Невероятната папая: 5 ползи за здравето, за които не знаете

В тази статия ще научите за петте невероятни ползи от папаята, за които не сте знаели преди. Когато разберете колко полезна е папаята, ще искате да ядете от този плод всеки ден!
Невероятната папая: 5 ползи за здравето, за които не знаете

Последна актуализация: 22 ноември, 2019

Папаята е плод, който расте по дърветата. Произлиза от Централна Америка. Това е високо дърво и може да достигне до 10 метра височина. Няма клони, а листата му стигат до върха на дървото. Научете за здравословните ползи от невероятната папая!

Плодът е жълт или зелен отвън и оранжев отвътре. Поради факта, че семената са блестящо черни, те се открояват и се намират във вътрешната част на плода.

Невероятната папая

Невероятната папая: разрязан на резенчета плд и парченца от папая в купичка

Този плод има малко калории и е богат на много различни видове антиоксиданти. Съдържа витамини А, В3 и C.  Също така съдържа минерали като калий, калций, фосфор и магнезий.

Папаинът е ензим и основна съставка в папаята, който допринася за повечето от лечебните й свойства. Най-вече, папаинът е важен за разграждането на аминокиселините на по-малки протеини.  Известно е също, че помага в борбата с инфекциите.

Невероятната папая: ползи за здравето

Сега, ще разгледаме всички невероятни ползи от този плод.

1. Невероятната папая: подобрява храносмилането

Невероятната папая: снимка на една жена от кръста надолу и е направила с ръцете си знак за сърце

Папаята помага за усвояването на животинския протеин. Това е плод, известен със своите храносмилателни свойства. Папаята има благоприятно действие при храносмилателни проблеми, язви, запек и газове.

Трябва да подчертаем, че папаята е много полезна, когато ядем животински протеин, което означава месо, риба или яйца.

Ключът към тези свойства е в папаина, който споменахме по-горе, ензим, който присъства само в този плод. С други думи, папаинът в папаята е полезен, тъй като подпомага разграждането на протеините в тези храни.

Обаче, трябва да знате, че плодът се усвоява трудно, ако го ядете с друга храна. Затова е добре да ядем папая, след като приключим с храненето. Това е перфектният десерт.

2. Невероятната папая: връща времето назад

Невероятната папая: жена без бръчки на лицето

Този екзотичен плод е богат на антиоксиданти, благодарение на съдържанието на витамини A и E,  селен и каротин. Всички тези съставки помагат за предотвратяване на вредните ефекти, водещи до ранно стареене.

  • Ако искате да се оттървете от бръчките и да имате млада и сияйна кожа на лицето, можете да използвате папаята и да си направите маска за лице.
  • Ще се получи най-добре, ако използвате узрял плод от папая. Също така, оставете маската на лицето поне 20 минути, за да подейства.

3. Невероятната папая: премахва чревните паразити

Невероятната папая: една жена се държи за корема

Има една съставка в папаята, наречена карпаин. Той предпазва и елиминира паразитите или чревните червеи. Тези паразити променят бактериалната флора, червата и здравето като цяло.

За да се консумира папая, семената могат да се смелят заедно с плода и да се направи вкусно смути. Освен това, можете да изсушите семената, да ги смелете и да ги смесвате с мед.

Обаче, ако има твърде много семена, те могат да предизвикат горчив или пикантен вкус. Препоръчваме да започнете с малки количества, за да тествате поносимоста и да избегнете храносмилателно разстройство.

4. Папаята предотвратява очните болести

Лице на млада жена с ясно зрение

Редовната консумация на папая има невероятен положителен ефект върху здравето на очите. Това се дължи на разнообразното съдържание на антиоксиданти, като лутеин и зеаксантин или бета-каротин и бета-криптоксантин. Тези съединения са предшественици на витамин А.

Благодарение на тези хранителни вещества, папаята може да помогне за предотвратяване на очни заболявания като катаракта, глаукома или макулна дегенерация. Освен това, редовната консумация на папая предотвратява зрението от увреждане, което може да бъде причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

5. Листата от папая, увеличават тромбоцитите

Един разрязан на две плод от папая и листо от папая

Листата от папая също имат здравословни свойства. Доказано е, че консумацията на екстракти от листа на папая може да повиши нивата на тромбоцити в кръвта. Като резултат, това може да бъде полезно за тези, които имат ниски нива на тромбоцити или тези, които са имали тропическа треска.

Както знаем, тромбоцитите са важни за спиране на кървенето и кръвоизливите.

Нормалните стойности на тромбоцити в тялото трябва да е минимум 150, 000 квадратни милиметра. Ако искате да повишите вашето ниво на тромбоцити, можете да пиете смути от листа от папая или да приемате капсули като добавка.

Опитайте този плод днес и ще видите чудесните ползи от папаята!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kugo M., Keter L., Maiyo A., Kinyua J., et al., Fortification of carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med, 2018.
  • Ahmad N., Fazal H., Fazal L., Dengue fever treatment with carica papaya leaves extracts. Asian Pac J Trop Biomed, 2011.
  • Pandey S., Cabot PJ., Shaw PN., Hewavitharana AK., Anti inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. J Immunotoxicol, 2016. 13: 590-602.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.