Научете се да използвате сода, за да третирате гъбичките по ноктите

Благодарение на активните си съставки, оцетът е чудесно средство за премахване на гъбичките, които засягат ноктите ви, както вътрешно така и външно.
Научете се да използвате сода, за да третирате гъбичките по ноктите
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 28 април, 2023

Гъбичките по ноктите са известни с медицинското название онихомикоза. Те представляват инфекция, причинена от микроорганизми, подобни на дерматофит, които лесно се разпространяват по ръцете и краката.

Вашите крайници редовно са изложени на топлина, влажност и други външни фактори. Ето защо тези микроорганизми имат оптимална среда за възпроизводство и могат да се развиват с лекота.

В резултат на това ноктите ви започват да изглеждат зле и имат общи симптоми като зачервяване, сърбеж и лющене на кожа около засегнатата зона.

За щастие има съставки, които имат противогъбичен ефекти. Можете да използвате, за да контролирате тази инфекция, без да прибягвате до агресивни химически продукти.

Сред тях ще намерите добре известната сода за хляб. Тя е натурален продукт, чиито домашни и медицински приложения я правят известна по целият свят.

Днес искаме да ви разкажем защо е толкова ефективна за гъбичките по ноктите и как да я използвате правилно, за да видите резултатите по-бързо.

Сода за лечение на гъбичките по нокти

Гъбички по ноктите

Преди да споделим тази процедура за използване на сода за хляб за гъбичките по ноктите, важно е да бъдете на ясно, че резултатите няма да бъдат видими веднага.

Въпреки, че този продукт започва да се бори с гъбичната инфекция от първото приложение, пълното премахване няма да стане за една нощ.

Ето защо трябва да сте наясно с използването й,  да следвате необходимите препоръки, за да се освободите напълно от проблема си.

В допълнение към това, препоръчваме да увеличите използването на ябълков оцет. Той представлява друга противогъбична съставка, която има много ползи за здравето.

И двата продукта обикновено се намират в килера ви или могат да бъдат закупени на много ниски цени.

Съставки

 • 6 чаши вода (1,5 литра)
 • 1/2 чаша ябълков оцет (125 мл)
 • 3 супени лъжици сода за хляб (30 г)

Инструкции

 • Загрейте водата до температура, която е поносима за краката ви.
 • Добавете ябълковият оцет и изсипете тази смес в голяма купа.
 • Потопете краката си в течността и ги оставяйте да се накиснат за 15-20 минути.
 • След това оставете да изсъхнат добре и натъркайте ноктите с паста направена от сода за хляб.
 • Оставете така за 10 минути и след това изплакнете.
 • Използвайте кръгов масаж, за да ексфолирате повърхността на нокътя и околната кожа.
 • Повторете това лечение всяка вечер, докато вида на ноктите ви не се подобри.
 • Можете да изберете да добавите малко сок от лимон или водороден пероксид към сода за хляб, за да подобрите антигъбичните му ефекти.

Защо да използваме сода за печене за гъбичките по ноктите?

Сода за хляб

Содата за печене е бял прах, който се използва от десетилетия както за готвене, така и за почистване на дома.

Неговите антисептични, противогъбични и алкални свойства са добре известни. Те служат за лечение на различни инфекции.

Съществуват и много добре известни локални приложения за сода за хляб, която се използва както като естествен ексфолиант, така и за лечение на алергии.

Тя също така се бори с инфекции на кожата и съдържа активни съставки, които намаляват наличието на гъбички на повърхността и под нокътя.

Струва си да се отбележи, че содата за хляб представлява и естествен дезодорант. Той е идеален за неутрализиране на миризмата на тялото и прекомерната пот.

Какво друго трябва да имате предвид при борбата с гъбичките по ноктите?

Крака

Въпреки че това лечение е много ефективно за борба с този вид инфекция, не пренебрегвайте няколко допълнителни препоръки, за да постигнете желаният ефект.

 • За целта избягвайте да попадате във влажни и горещи атмосферни условия, които могат да стимулират развитието на гъбичките по време на това лечение.
 • Това означава, че трябва да носите отворени и добре проветряващи се обувки. Така ще предотвратите отделянето на пот и натрупването на бактерии.
 • Също така е важно да изсушите краката и ръцете си добре след всяко накисване, тъй като влагата може да стимулира растежа на повече гъбички.
 • Измиването и дезинфекцията на всички инструменти, които използвате около ноктите, ще предотврати разпространението на инфекцията в ноктите, които все още не са засегнати.

Тази инфекция продължава ли да напомня за себе си? Ако сте провели лечението и съветите тук и гъбичките продължават да се появяват, говорете с вашия лекар, за да проучите други алтернативи.

Най-важното е да се погрижите за този проблем навреме, за да не стане по-сериозен и труден за преодоляване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ballesté, R., Mousqués, N., & Gezuele, E. (2003). Onicomicosis: revisión del tema. Rev. Méd. Urug, 93–106.
 • López-Jodra, O., & Torres-Rodríguez, J. (1999). Especies fúngicas poco comunes responsables de onicomicosis. Rev Iberoam Micol.
 • Arrese, J. E., Valverde, J. C., & Pierard, G. E. (2005). Un nuevo enfoque sobre la epidemiología de las onicomicosis. Rev Iberoam Micol.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.