нивата на билирубин.

  • Репичките предпазват и червените кръвни телца, увеличавайки притока на кислород в кръвта.

2. Редуцират инфекциите на уринарния тракт

Добавянето на репички към ежедневните салати прочиства уринарния тракт.

Както всички добре знаем, жените не рядко страдат от инфекции на уринарния тракт. Но нещо толкова просто като добавянето на репички към ежедневните салати може да възпрепятства появата на този често срещан проблем.

  • Репичките са диуретик, който по естествен начин увеличава производството на урина.
  • Те са и силно антибактериални, отлично борят инфекциите и предпазват бъбреците.

Един от начините да се предпазите от инфекции на уринарния тракт, е като приемате сок от репички два пъти седмично.

Запишете си рецептата:

Съставки

  • 2 репички
  • сокът от един портокал
  • 5 ягоди
  • 1 чаша вода (200 мл)

Приготвяне

  • Първо трябва да измием добре репичките и ягодите. След което изстискваме сока от портокала.
  • Трябва само леко да пасирате репичките и ягодите, след което ги смесете с водата и портокаловия сок.
  • Този шейк е с доста силен вкус – донякъде пикантен, но идеален за предпазване на уриналния тракт.

3. Репичките помагат при отслабване

Диетолозите препоръчват консумирането на репички за стимулиране на отслабването.

Репичките са страхотни за всяка диета, чиято цел е загубата на тегло. Те съдържат малко въглехидрати и много фибри, витамин С, калий, калций и магнезий.

Диетолозите препоръчват консумирането на репички заради техните свойства за стимулиране на отслабването, както и здравословния метаболизъм (трансформирането на мазнини в енергия).

4. Репички за здраво сърце

Репичките са страхотен източник на антоцианин, вид флавоноид, благодарение на който дължат червения си цвят и одобряват сърдечносъдовото здраве.

  • Антоцианините притежават изключителното свойство да предпазват вените и артерийте от втвърдяване и възпаление.
  • Приемането на много червени и сини плодове и зеленчуци доставя достатъчно количество от този флавоноид.

5. Редуцират кръвното налягане

Репички за контролиране на кръвното налягане.

Това кореноплодно растение е прекрасен източник на калий, а както знаем, той е от особена важност за контролиране на кръвното налягане.

Също така подпомага и кръвообращението, което води то правилно оросяване на цялото тяло.

За да се възползвате от всичко това, вижте как д си приготвите следния натурален сок:

Съставки

  • 2 репички
  • 2 моркова
  • 1 чаша вода (200 мл)

Подготовка

Вече знаете, че вкусът на тези червеникави шейкове е леко “интензивен”. Но той е толкова вкусен, колкото и здравословен. Струва си да се опита.

  • Първо, старателно измийте репичките и морковите. Помнете, че е винаги добре да използвате органични растения, плодове и зеленчуци.
  • След това ги пасирайте за да получите сок, а после ги смесете с чашата вода.

Лесно, евтино и със страхотни ползи за здравето.

6. Грижа за кожата

Витамин С, фосфорът, цинкът и витамините от група В в репичките помагат в грижата за кожата.

  • Водата от репички (от варенето) също помага за поддържане на оптимална влажност на кожата.
  • Интересно е, че някои хора използват сурови репички като средство за почистване на лицето. Не забравейте, че в козметичната индустрия репичките се използват за лечение на кожни проблеми, благодарение на техните противовъзпалителни свойства.

7. Подсилване на имунната система

Репичките подсилват имунната система.

Както и сами можете да се убедите, съществуват много причини, поради които можем да направим репичките част от здравословната си диета. Въпреки това, една от най-важните сред тях е способността им да подсилват имунната система.

  • Те са изключително богати на витамин С, който подкрепя естествените защитни свойства и се грижи за белите кръвни телца.
  • Репичките не само подсилват имунната система, но и регулират метаболизма, подпомагат синтезата на колаген и снабдяват тялото с важен протеин, който предпазва от атеросклероза.

