Непознатите приложения на банановите кори

Консумацията на 2 бананови кори дневно в продължение на 3 последователни дни повишава нивото на серотонина с 16%.
Непознатите приложения на банановите кори

Последна актуализация: 09 февруари, 2019

Ако познавахме всички свойства на корите и обелките на плодовете и зеленчуците, които редовно консумираме, никога не бихме си позволили да ги изхвърлим в кофата за боклук. Някои от тях са годни за консумация, а други – не. Посвещаваме днешната статия на банановите кори. Ще поговорим за няколко удивителни приложения. Сигурни сме, че оттук нататък ще се замисляте, преди да изхвърлите поредната кора от банан в кофата.

Хранителна стойност на банановите кори

Бананите са един от най-популярните плодове в цял свят. Те могат да бъдат приготвяни по стотици начини, а децата ги обожават.

Възможно е да не знаете, че банановата кора е също толкова хранителна, колкото и плодът. Тя снабдява с изобилие от желязо, калий, витамини от група В, витамини С и К. И това не е всичко! Кората съдържа още магнезий, фибри, антиоксиданти и мед.

За оптимален резултат съветваме да купувате само органично отгледани плодове, които не подлагат тялото на вредното въздействие на агресивни химикали, сред които са пестицидите и редица почвени обогатители, използвани по време на отглеждането на плодовете.

Банановите кори: свойства и приложения

Сигурни сме, че дори и не подозирате за повечето полезни приложения на банановите кори. Щом обаче прочетете следващите редове и опознаете свойствата им, никога повече няма да ги хвърлите просто така в кофата.

Подобряване на чревното здраве

Ако страдате от запек или други чревни проблеми, банановите кори може да са от помощ, тъй като съдържат фибри. Ще подобрите състоянието си, ако ги консумирате. Корите не съдържат отрови и няма да ви разболеят.

Започнете бавно, парче по парче. Ще се убедите, че кората благоприятно въздейства върху храносмилателната система и ще се сбогувате с чревните проблеми.

Лечение на главоболие

Необходимо е да използвате вътрешността на кората. Сложете я директно върху челото или слепоочията. Оставете да подейства няколко минути. Използвайте малко марля или лепенка, за да фиксирате натуралното средство.

Просто се облегнете назад и оставете вътрешността на банана да свърши останалото.

Защита на зрението

Банановите кори защитават зрението

За да извлечете тази полза от банановите кори, трябва да ги консумирате. Те съдържат много бета-каротен (който допринася за характерния им цвят), а за него знаем, че подобрява здравето на очите. Витамин А е много полезен за защита на ретината.

Понижаване на холестерола

Ако страдате от повишено ниво на холестерола, започнете да консумирате бананите, заедно с кората!

Тя притежава свойства, които извеждат мазнините от артериите. Употребата им се препоръчва на всеки човек, страдащ от високо кръвно налягане, тъй като съдържат много калий.

Лечение на кожни проблеми

Банановите кори лекуват синините

Случвало ли ви се е да се ударите и да се получи голяма синина? Можете да се справите лесно с нея, използвайки бананова кора. За целта наложете вътрешността на кората върху нараненото място. След това направете компрес. Оставете натуралното средство да действа цял ден.

Ако страдате от псориазис, препоръчваме да използвате банановите кори за облекчаване на сухотата и сърбежа, които са характерни за това състояние. Втривайте вътрешността на банановата кора в засегнатата кожа 2 пъти дневно.

Кората е полезна и срещу неприятното акне. Ако кожата е раздразнена и възпалена от пъпките, всяка вечер обтривайте лицето с банановата кора. След това изплакнете с топла вода, преди да легнете да спите.

Понижаване на видимостта на фините бръчки и брадавиците

Банановите кори са едни от най-ефикасните домашни средства в борбата с фините бръчки. Успехът тук се крие в последователността и търпението.

Всяка нощ преди сън втривайте бананова кора в засегнатите зони. Оставете натуралното средство да изсъхне и не изплаквайте. Дермисът ще стане по-нежен и гладък.

Ако някоя брадавица ви тревожи и искате да я отстраните, можете да използвате кората на зелен или светложълт банан. Съдържащите се в нея ензими по безопасен начин ще разрушат нежеланото образувание, без да ви нараняват.

Необходимо е единствено нежно да обтриете зоната с вътрешността на банановата кора. Повтаряйте процедурата колкото е необходимо.

Подобряване на настроението

Банановите кори съдържат доволно количество триптофан

Банановите кори съдържат доволно количество триптофан. Тази аминокиселина стимулира производството на серотонин, познат още като „хормон на щастието“.

Той регулира настроението, а когато нивото му е твърде ниско, се проявяват симптомите на депресия и раздразнителност.

Консумацията на 2 бананови кори дневно в продължение на 3 последователни дни повишава нивото на серотонина с 16%.

Други полезни приложения

В допълнение към изброените до този момент полезни приложение, банановите кори са полезни и по още много начини:

 • Те облекчават дискомфорта при ухапване от насекоми (например комари и мравки).
 • Избелват зъбите.
 • Намаляват видимостта на белезите.
 • Заличават тъмните петна по кожата.
 • Укрепват костите.
 • Помагат на тялото да усвоява добре калция.
 • Възвръщат блясъка на обувките.
 • Полират сребърните прибори.
 • Представляват отличен компост.
 • Могат да бъдат използвани за подхранване на растения.
 • Гонят насекомите, например листни въшки.
 • Привличат пеперудите.
 • Облекчават обривите.
 • Отстраняват трески от кожата.
 • Могат да бъдат използване за почистване на листата на стайните растения.
 • Улавят молците.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Happi Emaga, T., Robert, C., Ronkart, S. N., Wathelet, B., & Paquot, M. (2008). Dietary fibre components and pectin chemical features of peels during ripening in banana and plantain varieties. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.08.030
 • Albarelli, J. Q., Rabelo, R. B., Santos, D. T., Beppu, M. M., & Meireles, M. A. A. (2011). Effects of supercritical carbon dioxide on waste banana peels for heavy metal removal. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2011.07.014
 • G., E., A. O, E., & J.E, I. (2014). Antibacterial and phytochemical analysis of Banana fruit peel. IOSR Journal of Pharmacy (IOSRPHR). https://doi.org/10.9790/3013-0408018025
 • Mosa, Z. M., & Khalil, A. F. (2015). The effect of banana peels supplemented diet on acute liver failure rats. Annals of Agricultural Sciences. https://doi.org/10.1016/j.aoas.2015.11.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.