9 опасности от носенето на тесни дрехи

Знаете ли, че тези тесни дънки могат да са вредни за здравето ви? Въпреки че са модерни и красиви, истината е, че тесните дрехи могат да се превърнат в източник на редица проблеми за здравето.
9 опасности от носенето на тесни дрехи

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Може и да са модерни, може да харесвате как изглеждате, а може би просто сте качили няколко килограма и дрехите са ви отеснели …Проблемът е, че носенето на тесни дрехи се отразява зле на здравето ви и е важно да се откажете от този лош навик.

Защо? Ще ви разкажем в днешната статия.

Когато дрехите подчертават фигурата ви

Дънките оформят фигурата ви и ви карат да се чувствате секси, ризата подчертава женствеността ви, а тясната минипола просто ви е любима …

Всичко е чудесно с изключение на факта, че тези тесни дрехи могат наистина да навредят на здравето ви.

Това важи особено, ако носите “тежки” материи (като деним), защото затрудняват кръвообращението и увеличават появата на разширени вени.

Носенето на еластични дрехи също не е решение, защото те притискат тялото и не позволяват нормалното кръвообращение .

Ето и други проблеми свързани с носенето на тесни дрехи:

1.Тесните дрехи спират циркулирането на кръвта

Носенето на тесни дрехи нарушава кръвообращението ви.

Това е изключително важна функция особено за долните крайници, защото предпазва глезените ви от оттичане.

Неправилното циркулиране на кръвта в тялото е опасна за здравето, защото може да доведе до чувство на умора и отпадналост. Когато дрехите ви са плътно прилепнали около краката или бедрата ви, сърцето ви работи по-усилено, за да компенсира нарушеното кръвообращение.

2.Насърчава появата на разширени вени

Това е изключително често проблем сред жените. Хормонът прогестерон е причината за разширените вени.

Когато дрехите ви са прекалено тесни, кръвообращението ви е нарушено и това може да влоши състоянието на вените ви.

Според направено проучване 31% от жените имат разширени вени. Състоянието им може да се влоши от употребата на контрацептиви, носенето на тесни панталони и стоенето в изправено положение дълго време.

3.Ускорява развитието на целулита

Когато дрехите ви са прекалено тесни.

Това е друг голям проблем сред жените.

В действителност тесните дрехи не водят до целулит, но ускоряват появата му. Причината се крие в това, че те нарушават кръвообращението и насърчават формирането на мастни депа по бедрата.

4.Не ви позволяват да “дишате”

Натискът върху белите дробове и трахеята, упражняван от тесните дрехи, може да ви попречи да дишате нормално.

Когато обмяната на газове в областта на гърдите  не се извършва правилно, може да ускори окислението на клетките ви. А това от своя страна води до преждевременно стареене.

Ако не се извършва правилно, т. нар. “плитко” дишане не снабдява мозъка с достатъчно количество кислород. Това може да доведе до стрес и загуба на концентрация.

Така че, тесните дрехи не спомагат отпускането и отмората – точно обратното.

5.Водят до болка в гърба

 Носенето на тесни дрехи е една от причините за болка в лумбалната област и в таза.

Може би си мислите, че едното няма връзка с другото, но е достатъчно да направите един бърз тест и ще се уверите, че тесните дрехи са една от причините за болка в лумбалната област и в таза.

Носенето на дрехи ограничаващи движенията ви, ви кара да използвате повече определени мускули, като същевременно гръбначния ви стълб също страда от пренатоварване.

Бедрата ви са притиснати и трудно поемат тежестта на тялото ви, която нормално поемат без проблем. Ако ръцете и краката ви не могат да се движат свободно, в края на деня ще чувствате тежест с болки и изтръпвания .

6.Забавят храносмилането

Когато панталонът или коланът ви са прекалено стегнати, не позволяват на стомаха ви да се разшири по време на ядене и след това.

Стомахът се разширява по време на процеса на храносмилане поради необходимите киселини.

Поради тази причина тесните дрехи забавят храносмилането, водят до увеличаване на киселинността и поява на рефлукс. Освен това могат да причинят поява на запек, болка в чревния тракт и подуване на стомаха.

7.Улеснява развитието на вагиналните инфекции

Носенето на тесни дрехи повишава температурата и влажността. В гениталната област това води до появата на гъбички и бактерии. В резултат се появяват неприятна миризма и проблеми като гъбични инфекции .

При мъжете тесните дрехи и панталони могат да се отразят върху количеството и качеството на спермата и да причинят болка и напрежение в тестисите.

8.Поява на кожни проблеми

В този случай носенето на тесни дрехи няма да ви помогне.

Кожата ви също може да страда, защото не успява да “диша.”

Много неща могат да се появят, ако панталонът или полата ви са тесни и ушити от материя ,която не позволява дишане. Това може да доведе до зачервяване, сърбеж и дори до враснали косми по краката (защото космите не могат да растат нормално).

9.Засилват изпотяването

И накрая, неприятната миризма на подмишниците, ходилата и в гениталната област може да се дължи на стегнатите дрехи.

Дрехите направени от материи като найлон и ликра са още по-неприятни, защото се превръщат в благодатна среда за развиване на всички видове бактерии.

Изхвърлете тесните дрехи и заложете на нещо по-удобно. Тялото ви ще ви благодари!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • London NJM y Nash R. Varicose veins. BMJ. 2000; 320(7246): 1391–1394.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.