6 признака на вербалната злоупотреба: били ли сте жертва?

Колкото и лека форма да е, не я подценявайте и ако не можете да се справите сами потърсете професионална помощ.
6 признака на вербалната злоупотреба: били ли сте жертва?

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вербалната злоупотреба е вторичен продукт на конфликт . Целта на вербалната злоупотреба е да навреди чрез използването на думи, а не на физическо насилие.

Думите имат невероятна сила. Те могат да ви накарат да летите или да ви унищожат, да ви успокоят или да ви навредят. Много хора съзнателно или не забравят това и така се стига до вербалната злоупотреба и обикновено жените са основните жертви.

Лошите думи могат да засегнат мисли и вярвания, а понякога е много е трудно да се установи, че вие сте жертва. Ето защо бихме искали да говорим за главните признаци, които показват, че наистина сте подложени именно на вербална злоупотреба.

Признаци на вербалната злоупотреба

1. Не става въпрос само за крещене

Често се мисли, че за да бъдете жертва на вербалната злоупотреба, вашият партньор винаги трябва да ви крещи. Всъщност става въпрос за поредица от поведения. Тези поведения манипулират жертвата, като я карат да се съмнява в собствените си вярвания, спомени или разум.

Агресорът може да използва заплахи като наранява вас или любим човек, но това не винаги се случва. Неагресивното поведение не означава, че злоупотребата не се случва.

Дори повече, агресорът може да действа по изключително любящ начин, чрез който може да се засили въздействието. Лицето, което страда от злоупотребата винаги ще се страхува от момента, в който другият загуби своето самообладание.

2. Вашият партньор прави болезнени сравнения, обвинява ви за всичко и е ужасно ревнив

болезнена ревност

Партньор, който злоупотребява вербално, непрекъснато ви сравнява. Независимо дали с по-красив или с най-близкия приятел, той винаги ще каже, че има някой по-добър от вас.

В някои случаи той ще го направи много изкусно. Например, може да ви сравни с някоя знаменитост. Основното нещо обаче което ще цели е да се почувствате малоценни.

Той също ще ви обвинява за всичко, включително ако това е нещо, което не можете да контролирате. Вашият партньор ще критикува работата, заплатата ви, начина ви на обличане и дори вашето тяло. Ще ви напомня постоянно за вашите дефекти с голямо преувеличение.

В допълнение той винаги ще има нещо негативно да каже за вашите приятели, особено ако те са от противоположния пол. Той мрази факта, че получавате телефонни обаждания от някой колега и ненавижда мисълта, че имате социален живот.

3. Не знаете кога сте обект на обиди

Всеки смята, че лесно разпознава, когато е жертва на вербална злоупотреба. Но истината е, че хората, които са преживели такова отношение в детството си, не признават, че са станали отново жертва, когато това се случи по-късно в живота им.

В допълнение, агресорът може да практикува това поведение като лудория или шега, с която да ви накара да се чувствате зле. Това може да е учудващ коментар, придружен с голяма усмивка, но това всъщност е атака на вашите компетенции, способности и ценности.

Няма значение дали отвън изглеждат много мили, въпросът, който би трябвало да си зададете е как тези “невинни” коментари ви карат да се чувствате.

4. Вие се превръщате в насилника на друг …

Моделът на вербалната злоупотреба е труден за разрешаване.

Може да продължите да бъдете жертва, да се превърнете в насилник или да сте и двете. По принцип моделът на вербалната злоупотреба е труден да се разрушаване. Освен ако не осъзнаете, че има сериозен проблем и потърсите помощ, ще бъде почти невъзможно да промените тези поредици от агресивно поведение.

Да бъдеш възпитан в среда, в която родителите не могат да контролират емоциите си, може да бъде вредно. Например, това дете може на свой ред да стане вербално агресивно поради това, че не знае как да се справя с емоциите си.

От друга страна, ако сте успели да приключите връзка, в която сте претърпели този вид агресия, вероятността да злоупотребявате със следващия си партньор е висока.

5. Как се чувствате?

Важно е на всяко ниво на вашите взаимоотношения, да си задавате въпроса: “Как се чувствам?”

Това ще ви помогне да разберете дали партньорът ви прави наистина щастливи и ви насърчава да се чувствате уверени в себе си. Ако страдате от вербална злоупотреба, вашето самочувствие е първото, което започва да се срива.

Колкото по-дълго страдате от такива коментари, толкова по-лесно ще бъде да започнете да вярвате на обидите и критиките. Може да започнете да се питате защо чувствате страх или винаги сте тъжни или нервни в присъствието на партньора си или когато знаете, че ще го видите.

6. Справяне с вербалната злоупотреба

Сложете край на вербалната злоупотреба

Факт е, че всички ние имаме дефекти и проблеми. Освен това споровете и сблъсъкът на мнения са много чести в отношенията между партньорите.

Това, което не е нормално и никога не трябва да допускате за този човек е да:

Ви кара да се чувствате непълноценни

Разбира се, има ситуации и хора, които са над вас, но никога не трябва да губите от погледа си разликата между смирение и отрицателни коментари.

Да ви причинява отрицателни емоции като тъга или депресия

Ако се чувствате зле през цялото време и виждате, че вашият партньор генерира повече негативни емоции, отколкото положителни, е важно да се научите да въвеждате дистанция.

Ако смятате, че сте жертва на вербална злоупотреба, дори и да е лека, важно е да не игнорирате знаците. Препоръчваме ви да потърсите специализирана помощ от терапевт или психолог.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.