Как да се предпазим от депресията поради липсата на серотонин

Липсата на това вещество може да доведе до раздразнителност, а отрицателните емоции до развитието на болести. Вижте кои храни ще помогнат да поддържате правилните му нива.
Как да се предпазим от депресията поради липсата на серотонин

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Серотонинът е химическо вещество, произвеждано в човешкото тяло. Той предава сигнали през нервите, така че функционира като невротрансмитер. Синтезира от  триптофан. Експертите считат, че основната му функция е поддържането на стабилност на емоционалното състояние на всеки човек. Липсата на серотонин води до депресия.

Също така помага при свиване на гладките мускули, като предаване на нервни импулси и регулиране на циркадните процеси на тялото.

Серотонинът се произвежда в по-големи количества в стомашно-чревния тракт. Въпреки това, той също може да се открие в кръвните тромбоцити, мозъка и централната нервна система.

Тъй като в организма има изобилни количества, той оказва силно влияние върху различните физически и психологически функции.

Например, когато нивата му намалеят драстично, той причинява сериозни отрицателни настроения като раздразнителност, стрес и депресия.

Последното, което споменахме е много тревожно, защото може да се влоши с времето и да се превърне в заболяване.

Какви са симптомите на дефицита на серотонин?

липсата на серотонин създава сериозни проблеми в организма

Дефицитът на този невротрансмитер има тенденция да доведе до много последствия за физическото и психическото здраве, въпреки че идентифицирането му понякога е трудно.

Въпреки това, когато това води до депресия, се развиват редица симптоми. Поради това трябва да помислите за следните предупредителни знаци:

 • Постоянна негативност
 • Усещане за безпокойство
 • Обсесивно или ограничено поведение
 • Нетърпение или раздразнителност
 • Голяма тъга или нещастие
 • Ниско самочувствие или липсата на такова
 • Страх
 • Трудност при заспиване

Какво причинява ниските нива на серотонин?

Нивата на серотонин намаляват, когато в храната не се добавят достатъчно източници на триптофан, заедно с други важни витамини и минерали.

Обикновено се срещат трудности при действието им поради прекомерна консумация алкохол, кофеин и изкуствени подсладители.

Хроничният стрес, страданието и подобни емоции не позволяват на мозъка да произвежда необходимите количества от този невротрансмитер.

В допълнение, това вещество се стимулира от слънчевата светлина. Ето защо има по-голяма тенденция да се депресирате през зимата.

Как да се предпазим от депресия и да увеличим нивата на серотонин

Един от ключовите елементи за борба с депресията и стимулирането на производството на серотонин е добавянето на специални храни към ежедневната диета.

Те ще засилят чувството за спокойствие, както и ще допринесат за някои допълнителни ползи за тялото.

Мазна риба

Мазна риба увелечава производството на серотонин

Протеините и есенциалните мастни киселини от синята риба увеличават производството на този невротрансмитер. Освен това те намаляват възпалението, което блокира действието му.

Тези видове риби включват:

 • Скумрия
 • Сьомга
 • Риба тон
 • Сардини

Месо

Умерената консумация на месо доставя изобилие от протеини и въглехидрати на тялото. Това му позволява да улесни абсорбцията на триптофан.

Месо като пилешко, пуешко и свинско съдържат големи количества от тази аминокиселина.

Яйца

Яйцата, особено жълтъка са богати на триптофан и основни минерали, които подобряват емоционалното здраве.

Млечни продукти

Млечни продукти

Млякото и неговите производни увеличават усещането за спокойствие. Междувременно те намаляват нивата на кортизол, които преобладават при стрес и депресия.

Плюс това, те са значителен източник на основни аминокиселини, сред които и триптофан.

Консумирайте млечни продукти като:

 • Сирене
 • Гръцко кисело мляко
 • Мляко
 • Кумис

Бобови растения

Бобовите растения са отлична алтернатива за подобряване на емоционалното здраве и намаляване на депресията. Като цяло те са източник на протеини, фибри, витамини и минерали, които повишават нивата на серотонин в мозъка.

Ядки

Освен това шепа ядки може да намали стреса, депресията и чувството за умора. Техните основни мастни киселини дават на тялото енергия и подобряват физическото и психическото действие.

Също така те са чудесен източник на магнезий. Това е минерал, който насърчава отпускането на тялото, за да облекчи последиците от стреса и да се пребори с проблемите със съня.

Шоколад

И накрая, вкусният тъмен шоколад е най-добрата храна за облекчаване на депресията и всякакви емоционални затруднения.

Той съдържа перфектната доза триптофан, особено когато е повече от 60% тъмен шоколад.

В допълнение, това е много важен източник на антиоксиданти. Тези молекули помагат да се възпрепятстват негативните ефекти на свободните радикали.

В заключение, въпреки че депресията е повлияна от много фактори, правилните нива на серотонин са от съществено значение за преодоляването й. Много е важно да го постигнете чрез специфична диета и непрекъснато практикуване на добри навици като медитация и упражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pytliak, M., Vargová, V., Mechírová, V., & Felšci, M. (2011). Serotonin receptors – from molecular biology to clinical applications. Physiological Research. https://doi.org/931903 [pii]
 • Hasler, G. (2010). Pathophysiology of depression: Do we have any solid evidence of interest to clinicians? World Psychiatry. https://doi.org/10.1002/j.2051-5545.2010.tb00298.x
 • Karg, K., Burmeister, M., Shedden, K., & Sen, S. (2011). The serotonin transporter promoter variant (5-HTTLPR), stress, and depression meta-analysis revisited: Evidence of genetic moderation. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2010.189

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.