Как да се предпазите от гъбичните инфекции

Около 75% от жените над 15 годишна възраст страдат или ще бъдат засегнати от гъбични инфекции в живота си. Научете повече за това често срещано заболяване, как да се предпазите от него и как да се излекувате.
Как да се предпазите от гъбичните инфекции

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Гъбичните инфекции се причиняват от различните видове гъбички Candida и се срещат много по-често отколкото си мислите.

Гъбичните инфекции спадат към повърхностните заболявания, група заболявания, към които се отнасят и някои болести на устната кухина. Но тази група обхваща и някои системни и смъртоносни заболявания, засягащи хората с увредена имунна система.

В тази статия ще ви разкажем как да се предпазите и излекувате от гъбичните инфекции.

Какво трябва да знаете за гъбичните инфекции

Гъбичните инфекции са много неприятни и упорити.
Candida гъбичките могат да доведат и до заболявания на респираторния тракт, кожата и стомаха

Първо трябва да знаете, че тези гъбички живеят във вас. И не са вредни, ако са под контрол.

Когато забележите симптоми на гъбична инфекция, трябва не само да следите симптомите си, но и да посетите гинеколога си. Най-често срещаните симптоми са:

 • Сърбеж и възпаление
 • Разраняване на кожата (поради разчесването й)
 • Болка, възпаление и зачервяване
 • Гъсто, бяло вагинално течение
 • Парене или щипане  по време на уриниране
 • Болка по време или след полов акт
 • Неприятна миризма

Гъбичните инфекции са често срещан проблем сред жените. Затова не трябва да се тревожите, когато се сблъскате със заболяването за първи път.

Около 75% от жените над 15 годишна възраст страдат или ще бъдат засегнати от гъбични инфекции в живота си.

Но симптомите са неприятни и дори болезнени. Ако ги забележите трябва да проследите дали ще изчезнат или ще продължат да ви безпокоят.

Има определени периоди и фактори, които ви предразполагат към разболяване от гъбични инфекции. Като:

 • Бременност
 • Диабет
 • Лечение с антибиотици или кортикостероиди
 • Проблеми с имунната система
 • Хормонални проблеми

Как да се предпазите от гъбични инфекции?

Лекуването на това заболяване може да изисква приема на лекарства и време.

Както казваме: “Превенцията е по-доброто лечение.” Това важи и за гъбичните заболявания. А ето и някои полезни  ежедневни навици, които ви предпазват от размножаването на Candida в организма ви:

1.Внимавайте с приема на лекарства.

Някои заболявания изискват приема на антибиотици. Ако това ви се налага поговорете с лекаря си за полезното действие и страничните ефекти от лечението. Много антибиотици унищожават полезните бактерии. Включително и тези, които държат Candida и другите видове гъбички под контрол.

Попитайте лекаря си дали няма друг вид лекарства, с които да можете да излекувате заболяването си. Ако има и други варианти, опитайте да откриете този, който няма да унищожи полезните бактерии в организма ви.

Ако няма друг вариант започнете приема на пробиотици, за да запазите баланса на полезната флора в тялото си.

2.Поддържайте добра интимна хигиена.

Това е много важно, ако искате да се предпазите от гъбичните инфекции. Добре е да използвате специален, натурален или неутрален сапун. Избягвайте сапуните с парфюм или тези, съдържащи киселини. Избягвайте и честото вземане на вана с пяна.

Не е полезно и честото използване на интимен душ, но трябва да се измивате след полов акт.

Освен това трябва да поддържате добра хигиена след всяко ходене до тоалетната. За да избегнете разпространението на вредните организми винаги се почиствайте отпред назад.

3.Смяната на дамските превръзки и тампони.

Дамските превръзки и тампони и гъбичните инфекции
особено внимателни към личната си хигиена по време на месечния си цикъл

Избягвайте дългите часове с една превръзка или тампон. Сменяйте ги често или при всяко посещение на тоалетната.

4.Използвайте чисти хавлии.

Хавлиите за баня също могат да спомогнат размножаването на гъбичките. Ако не ги сменяте редовно, те ще бъдат мокри и мръсни.

Препоръчваме ви да сменяте хавлията си всеки ден или поне през ден.

5.Използвайте памучно бельо.

Някои изкуствени материи като ликрата повишават потенето в интимната област. А това улеснява размножаването на бактериите и гъбичките.

Затова е за предпочитане винаги да носите памучно бельо. Което не трябва да е прекалено тясно. По този начин ще позволява свободно преминаване на въздуха и ще предотврати изпотяването.

Същото важи и за панталоните. Тесните панталони увеличават изпотяването. Те повишават и телесната температура. А това води до повишаване на размножаването на Candida.

6. Контролирайте нивото на кръвната си захар.

Кръвната захар и гъбичните инфекцииИма връзка между диабета и гъбичните инфекции. Когато нивото на кръвна захар е извън контрол, гъбичките в организма ви се размножават по-бързо. Същевременно сте изложени на риск от развитие на инфекции.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 признака на високата кръвна захар

Натурални средства за лечение на гъбичните инфекции

Ако страдате от гъбична инфекция, предизвикана Candida, запомнете и спазвайте изброените съвети, за да се предпазите от появата на инфекции.

Междувременно ето някои домашни средства, които можете да използвате:

Кисело мляко

Консумацията на кисело мляко е полезна за здравето. Този млечен пробиотик помага на организма ви да се пребори с различни видове гъбички. Киселото мляко помага и за предотвратяване разболяването от инфекции. Някои жени използват киселото мляко като директно го нанасят върху засегнатото място като локално лечение.

Водороден пероксид

Това химическо съединение притежава способността да лекува ранички. Това го прави полезно при лечението на разранената поради разчесване кожа. Помага и за лечението на други ранички или увредени от гъбичните инфекции тъкани.

Нанасяйте го с помощта на памучен тампон или го използвайте с интимния си душ. Ако искате да омекотите действието му смесете водородния пероксид с равно количество вода.

Натурални билки

Натурални билки за лечение на гъбичните инфекции
ехинацея и черен оманукрепва имунната системаоблекчава паренето и сърбежа

Можете да пиете чай от тях всеки ден, ако имате инфекция.

Етерични масла

Можете да използвате и две етерични масла: от чаено дърво и кокосово масло. Не забравяйте да ги разредите във вода преди употреба. А можете да използвате и бадемово масло или зехтин за разреждане.

Те са отличен помощник в борбата срещу вагиналните гъбични инфекции. След като се изкъпете нанесете избраното от вас масло с помощта на памучен тампон. След това не забравяйте да се измиете.

Може да ви заинтересува ...
Домашен тест за кандида и как да я овладеем
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Домашен тест за кандида и как да я овладеем

Кандида представлява тип гъбичка, която вирее в тялото на всеки човек. Този тест за кандида се използва от доста време и се смята за достоверен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Spampinato, Claudia and Darío Leonardi. “Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents” BioMed research international vol. 2013 (2013): 204237.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.