6 неща, които страхът не иска да знаете

Не сте ли уморени от борбата със страховете си? Изглежда ли ви сякаш никога няма да ги победите? Истината е, че не може да спечелите битката със страха, но може да се научите как да се борите с него.
6 неща, които страхът не иска да знаете

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Страхът и битката, която водите с него, ви изморява? Струва ли ви се, че никога няма да го победите?

Истината е, че не може да спечелите битката със страха, но може да се научите как да се борите с него.

Знаете колко вреди ви носи чувството на страх. Повлиявало ви е в миналото, ще ви влияе и в бъдещето, ако не спрете да се чувствате уплашени.

Със сигурност знаете няколко “метода”, които помагат да превъзмогнете това чувство, но без значение колко често го побеждавате, то винаги се връща за още .

Това не се случва само с вас. В действителност страхът е част от нас, който ни позволява да се предпазваме в опасни ситуации.

Проблемът е, че с течение на времето това чувство може да се превърне в нормално за ежедневието ви и да вземе властта над свободната ви воля.

Когато страхът започне да ви владее, запомнете тези неща. След това поработете върху тях, за да намалите ефектите им.

1. Страхът ви лъже

Първото нещо, което страхът не иска да знаете, е че ви лъже постоянно и ви кара да се чувствате нещастни с всяка ваша мисъл.

  • Искаш повишение? Само най-добрите го получават.
  • Ще се бориш ли за правата си? Ако се държат зле с теб, значи си си го заслужил.
  • Нова идея ли обясняваш? Само ще ти се присмеят.

Страхът е много могъща емоция. От психологична гледна точка той е един от най-полезните защитни механизми, които хората притежават. Трябва обаче да му попречите да изопачава действителността ви.

Независимо, че не можете да се отървете от него, от ключово значение е да се научите да го държите под контрол, за да му попречите да предопределя поведението ви.

2. Можете да го направите

страхът не бива да ви спира - можете да го направите!

Друго нещо, което страхът не иска да знаете е, че независимо от настоящата ви ситуация или трудностите, които мислите, че могат да възникнат, можете да постигнете това, което възнамерявате.

Много от хората се оставят да бъдат контролирани от страха и обръщат внимание на негативните съобщение, които умът им изпраща.

Вярно е, че постигането на големи цели е сложно и изисква много време и усилия. Ако обаче това не беше така, нямаше да бъдете мотивирани да постигате резултати и нямаше да научите процеса.

3. Никога не е твърде късно за промяна

От колко време поддържате токсична връзка или приятелство? Отлагате пътуването, което ви вълнува повече от всичко останало? Търпите всичко само заради страха си?

Друго нещо, което страхът не желае да знаете, е че нито възрастта, нито някакви други обстоятелства могат да бъдат пречка за промяна в живота ви. За да се превърне промяната в реалност, трябва да я накарате да се случи.

Ако нещо наистина не върви както трябва в живота ви или искате да направите нещо, създайте си план за действие. Вече си имате цел. Сега направете нужните стъпки, за да я постигнете.

4. Никой не е по-компетентен да взима решения в живота ви от самия вас

страхът не бива да ви пречи да вземете важните решения в живота си

Един фактор, който често ви плаши много, е мнението на останалите. Това е така, защото много от хората обичат да обсъждат живота на другите или за да ги критикуват, или за да им “помогнат”.

Вие обаче сте единствените, които имате правото да решавате какво да се промени в живота ви.

Страхът от критика може да ви постави в капана на ситуации, които не ви харесват или на работно място, което мразите.

Може би смятате, че по този начин ще бъдете забелязани от останалите, но това не е непременно вярно.

В крайна сметка винаги ще има някой, който да ви обсъжда, защото това е нормална черта от човешката природа. И всичко е наред, понеже не може винаги да се разбирате добре с всички.

Това, което можете да направите, е да живеете според своите мечти и надежди. Най-вероятно ще продължават да ви критикуват, но със сигурност ще сте по-щастливи.

5. Грешките ви в миналото не предопределят бъдещето ви

страхът не бива да ви пречи да продължите напред

Петото нещо, което страхът не иска да знаете, е че грешките, които сте направили не е необходимо да предопределят и бъдещето ви. Всички правим грешки и всички носим товар на плещите си, когато се замислим за нещата, които не е трябвало да извършим.

Това е нормално, защото животът е свързан с пробването на нови неща и взимането на решения. Когато правите тези неща, винаги съществува вероятност да сгрешите.

Тези грешки обаче могат да са ви от голяма помощ в откриването на най-добрия път към целите ви. Не бъдете от хората, които престават да опитват и не се развиват, само защото са сгрешили.

Вместо това, използвайте грешките си, за да си вземете поука или за да видите по кой път не е трябвало да поемате.

Искате ли да научите повече? Прочетете: Прощавайте и сбогувайте с миналото

6. Единственото, което застава на пътя ви, не е страхът, а самите вие

Мислите ли, че страхът е това, което ви парализира? Истината е, че не е точно така. Вярно е, че страхът води до несигурност и съмнения, но този, който решава да остане блокиран от него, сте самите вие.

Когато и да се появи страхът, имате две опции:

  • Да му обърнете внимание и да му останете подвластни.
  • Да видите предупреждението, което страхът иска да ви даде, да вземете предпазни мерки и да действате.

Когато престанете да виждате страха като голяма пречка в живота ви, вие всъщност поемате пълната отговорност за себе си. Опитайте се да го направите възможно най-скоро.

Ще видите, че независимо че страхът причинява несигурност, да бъдете отговорни за действията си е много възнаграждаващо.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.