Така че… Не забравяйте да добавяте репички към салатите си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  •  Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., Subathra, M., & Edula, J. R. (2010). Hexane extract of Raphanus sativus L. roots inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human cancer cells by modulating genes related to apoptotic pathway. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands)65(3), 200–209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20652750/
  • Beevi, S. S., Mangamoori, L. N., & Gowda, B. B. (2012). Polyphenolics profile and antioxidant properties of Raphanus sativus L. Natural Product Research, 26(6), 557-563. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2010.521884
  • Blekkenhorst, L. C., Sim, M., Bondonno, C. P., Bondonno, N. P., Ward, N. C., Prince, R. L., Devine, A., Lewis, J. R., & Hodgson, J. M. (2018). Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients10(5), 595. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/
  • Castro-Torres, I. G., Naranjo-Rodríguez, E. B., Domínguez-Ortíz, M. Á., Gallegos-Estudillo, J., & Saavedra-Vélez, M. V. (2012). Antilithiasic and hypolipidaemic effects of Raphanus sativus L. var. niger on mice fed with a lithogenic diet. Journal of biomedicine & biotechnology2012, 161205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471002/
  • Castro‐Torres, I. G., De la O‐Arciniega, M., Gallegos‐Estudillo, J., Naranjo‐Rodríguez, E. B., & Domínguez‐Ortíz, M. Á. (2014). Raphanus sativus L. var niger as a source of phytochemicals for the prevention of cholesterol gallstones. Phytotherapy Research28(2), 167-171. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4964
  • Gamba, M., Asllanaj, E., Raguindin, P. F., Glisic, M., Franco, O. H., Minder, B., Bussler, W., Metzger, B., Kern, H., Muka, T., (2021). Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review. Trends in Food Science & Technology113, 205-218. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421003058
  • Hwang, K. A., Hwang, Y., Hwang, H. J., & Park, N. (2022). Hepatoprotective Effects of Radish (Raphanus sativus L.) on Acetaminophen-Induced Liver Damage via Inhibiting Oxidative Stress and Apoptosis. Nutrients14(23), 5082. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501112/
  • Isemura M. (2019). Catechin in Human Health and Disease. Molecules (Basel, Switzerland)24(3), 528. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6384718/
  • Jadoun, J., Yazbak, A., Rushrush, S., Rudy, A., & Azaizeh, H. (2016). Identification of a New Antibacterial Sulfur Compound from Raphanus sativus Seeds. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 9271285. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066007/
  • Kumar A. (2004). Influence of radish consumption on urinary calcium oxalate excretion. Nepal Medical College journal : NMCJ6(1), 41–44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15449653/
  • Lee, S. W., Yang, K. M., Kim, J. K., Nam, B. H., Lee, C. M., Jeong, M. H., Seo, S. Y., Kim, G. Y., & Jo, W. S. (2012). Effects of White Radish (Raphanus sativus) Enzyme Extract on Hepatotoxicity. Toxicological research28(3), 165–172. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/
  • Lee, K. D., & Shim, S. Y. (2022). Anti-Inflammatory Food in Asthma Prepared from Combination of Raphanus sativus L., Allium hookeri, Acanthopanax sessiliflorum, and Dendropanax morbiferus Extracts via Bioassay-Guided Selection. Foods11(13), 1910. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/13/1910
  • Manivannan, A., Kim, J. H., Kim, D. S., Lee, E. S., & Lee, H. E. (2019). Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview. Nutrients11(2), 402. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412475/
  • Moon, P. D., & Kim, H. M. (2012). Anti-inflammatory effect of phenethyl isothiocyanate, an active ingredient of Raphanus sativus Linne. Food chemistry131(4), 1332-1339. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461101404X
  • Oh, M. J., Lee, H. H. L., Lee, H. B., Do, M. H., Park, M., Lee, C. H., & Park, H. Y. (2022). A water soluble extract of radish greens ameliorates high fat diet-induced obesity in mice and inhibits adipogenesis in preadipocytes. Food & function13(14), 7494–7506. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35686604/
  • Taniguchi, H., Kobayashi-Hattori, K., Tenmyo, C., Kamei, T., Uda, Y., Sugita-Konishi, Y., Oishi, Y., & Takita, T. (2006). Effect of Japanese radish (Raphanus sativus) sprout (Kaiware-daikon) on carbohydrate and lipid metabolisms in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy research : PTR20(4), 274–278. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16557609/
  • United States Department of Agriculture. (2019). Radishes, raw. FoodData Central. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169276/nutrients

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.