Невероятните ползи от това да избягвате сутиените

Въпреки, че е незаменима част от бельото на повечето жени, истината е, че ако не използвате сутиен ще се радвате на значително по-добро здраве.
Невероятните ползи от това да избягвате сутиените

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Защо да избягвате сутиените?

Ако съществува нещо, с което всички жени биха се съгласили е, че няма по-страхотно чувство от това да свалите този тягостен сутиен след като сте се прибрали  вкъщи след тежък и изморителен ден.

Дори сутиенът да е добър, безсъмнено сте изпитали не едно убиване или претриване на кожата докато е бил върху вас. Затова е толкова приятно чувството, когато го свалите.

Някога замисляли ли сте се какво би било чувството да ходите без сутиен за един цял ден? Може би трябва да опитате.

Днес ще ви предоставим няколко причини защо липсата на сутиен е може би не толкова лоша идея.

Сутиените не са от никаква полза за гърдите ви

сутиените не са ви от полза

Може би и вие, както много жени по света, сте останали с грешно впечатление, че сутиенът ще предпази гърдите ви от увисване за в бъдеще.

Ако и вие мислите така,  ще трябва да ви разочароваме – ефектът е точно противоположен. Гръдните тъкани имат склонността да отслабват при постоянната употреба на сутиени. И колкото повече остарявате, толкова по-отпуснати ще стават те.

Нещо повече – няма доказателства, че сутиените притежават каквито и да е било ползи за здравето и вида на женските гърди.

Ходенето без сутиен подобрява кръвообращението

Това твърдение се вижда и с просто око когато свалите сутиена си, тъй като така премахвате впиващия се в гърдите ви ластик.

Запомнете, че добрата циркулация на кръв води до много ползи за здравето, включително подобряване на състоянието на сърцето и по-плътната и по-красива кожа.

Носенето на сутиен по-важно ли е от доброто кръвообращение? Разбира се, че не.

Гърдите ви ще бъдат “по-закачливи”

Зърната на жените, които избират да не носят сутиен са приблизително 5-7 мм по-високо, отколкото на тези, носещи сутиен.

Затова и можем да си направим следната асоциация: по-високи зърна = по-закачливи гърди.

Възможно е също зърната ви да реагират негативно, ако носите сутиен за по-продължително време или пък такъв, който е направен от определен вид материал.

Това обяснява защо много жени се оплакват от раздразнение и чувствителност в зоната на гърдите.

Ще се чувствате много по-добре, ако избягвате сутиените

Ще се чувствате по-добре, ако избягвате сутиените

Защо да не се наслаждавате на това чувство през целия ден, вместо само вечерта. Защо просто не решите по-често да избягвате сутиените?

Ако се притеснявате за това колко забележима ще е промяната, решението за вас е да изберете дрехи с подложки в областта на гърдите.

По този начин ще се радвате на ползите от носенето на сутиен, без това да ви причинява стягане и дискомфорт.

Ако ходите без сутиен ще имате възможност да научите много за гърдите си

Ако не носите сутиен през целия ден ще имате възможността да разберете повече за гърдите си. Това е иначе непосилна задача, ако през повече време са обвити в няколко слоя текстил.

Помнете, че редовно трябва да проучвате състоянието на гърдите си. Това е нещо, което жените често избягват, отдавайки му по-малко внимание, отколкото заслужава.

А за да бъдете изцяло сигурни за здравето си, може да се обърнете директно към мамограф.

Трябва да знаете, че периодичните прегледи на мамограф помагат за понижаването на смъртните случаи, причинени от рак на гърдата с 25 до 30%.

Това се дължи на факта, че те идентифицират туморите, които са трудни за напипване.

Добре е да си правите този тест поне веднъж годишно след като навършите 40 години.

Носенето на сутиен по време на сън може да се свързва с проблеми с гърдите

Като изключим факта, че да спиш със сутиен е меко казано дискомфортно, то също увеличава риска от развиване на рак на гърдата с ужасяващите 125%.

Доказано е, че жените, страдащи от рак на гърдата са носили сутиен 12 или повече часа на денонощие и дори са спали с него.

Когато носите сутиен толкова много време, той започва да пречи на гърдите да елиминират токсините чрез лимфните възли. Така причинявате задържане на течност и нейното втвърдяване в тъканите на гърдите образува кисти.

Кожни гъбички

Ако избягвате сутиените, ще предотвратите кожните гъбички

Горещите и влажни места са перфектни за развиването на гъбички. Носенето на сутиен, който не е по мярка, както и по-продължителната му употреба може да доведе до образуването на гъбички по повърхността на кожата.

Проблемът се среща още по-често ако живеете на топло място и гърдите ви са големи. Колкото по-малко носите сутиени, толкова по-нищожен е шансът да развиете гъбички.

Позволявайте на кожата си да диша. По този начин ще избегнете и кожните раздразнения, лошото кръвообращение и петната по кожата или така наречената хиперпигментация.

Имайте предвид, че гърдите не са еднакви и това дали ще носите сутиен или не е ваше лично решение.

Да не носите сутиен е препоръчително само и единствено ако така се чувствате комфортно. Има жени, които намират това за унизително.

Междувременно може да се случи точно обратното. Всичко зависи от вашите лични предпочитания, затова опитайте и вижте как ще ви се отрази това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yao, X., Ni, S., Zhou, J., Hu, H., Li, L., Wan, F., … Chen, Y. (2012). [A case-control study on risk factors of female breast cancer in Zhejiang province]. Zhejiang da xue xue bao. Yi xue ban = Journal of Zhejiang University. Medical sciences, 41(5), 512–518. Risius, D., Thelwell, R., Wagstaff, C. R. D., & Scurr, J. (2014). The influence of ageing on bra preferences and self-perception of breasts among mature women. European Journal of Ageing, 11(3), 233–240. https://doi.org/10.1007/s10433-014-0310-3


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.