Как да си направим дезодорант у дома

Може да се използва както от жени, така и от мъже. Слагайте си по два пъти на ден за най-продължителен ефект.
Как да си направим дезодорант у дома

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Не е трудно да си направите сами дезодорант с натурални съставки у дома. Вижте нашите предложения!

Един от основните начини да избегнем лошата телесна миризма е като се храним здравословно и пием достатъчно вода. Дори и да не усещате лоша миризма в подмишниците, всички ние свикваме да използваме дезодорант и не можем да живеем без него, защото страхотната му миризма ни кара да се чувстваме много по-уверени.

Ако сте от този тип хора, които не могат да изкарат и един ден без дезодорант, бихте могли да прочетете следните насоки за това как да направите свой собствен дезодорант у дома. Тъй като тези дезодоранти са естествени можете да бъдете сигурни, че няма да навредят на кожата ви, защото не съдържат химикали като дезодорантите, продавани в магазините.

3 рецепти за приготвяне на дезодорант у дома

Дезодорант Номер 1

Дезодоранти у дома - вариант с кокосово масло

Тази рецепта не изисква много съставки. Когато го направите, ще ви направи впечатление, че е много гъст. Преди употреба го разбърквайте, защото ще забележите, че често се образуват бучки.
Уханието му е леко и приятно. Може да се използва както от жени, така и от мъже. Слагайте си по два пъти на ден за най-продължителен ефект.

Съставки

 • Четвърт чаена чаша сода бикарбонат
 • Четвърт чаена чаша царевично нишесте

Инструкции

Първата стъпка е да смесите содата добре с царевичното нишесте. Добавете кокосовото масло и разбърквайте сместа докато стане с гладка, но твърда структура. След това поставете сместа в сух и чист съд с капак. Можете да го съхранявате в продължение на около три месеца.

Дезодорант Номер 2

Тази рецепта съдържа продукти, които са малко по-силни, така че ще бъде повече от достатъчно да си слагате този дезодорант веднъж на ден. Един от най-големите предимства на този дезодорант е, че може да хидратира кожата ви, особено за хора, които често ползват коламаска.

Съставки

 • Три супени лъжици кокосово масло
 • Три супени лъжици сода за хляб
 • Две супени лъжици масло от ший
 • Две супени лъжици царевично нишесте

Инструкции

Първото нещо, което трябва да направите, е да разтопите кокосовото масло и маслото от ший. След като се стопят напълно, свалете сместа от огъня и добавете сода и царевично нишесте. Смесете много добре и добавете етеричните масла. Сложете сместа в покрит съд (не е нужно да се съхранява в хладилник, за да се запази).

Дезодорант Номер 3

Тази последна рецепта дава много добри резултати. Само едно прилагане дневно ще ви даде абсолютна защита за целия ден, дори и ако правите упражнения, или ако се намирате в условия на много горещ климат. Текстурата може да варира в зависимост от температурата у дома, така че ако е много горещо този дезодорант може да бъде по-лепкав. Ако е много студено може да се втвърди. Въпреки това, нито една от тези нежелани реакции не е свързана с неговата ефективност.

Съставки

 • Чаша и половина кокосово масло
 • Една и половина супени лъжици пчелен восък
 • Три четвърти чаша царевично нишесте
 • Две супени лъжици глина
 • Пет капки етерично масло от лимонена трева

Инструкции

Първото нещо, което трябва да направите е да разтопите кокосовото масло и пчелния восък. Махнете сместа от огъня и добавете останалите съставки с изключение на етеричните масла.

Сместа се разбърква много добре, докато изстине напълно. Тогава добавете етеричните масла и разбъркайте добре. Нека да се втвърди при стайна температура или в хладилник, според предпочитанията ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • EBioMedicine. 2017 Jul; 21: 79–85. Use of Underarm Cosmetic Products in Relation to Risk of Breast Cancer: A Case-Control Study. doi: 10.1016/j.ebiom.2017.06.005
 • Dtsch Arztebl Int. 2017 Sep; 114(39): 653–659. Published online 2017 Sep 29. Übersichtsarbeit The Health Effects of Aluminum Exposure. doi: 10.3238/arztebl.2017.0653
 • Evid Based Complement Alternat Med. 2016; 2016: 3012462. Published online 2016 Dec 20. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. doi: 10.1155/2016/3012462
 • WebMD. Baking Soda Dos and Don’ts. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont#1
 • J Med Food. 2013 Dec;16(12):1079-85. Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile. doi: 10.1089/jmf.2012.0303.
 • J Occup Med Toxicol. 2008; 3: 26. Published online 2008 Nov 13. Safety evaluation of topical applications of ethanol on the skin and inside the oral cavity. doi: 10.1186/1745-6673-3-26

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.