Не се предавайте пред проблемите на подрастващите

Вярно е, че юношеството е труден период, но трябва да избягвате конфронтацията с децата си, преди да сте направили стъпка назад и да сте осмислили кое е най-важното за тях; като проблемите със секса и зависимостта към наркотиците например.
Не се предавайте пред проблемите на подрастващите

Последна актуализация: 11 юли, 2019

Никой не може да отрече, че юношеството е сложен стадий в житейския ни път. Всеки е преминал през него и познава добре промяната в настроението на тийнейджърите, гнева към членовете на семейството и безсмислената бунтовническа фаза.

Всичко това може да бъде забравено, до момента, в който собствените ви деца започнат да навлизат в този объркващ и труден период.

Не трябва да се предавате. Важно е да разберете децата си, да сте търпеливи и да се научите да се поставяте на тяхно място.

Ако вече сте преминали през това, кой би могъл да се справи по-добре от вас самите?

Развивайте се и пораснете заедно с тийнейджърите

развивайте се и пораснете заедно с тийнейджърите

Прочетете: 3 послания, които да предадем на тийнейджъра

Ще ви е трудно. Сложно. Дори, ако се опитвате да проявите разбиране, децата ви няма да се вслушват във вас. Ще ви обърнат гръб и ще затворят вратата към сърцата си.

И въпреки че това може да ви изглежда безкрайно, знаете, че това е просто един етап. Не трябва да бъдете супер взискателни или да се правите, че нищо не се е случило.

Обичате децата си безусловно и трябва да им го покажете.

Въпреки че тийнейджърите няма да искат да общуват с вас, не трябва да ги защитавате или порицавате за всичко.

Фрази като “толкова си неблагодарен” или “след всичко, което направих за теб” не правят нищо друго, освен да увеличат нивото им на недоверие във вас.

Въпреки че може би знаете всичко това, пътят ви може да се окаже покрит с тръни. Ето защо е важно да се образовате сами за този етап, през който преминавате.

Как? Книгите за юношеството наистина ще ви помогнат. Има много такива на пазара, които ще ви помогнат да опознаете децата си и да почувствате известно облекчение.

Понякога може да си мислите, че сте лош родител и правите всичко погрешно. Това, което може би ви липсва е познание – което можете да си набавите като четете и се учите сами.

Нещата, които винаги трябва да правите

Обичайте и защитавайте децата си

Има много правила, които трябва да следвате, дори и да не ви харесват или да противоречат на натурата ви.

Научете се да избирате битките си

Понякога родителите се борят с децата си за неща, които не са толкова значими, като желанието да си направят татуировка, да си боядисат косата или да имат пиърсинг.

Това не са толкова важни проблеми, върху които можете да се фокусирате дотолкова, че да пропуснете наистина опасните и значими.

Пушенето на цигари, незащитения секс, алкохола и наркотиците са проблемите, за които трябва да внимавате и да бъдете безкомпромисни. А по отношение на въпроси като „какво да облека“? Просто не си струва да пилеете нерви и усилия.

Внимавайте за появата на тревожни признаци

боядисването на косата не е най-важния проблем на тийнейджърите

Не пропускайте и: Научете децата си да мечтаят, а не да се страхуват

Когато си мислите, че детето ви прави типични за тийнейджърите неща и ги игнорирате, можете да пропуснете някои тревожни признаци.

Например внезапна мания и претенции по отношение на храната, драстична промяна в начина на обличане, тревожност без видима причина …

Всичко това не е маловажно, а може да е индикатор, че детето ви страда от хранително разстройство или тормоз.

Следете активността им в социалните мрежи

Интернет позволи на хората да имат достъп до неограничено количество информация и да общуват едни с други.

Това не означава, че трябва да шпионирате децата си, но трябва да контролирате активността им в социалната мрежа.

Например не трябва да пишат домашните си с мобилния си телефон в ръка или да сърфират цял ден в мрежата без прекъсване.

Да си губят времето пред екрана не е полезно за тях и може да навреди на бъдещето им. Освен това не забравяйте, че тормоза е нещо типично за социалните мрежи.

Самочувствието на тийнейджърите трябва да бъде защитено и опазено, а интернет се оказва сериозно предизвикателство за това. Говорете с децата си за това, поставете определени ограничения и ги информирайте за това, което би могло да им се случи – добро и лошо.

бъдете до децата си и им позволете да почувстват любовта ви

Запомнете, че юношеството е етап, който приключва един ден.Така че не се стресирайте и не се оставяйте да попаднете под влиянието на нещата, през които вече сте преминали.

Децата ви имат нужда от вас. Бъдете до тях и им позволете да почувстват любовта ви без излишни и безсмислени спорове.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.