9 опасности от носенето на тесни дрехи

· 20.05.2017
Знаете ли, че тези тесни дънки могат да са вредни за здравето ви? Въпреки че са модерни и красиви, истината е, че тесните дрехи могат да се превърнат в източник на редица проблеми за здравето.

Може и да са модерни, може да харесвате как изглеждате, а може би просто сте качили няколко килограма и дрехите са ви отеснели …

Проблемът е, че носенето на тесни дрехи се отразява зле на здравето ви и е важно да се откажете от този лош навик.

Защо? Ще ви разкажем в днешната статия.

Когато дрехите подчертават фигурата ви

Дънките оформят фигурата ви и ви карат да се чувствате секси, ризата подчертава женствеността ви, а тясната минипола просто ви е любима …

Всичко е чудесно с изключение на факта, че тези тесни дрехи могат наистина да навредят на здравето ви.

Това важи особено, ако носите “тежки” материи (като деним), защото затрудняват кръвообращението и увеличават появата на разширени вени.

Носенето на еластични дрехи също не е решение, защото те притискат тялото и не позволяват нормалното кръвообращение.

Ето и други проблеми свързани с носенето на тесни дрехи:

1.Тесните дрехи спират циркулирането на кръвта

Това е изключително важна функция особено за долните крайници, защото предпазва глезените ви от оттичане.

Неправилното циркулиране на кръвта в тялото е опасна за здравето, защото може да доведе до чувство на умора и отпадналост. Когато дрехите ви са плътно прилепнали около краката или бедрата ви, сърцето ви работи по-усилено, за да компенсира нарушеното кръвообращение.

2.Насърчава появата на разширени вени

Това е изключително често проблем сред жените. Хормонът прогестерон е причината за разширените вени.

Когато дрехите ви са прекалено тесни, кръвообращението ви е нарушено и това може да влоши състоянието на вените ви.

Според направено проучване 31% от жените имат разширени вени. Състоянието им може да се влоши от употребата на контрацептиви, носенето на тесни панталони и стоенето в изправено положение дълго време.

3.Ускорява развитието на целулита

Това е друг голям проблем сред жените.

В действителност тесните дрехи не водят до целулит, но ускоряват появата му. Причината се крие в това, че те нарушават кръвообращението и насърчават формирането на мастни депа по бедрата.

4.Не ви позволяват да “дишате”

Натискът върху белите дробове и трахеята, упражняван от тесните дрехи, може да ви попречи да дишате нормално.

Когато обмяната на газове в областта на гърдите  не се извършва правилно, може да ускори окислението на клетките ви. А това от своя страна води до преждевременно стареене.

Ако не се извършва правилно, т. нар. „плитко“ дишане не снабдява мозъка с достатъчно количество кислород. Това може да доведе до стрес и загуба на концентрация.

Така че тесните дрехи не спомагат отпускането и отмората – точно обратното.

5.Водят до болка в гърба

Може би си мислите, че едното няма връзка с другото, но е достатъчно да направите един бърз тест и ще се уверите, че тесните дрехи са една от причините за болка в лумбалната област и в таза.

Носенето на дрехи ограничаващи движенията ви, ви кара да използвате повече определени мускули, като същевременно гръбначния ви стълб също страда от пренатоварване.

Бедрата ви са притиснати и трудно поемат тежестта на тялото ви, която нормално поемат без проблем. Ако ръцете и краката ви не могат да се движат свободно, в края на деня ще чувствате тежест с болки и изтръпвания.

6.Забавят храносмилането

Когато панталонът или коланът ви са прекалено стегнати, не позволяват на стомаха ви да се разшири по време на ядене и след това.

Стомахът се разширява по време на процеса на храносмилане поради необходимите киселини.

Поради тази причина тесните дрехи забавят храносмилането, водят до увеличаване на киселинността и поява на рефлукс. Освен това могат да причинят поява на запек, болка в чревния тракт и подуване на стомаха.

7.Улеснява развитието на вагиналните инфекции

Носенето на тесни дрехи повишава температурата и влажността. В гениталната област това води до появата на гъбички и бактерии. В резултат се появяват неприятна миризма и проблеми като гъбични инфекции.

При мъжете тесните дрехи и панталони могат да се отразят върху количеството и качеството на спермата и да причинят болка и напрежение в тестисите.

8.Поява на кожни проблеми

Кожата ви също може да страда, защото не успява да “диша.”

Много неща могат да се появят, ако панталонът или полата ви са тесни и ушити от материя ,която не позволява дишане. Това може да доведе до зачервяване, сърбеж и дори до враснали косми по краката (защото космите не могат да растат нормално).

9.Засилват изпотяването

И накрая, неприятната миризма на подмишниците, ходилата и в гениталната област може да се дължи на стегнатите дрехи.

Дрехите направени от материи като найлон и ликра са още по-неприятни, защото се превръщат в благодатна среда за развиване на всички видове бактерии.

Изхвърлете тесните дрехи и заложете на нещо по-удобно. Тялото ви ще ви благодари!