3 послания, които да предадем на тийнейджъра

· 22.03.2016
Позитивната подкрепа е по-добро решение от наказанието

Отглеждането на тийнейджър не е лесно и изисква голяма доза търпение и съобразителност от страна на родителя – особено когато става дума за възпитаването на солидни ценности и поставянето на граници, така че детето да може да се превърне в зрял и отговорен човек. В днешната статия ще очертаем 3 основни послания, които да предадете на тийнейджъра.

Съвети за възпитание на тийнейджъра

tiyneydzhur

  1. Дайте му повече свобода, но също така и повече отговорности

Дъщерите по принцип съзряват по-рано. Щом навършат 11 или 12-годишна възраст, те започват да изискват от родителите повече свобода. На момчетата им трябва малко повече време, за да станат като тях. Обикновено това се случва след 13-годишна възраст, и то без предупреждение. Тогава децата стават упорити и горделиви, реагират на нещата от живота по начин, който възрастните не могат да разберат.

Децата растат. Те навлизат в света на зрелите хора, но все още са деца по душа. Не им е никак лесно. Опитайте се да запомните, че понякога действията им се ръководят от хормоналните промени. Именно на това се дължат необичайните лични драми. Всичко това ще изчезне в момента, в който хормоните се балансират.

Тийнейджърът се нуждае от предоставяне на възможност да научава повече за себе си, да разполага с повече свобода и да открива последствията от действията си.

Най-доброто нещо, което можете да направите като родител, е да помогнете на тийнейджъра да постигне баланс между свободата и отговорностите. Нека излиза навън през почивните дни, стига същевременно да се справя добре с уроците в училище. Накарайте го да разбере, че трябва да проявява уважение към определения от вас вечерен час, тъй като закъснението ще доведе до ограничаването на свободите.

Това, което един тийнейджър трябва да научи, е, че светът е пълнен с правила и изисквания, които важат за всеки – особено за възрастните хора. Зрелият човек се съобразява с правилата. Този принцип трябва да бъде научен в ранна възраст. Нещата не „падат просто така от небето“, защото така ни се иска. Тийнейджърите трябва да се научат да работят, ако искат да имат пари, които да вложат в храна, дрехи, забавления и т.н.

Трябва да научите тийнейджъра у дома да поема отговорност за своите действия. Запомнете едно – вие сте тези, които поставят стандарти, затова трябва да ги изисквате и прилагате постоянно. Ако постоянно променяте очакванията и изискванията си, това води до загуба на уважение от страна на тийнейджъра.

  1. Позитивна подкрепа: по-добре от наказание

Някои родителите правят грешката постоянно да наказват своето дете в тийнейджърска възраст. Те му се карат, мъмрят го и му оказват негативно въздействие всеки път, когато е постъпило неправилно. Не правете това! Трябва да постигнете баланс. Ето един полезен пример: синът ви се проваля на изпит, прибира се у дома и ниската оценка е вдина в бележника. Вие започвате да крещите колко е мързелив и как от него няма да излезе човек.

Това е нещо, което не бива да допускате. По този начин провокирате негативни емоции у детето. То губи самооценката си и започва да изпитва чувство на безнадеждност. Вместо това попитайте какво се е случило и се опитайте да стимулирате увереността му. Кажете му, че вярвате в него и че знаете, че следващият път ще се справи много по-добре, тъй като е способен да постигне успех, стига да го пожелае.

Когато тийнейджърът прави грешки, покажете му как да се справи по-добре. Не го заливайте с критика. Трябва да усвоите стратегия, която провокира подобряване на увереността, вместо постоянно да наказвате детето. Това е най-доброто нещо, което можете да направите.

  1. Общувайте и градете доверие

Винаги отделяйте известно време от деня си, което да прекарате в компанията на тийнейджъра у дома. Попитайте го как е минал денят му. Не го съдете, базирайки се на това, което е направил или не. Като родители вие трябва да напътствате децата си, а единственият начин да направите това успешно е като общувате с тях редовно и градите отношения, основани на доверие.

Опитайте се да предпазите тийнейджъра (независимо дали е момиче, или момче) от тенденцията да се затваря в собствената си стая, стоейки с часове пред компютъра или слушайки музика. Такъв тип деца излизат от „хралупата си“, само за да ядат и да се срещнат с приятелите си. Предпазете детето от самоизолация, като стимулирате семейните мероприятия у дома от най-ранната възраст.

По време на хранене изключвайте телевизора и общувайте с децата. Задавайте им въпроси за предпочитания, приятели, хора и идеи, от които се интересуват… окуражавайте ги да споделят случващото се в живота им, без да усещат натиск.

По този начин ще ги научите, че вие сте съюзник, а не враг, от когото могат да очакват само критика или наказание.

Изслушвайте децата, напътствайте ги, бъдете техни рофители, но и най-добри приятели. Поставайте граници, когато се налага, и давайте свобода, когато си я спечелят – чрез своите зрели постъпки и отговорно поведение.

dushterya

В заключение ще кажем, че отглеждането на тийнейджър е труден период от време. Няма перфектно ръководство как се прави. Обещаваме ви, че стига да бъдете оптимисти, показвате им любовта и уважението си, тийнейджърите ще се превърнат в зрели и отговорни хора.

Хората, които са истински щастливи, разбират, че, за да преуспеят в живота, трябва да работят здраво. За да имат добри приятели, те трябва да ги уважават и разбират. Това ниво на емоционална интелигентност и съзнателност е нещо, което се гради в детска възраст.

И накрая, но не по важност, желателно е и двамата родители да са единодушни по отношение на възпитанието на своите деца. Заедно трябва да изразявате и защитавате основните ценности в живота.