9 натурални средства за борба с рака на дебелото черво

Натуралните средства, които ще ви предложим в тази статия, могат лесно да бъдат включени в ежедневието ви, за да спомогнат за предотвратяването и лекуването на симптомите на рака на дебелото черво. Важно е обаче да не забравяте, че трябва първо да се консултирате с лекаря си и да спазвате предписаното ви от него лечение.
9 натурални средства за борба с рака на дебелото черво

Последна актуализация: 04 декември, 2018

Той може да се развие бързо и да стане животозастрашаващ, също като всички останали видове рак. Затова е важно да започнете борбата с рака на дебелото черво навреме. 

Този вид рак се нарежда на трето място сред най-разпространените ракови заболявания по света. Най-опасното при него е, че може да не бъде открит, докато не стане твърде късно. Още информация за това коварно заболяване можете да научите от статията на доцент д-р Михаил Радионов.

Болестта се появява вследствие на растежа на анормални клетки в дебелото черво. Това може да доведе до увреждания на органите и прогресиране към другите части на организма.

Добрата новина е, че чрез колоноскопия може лесно да се премахнат всички полипи и да се установи дали те са ракови или не.

Ако сте диагностицирани с рак на дебелото черво в ранен стадий, трябва да знаете, че съществуват натурални средства, които ще ви помогнат да намалите дискомфорта и уврежданията, свързани с това заболяване.

1. Женшен

женшенът се бори с рака на дебелото черво

Пиенето на чай от женшен е популярен вариант за лекуване на широко разнообразие от заболявания, особено сериозни, като рака на дебелото черво.

Високата концентрация на антиоксиданти в женшена директно засяга растежа на раковите клетки. В някои случаи този чай може да доведе до пълното премахване на този вид клетки.

2. Зелен чай

Зеленият чай е огромен източник на катехини и епикатехини. Тези органични съединения отговарят за:

  • Намаляване на наличието на свободни радикали
  • Предотвратяване на разпространението на ракови клетки
  • Борба с туморите

Пиенето на зелен чай вместо кафе е отличен избор поради всички причини, които ви посочихме по-горе. Може да пиете колкото искате от този чай.

3. Физически упражнения

Физическата активност се препоръчва за цялостното здравословно състояние на тялото, но е особено важна, ако се сблъсквате с рак на дебелото черво.

Тренировките ще ви помогнат да подобрите кръвообращението и ще накарат метаболизма ви да заработи на по-висока скорост.

Освен това упражненията допринасят за детоксикацията на тялото, като същевременно стимулират имунната система. Това понижава риска от сериозни заболявания като диабет и затлъстяване.

4. Чесън

Суровият чесън или екстрактът от чесън обикновено се използва за предотвратяване на разпространението на раковите клетки и увреждането на другите здрави клетки.

По принцип това е едно от най-ефикасните допълнения към традиционните лечения на рак.

5. Ленено масло

ленено масло против рака на дебелото черво

Растителните масла се използват в кулинарията за приготвянето на разнообразни рецепти. Ето защо може без никакъв проблем да замените с ленено масло едно от тези, които държите в кухненския си шкаф.

Това масло е пълно с омега-3 мастни киселини. Те не просто предотвратяват рака, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти. Също така те спомагат за редуцирането на всички симптоми и здравословни проблеми, допринасящи за появата на рак на дебелото черво, в това число затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета.

6. Боровинки

Тези дребни плодове съдържат много антиоксиданти, включително катехин, кварцетин, флавоноиди, фенолни съединения и т.н.

Всички те превръщат боровинките в мощно антиоксидантно средство, което унищожава раковите клетки и подсилва имунната система.

Ежедневната консумацията на шепа боровинки ще ви помогне да елиминирате свободните радикали и да редуцирате клетъчните мутации.

7. Спиране на цигарите

Добре известен факт е, че тютюнопушенето вреди на всички аспекти от здравето, като един от тях включва възможната поява на рак на дебелото черво.

Това е така, защото пушенето увеличава скоростта, с която се развиват полипите в дебелото черво.

На свой ред темпото, с което клетките стават ракови, също може да се ускори.

Ако успеете да спрете цигарите, ще премахнете голям брой канцерогени от организма си и ще допринесете за общото си здравословно състояние.

8. Зехтин

Зехтинът е една от най-популярните мазнини по света. Освен че е страхотно домашно средство за лечение на различни заболявания, той осигурява следните ползи:

  • Той спомага за елиминиране на рака
  • Зехтинът насърчава синтеза на важни ензими в червата
  • Значително подобрява усвояването на хранителните вещества
  • Зехтинът предпазва от появата на рак

Ако консумирате зехтин редовно, може да допринесете за лечението на рака на дебелото черво в ранния му стадий.

9. Спанак

спанак - идеално средство за борба с рака на дебелото черво

Спанакът съдържа висока концентрация на хранителни вещества и фибри, които го превръщат в идеално натурално средство за лечение на рак на дебелото черво.

Някои от състоянията, които могат да доведат до развитие на този вид рак, са запекът и хемороидите.

Най-добрият начин да третирате тези симптоми е като консумирате фибри редовно, за да поддържате правилното функциониране на червата.

Прибавете шепа спанак или друг зеленолистен зеленчук към ежедневното си меню.

Вземете превантивни мерки срещу рак на дебелото черво

Натуралните средства, които ви представихме тук, могат лесно да бъдат включени в ежедневието ви.

Важно е обаче да не забравяте, че трябва първо да се консултирате с лекаря си и да спазвате предписаното ви от него лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.