Как да направим маска за лице от мед и аспирин

Пригответе лесно и бързо домашен ексфолиращ крем с много ползи.
Как да направим маска за лице от мед и аспирин

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Козметичната индустрия е разработила хиляди продукти за красота, с които кожата ни да изглежда по-добре и да не старее преждевременно. В тази статия ще ви обясним как лесно да направите чудесна маска за лице от мед и аспирин.

Има и по-достъпни алтернативи, но повечето от тези продукти са доста скъпи.

Освен това химикалите в тях са агресивни и може да предизвикат алергични реакции.

По тази причина много хора прибягват до домашно приготвени средства. Те се приготвят с леснодостъпни съставки и почистват кожата, без да й вредят.

Може да приготвите ексфолиращи кремове, които намаляват появата на тъмни петна, белези и бръчки с изцяло естествени съставки у дома.

Това важи с особена сила за сместа от мед и аспирин. Този крем притежава свойства, които придават на лицето свеж вид и допринасят за доброто ви самочувствие.

Натурален, освежаващ ексфолиращ крем от мед и аспирин

Аспиринът е болкоуспокояващо, което се продава навсякъде. Той намалява главоболието, напрежението в мускулите и помага при проблеми с кръвообращението.

Много хора не знаят, че аспиринът съдържа съставки, полезни за кожата. Това важи най-много за кожата на лицето.

Причината се крие във високата концентрация на мастноразтворимата хидро киселина. Тази киселина се използва за приготвянето на множество лечебни кремове, ексфолианти и други продукти.

Използването й върху кожата намалява появата на тъмни петна и белези. Тя помага и да се отървете от мъртвата кожа.

Освен това има мощен противовъзпалителен ефект. Това е от съществено значение хората с акне или чувствителна кожа.

маска с мед и аспирин

Комбинацията на аспирин и мед образува смес с ревитализиращи свойства. Този крем намалява мимическите бръчки, успокоява изгарянията и намалява действието на свободните радикали

Препоръчва се за всички типове кожа. Маската за лице с аспирин и мед не променя естественото омазняване на кожата и регулира нивата на  pH.

Тя обаче може да помогне и да се отървете от излишната мазнина, която се натрупва в порите.

Ако не се изпитали ползите от нея, продължете да четете. Ще разберете  как да я включите в ежедневните си грижи за красотата.

Рецепта за маска за лице от мед и аспирин

Тази маска е лесна и евтина за приготвяне. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е произхода на меда, който използвате. Той трябва да е органичен, за да има най-голяма полза от него.

Съставки

 • 4 таблеки аспирин
 • 2 (50 г) супени лъжици органичен мед
 • 1 (10 мл) супена лъжица вода
 • 5 капки витамин E (по избор)

Инструкции

 • Поставете аспирина в хаванче и го смелете на фин прах.
 • Добавете вода и разбъркайте, докато се получи гъста паста.
 • Разбъркайте заедно с органичния мед с помощта на лъжица.
 • Като получите гладка консистенция, сте готови.
 • Като допълнителна опция може накрая да добавите витамин E.

Употреба

 • Преди да сложите маската, измийте лицето. Това трябва да се направи с хладка вода и неутрален сапун. Уверете се, че сте махнали целия грим с почистващо мляко или тоник.
 • Когато сте готови, вземете необходимото количество крем. Втрийте го по цялото си лице. Бъдете внимателни, когато го нанасяте около устата и очите.
 • Ако е възможно, втрийте маската до врата за постигане на най-добри резултати.
 • Масажирайте 3 минути. Оставете маската да работи още 10 минути.
 • Когато времето изтече, изплакнете лицето си с хладка вода.
 • Завършете процедурата с овлажняващ крем.
 • Като начало може да повторите процедурата 2 или 3 пъти на седмица. След това е достатъчно да го прилагате веднъж седмично.

Веднага ще почувствате кожата си по-чиста, по-гладка и свежа. При по-продължителна употреба на крема пък ще забележите други резултати.

Някои от тях включват по-малки пори, намаляване на тъмните петна и по-малко възпаления и подпухналост.

Преди да използвате крема на цялото си лице, първо го  тествайте върху по-малка повърхност. Това е важно, защото ще ви покаже дали ще покажете реакция към някоя от съставките.

Този крем обикновено не причинява нежелани странични ефекти. Въпреки това не можем да изключим вероятността за нежелани реакции при някои типове кожа.

Започнете да използвате крема в ежедневната си грижа за красотата. И помнете, че няма нужда да похарчите цяло състояние за професионална козметика, за да имате сияйна кожа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kornhauser A, Coelho SG, Hearing VJ. Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010;3:135–142. Published 2010 Nov 24. doi:10.2147/CCID.S9042
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455–461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • McLoone, P., Oluwadun, A., Warnock, M., & Fyfe, L. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian Journal of Global Health. https://doi.org/10.5195/cajgh.2016.241
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.