Пушенето увеличава риска от усложнения при COVID-19

Проучване проведено от учени в Китай и САЩ разкрива, че високите нива на пушене сред китайците могат да доведат до по-сериозни усложнения при COVID-19.
Пушенето увеличава риска от усложнения при COVID-19

Последна актуализация: 26 април, 2020

Острите инфекции на дихателните пътища засягат всички. Най-често се наблюдават при възрастните хора и тези с отслабнала имунна система. При тези хора могат да настъпят по-сериозни усложнения (Knipe, 2013). Доказано е, че коронавирусите атакуват белите дробове и могат да причинят пневмония. Затова пушенето увеличава риска от усложнения при хората, инфектирани с COVID-19.

Острите респираторни инфекции са често срещани сред всички групи на населението, като повечето се дължат на вирусни инфекции. Няма проведени достатъчно проучвания за ролята на вирусите при острите респираторни инфекции при възрастните. Освен това има много малко анализи за ролята на коронавирусите (Talbot and False, 2010).

Изследователите подчертават, че няма специфична причина, поради която мъжете да бъдат по-предразположени към  COVID-19. Някои учени считат, че това може би се дължи на описаното от СЗО “биологично присъщо предимство” на жените.

Пушенето убива около шест милиона човека годишно. Пет милиона от тях са пушачи, а повече от 600000 са пасивните пушачи (тези, изложени на цигарен дим). Смъртността е много висока и се равнява на тази, причинена от приема на наркотици и алкохол, взети заедно.

Пушенето увеличава риска от усложнения при настоящия коронавирус.

Дали пушенето увеличава риска от усложнения при инфектиране с COVID-19?

Проучване проведено през 2014 година в Палма де Майорка определя клиничните и епидемиологични особености на възрастните пациенти с респираторни инфекции, причинени от коронавирусите OC43, NL63 и 229E.

Острите респираторни инфекции, причинени от коронавируси засягат основно пушачите мъже на средна възраст. Често те имат и предходни заболявания (Reina, López-Causapé, Rojo-Molinero and Rubio, 2014).

Пушенето е един от основните предразполагащи фактори за много респираторни заболявания, както и на такива причинени от вирусни инфекции. Двадесет и трима пациенти от споменатото проучване (47.9%) са били и активни пушачи. Авторите заявяват, че няма конфликт на интереси.

Гизли Дженкинс, професор н университета в Нотингам, има обяснение за това. Тя обяснява, че пушенето увеличава риска от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Хората с ХОББ са изложени на по-голям риск от разболяване от инфекции на дихателните пътища, причинени от коронавируси.

Пушенето е причината за появата на 33% от случаите на рак при мъжете и 10% – при жените. Около 90% от случаите на рак на белите дробове са резултат на пушенето на цигари.

Пушенето далеч не засяга единствено белите дробове.

Усложнение при инфекция с коронавирус

Най-често срещаните усложнения при коронавирусните инфекции са инфлуенца (43.7%), пневмония (29.2%) и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) (8.3%). Петдесет и два процента от болните се нуждаят от интензивна медицинска грижа в болница (Reina et al., 2013).

Въпреки че коронавирусните инфекции вървят през цялата година, можем да кажем, че те има сезонен характер. Върлуват най-много през зимните месеци (Talbot and False, 2010).

При провеждането на определени проучвания специалистите наблюдават, че OC43 се появява два пъти в годината, като присъствието му е по-ярко изразено през първото тримесечие на годината. Проучване на Reina et al (2013) стига до извода, че респираторните инфекции причинени от коронавируси биват откривани през цялата година. Но повечето случаи (58.3%) се наблюдават между януари и март.

Надежда на хоризонта

И накрая  -може би има надежда на хоризонта … Изследователите от Испански национален съвет за научни изследвания (CSIC) демонстрираха инвитро, че лекарството алпидин (плитидепсин) притежава способността да спира разпространението на коронавируса HcoV-229E. Този щам принадлежи към семейството на новия коронавирус, причинил настоящата пандемия, приковал почти половината от световното население в домовете си.

Изследователите ще правят тестове дали лекарството е ефикасно и срещу коронавируса SARS. Той прилича много на SARS-CoV-2 – причинителя на болестта COVID-19.

Специалистите като вирусолога от CSIC Изабел Сола, която има над двадесет години опит в изучаването на коронавирусите, казва, че в рамките на два-три месеца ще стане ясно дали това лекарство ще действа и срещу новия коронавирус.

Смъртността при пушачите със сърдечно съдови заболявания, хронични бронхити, рак на белите дробове и белодробен емфизем превишава 70%.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • D.M. Knipe, P.M. Howley (Eds.), Fields virology (6th ed.), Wolters Kluwer, Philadelphia (2013), pp. 825-858

  • H.K. Talbot, A.R. Falsey The diagnosis of viral respiratory disease in older adults Clin Infect Dis, 50 (2010), pp. 747-751
  • Reina, J., López-Causapé, C., Rojo-Molinero, E., & Rubio, R. (2014). Características de las infecciones respiratorias agudas causadas por los coronavirus OC43, NL63 y 229E. Revista Clínica Española214(9), 499-504.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.