Акне и черни точки: на помощ идва зеленият чай

Бялата глина, позната още като
Акне и черни точки: на помощ идва зеленият чай
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 декември, 2018

Акне и черни точки, пъпки по челото и носа… не е необходимо да сте тийнейджър, за да се оплаквате от подобни проблеми. Те се срещат често в различни възрасти и поради това на пазара можете да откриете изобилие от козметични продукти – кремове, мазила и други средства, които се борят с несъвършенствата на кожата.

Знаехте ли, че нещо толкова обикновено и достъпно като зеления чай може да се превърне във ваш пръв помощник в борбата с пъпките? В днешната статия ще опишем 3 лесни стратегии. Ще разкажем как да използвате зеления чай, за да се преборите с акне и черни точки.

1. Маска от бяла глина и зелен чай против акне и черни точки

Маска с глина против акне и черни точки

Чували ли сте досега за ползите от употребата на бяла глина за кожата? Тя е позната още като “каолин” и представлява идеална база за приготвянето на домашни средства за разкрасяване. Бялата глина действа като мощно почистващо средство и дезинфекцира. Идеална е за лечението на акне и черни точки.

 • Маската с бяла глина и зелен чай притежава отлични кръвоспиращи свойства, лекува акне и черни точки и възстановява здравословното състояние на кожата. Откъде да вземете бяла глина? Проверете в местния билков магазин или аптека. Бялата глина не е скъп продукт. Обикновено се предлага на пазара под формата на прах. Ще забележите колко лесно е приготвянето на маска с нея.
 • В самото начало трябва да приготвите чай, използвайки 3 торбички зелен чай в съотношение с 1/2 чаша вода. Използвайте вода, в която няма хлор. В случай, че не можете да осигурите такава вода, и обикновена ще свърши работа.
 • Сега налейте чая при глината. Трябва да получите паста, която е достатъчно лепкава, за да можете да я нанесете върху лицето си. Разбъркайте добре. Намажете обилно лицето, като обърнете специално внимание на зоните, където най-често се появяват пъпки и черни точки.
 • Оставете маската да действа 15 минути. След това изплакнете с хладка вода. Добра идея е да прилагате маската 2 пъти седмично.

2. Тоник със зелен чай и ябълков оцет

Тоник със зелен чай срещу акне и черни точки

Този тоник е прекрасен за прилагане вечерно време, оптимално – 3 пъти седмично. Двете съставки допринасят за получаването на мощна комбинация в борбата с акне и черни точки.

Но защо използваме ябълков оцет? Защото представлява натурално средство, което се бори с възпаленията, а черните точки са именно такива. Освен това оцетът балансира pH на кожата.

За да приготвите този тоник, се нуждаете от зелен чай. Използвайте почти 1/2 чаша вода, сложете в нея 3 торбички зелен чай. Запарете. След това добавете малко ябълков оцет (1 чаена лъжица). Налейте получената смес в пулверизатор.

Съхранявайте в хладилника. След 2 дни средството е готово за употреба. Раздрусайте добре и напръскайте лицето си. Оставете тоника да действа поне 1/2 час, преди да изплакнете. След това нанесете обичайния овлажняващ крем. Лесно е, нали?

3. Парна баня със зелен чай

Парна баня при акне и черни точки

Тази версия на парна баня е лесна и оригинална. Освен това се характеризира с ефикасност и лесно ще се отървете от акне и черни точки – те ще изчезнат напълно. За да постигнете целта си, следвайте тези прости стъпки:

 • Загрейте малко вода на котлона, докато кипне. След това потопете 5 торбички зелен чай. Покрийте главата си с кърпа и започнете да правите парна баня. Не забравяйте преди това да изключите котлона.
 • Внимавайте да не държите лицето си прекалено близо до горещата пара – рискувате да се изгорите.
 • Позволете на парата да проникне в порите на кожата – ще забележите колко приятно е усещането. Ако прилагате тази процедура редовно, съвсем скоро ще се сбогувате с неприятното акне и черни точки.

В заключение ще кажем, че винаги е добра идея да разполагате у дома със зелен чай, който да консумирате както обикновено (като приятна и полезна топла напитка следобедно време). Зеленият чай повлиява благоприятно организма – както приеман вътрешно, така и прилаган външно. Готови ли сте да започнете още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • MedlinePlus (2019). Acné. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/acne.html. Accessed 11/03/2020.
 • Saric, S., Notay, M., & Sivamani, R. K. (2017). Green tea and other tea polyphenols: Effects on sebum production and acne vulgaris. Antioxidants6(1), 2. Available at: https://doi.org/10.3390/antiox6010002. Accessed 11/03/2020.
 • Williams, L. B., & Haydel, S. E. (2010). Evaluation of the medicinal use of clay minerals as antibacterial agents. International geology review52(7-8), 745-770. Available at: https://doi.org/10.1080/00206811003679737. Accessed 11/03/2020.
 • Yagnik, D., Serafin, V., & Shah, A. J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports8(1), 1-12. Available at: https://www.nature.com/articles/s41598-017-18618-x. Accessed 11/03/2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.