7 Домашни средства за лечение на бактериална вагиноза

Въпреки, че не е толкова сериозно, това състояние може да предизвика някои нежелани симптоми.
7 Домашни средства за лечение на бактериална вагиноза
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Бактериалната вагиноза е вагинална инфекция, причинена от промяна на здравословните бактерии, които защитават интимните зони на жените.

Това позволява на вредните бактерии да се размножават прекомерно. Те причиняват жълт или сив цвят течение и силна миризма като на риба.

Това е особено неприятно за всеки, който страда от тези инфекции. Въпреки, че не е толкова сериозно, това състояние може да предизвика някои нежелани симптоми.

Те включват парене при уриниране, вагинален сърбеж, както и някои други симптоми. Всичко това може да доведе до несигурност и редица неудобства.

За щастие, има голям брой естествени средства за лечение. Не само, че ги имате под ръка, но и са 100% ефективни и лесни за използване.

Нека да ги разгледаме.

1. Киселото мляко като средство срещу вагиноза

кисело мляко

Киселото мляко, обогатено с пробиотици, е едно от най-добрите средства за защита. То е страхотно в борбата с бактериална вагиноза.

Тази храна доставя здравословни бактерии към вагината. Тя също така увеличава защитните сили на организма ви срещу микробите, които причиняват инфекцията.

От изключително значение е да се уверите, че киселото мляко има лактобацилус. Това ще ви помогне да се бори с течението и бактериите, които засягат тази част от тялото.

Как да го използвате

Доказано е, че и храненето и прилагането локално на това домашно лечение  се бори с инфекцията. Тази мярка има резултати, подобни на клиндамицин.

2. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е противогъбичен и антибактериален продукт. Може да се използва като средство за лечение на много видове инфекции.

Маслото от чаено дърво променя средата, в която се прилага. То затруднява бактериите да се размножават, поради което намалява усложненията на тежките инфекции.

Също така действа добре при елиминиране на неприятните миризми в интимните части. То също така намалява количеството на бактерии във вагиналната течност.

Как да го използвате

Разбъркват се няколко капки от него в дестилирана вода. Уверете се, че е добре разбъркано и го използвайте като ежедневен вагинален душ.

3. Ябълков оцет

ябълков оцет

Ябълковият оцет има способността да регулира нивото на рН там долу. Това означава, че може да помогне за намаляване както на сърбежа, така и на възпалението, причинено от тази инфекция.

Той също има антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства – намалява растежа на бактериите и спомага за контролирането на инфекцията.

Как да го използвате

Смесете две чаши ябълков оцет в хладка вана и останете в нея за около 20 минути.

4. Кокосово масло

Това е здравословно масло с много качества, които се използват както в природната медицина, така и в козметиката.

Има силно антибактериално и противогъбично действие, поради което може да ви спаси от много видове микроорганизми. В действителност понякога е дори по-добро от традиционната медицина.

Кокосовото масло има антимикробен ефект, който идва от неговата лауринова киселина. Този ефект регулира нивото на рН на вагиналната флора. То също така намалява нивото на инфекцията.

Напоете тампон с малко кокосово масло. Поставете тампона във вагината и оставете да действа в продължение на 30 минути.

5. Чесън

чесън

Серните съединения в чесъна имат антимикробни свойства. Това го прави полезен при лечението на вагинални инфекции.

Взимайки чесън на таблетки има подобен ефект като метронидазол – лекарство, което се предписва за лечение на бактериални вагинални инфекции.

Как да го използвате

Чесънът може едновременно да се яде или да се приложи локално. И по двата начина той се бори с бактериите и гъбичките, които променят вагиналните рН нива.

Едно от най-големите предимства на това лечение е, че то няма никакви странични ефекти. Чесънът укрепва нивата на защита и увеличава имунитета ни към външни бактерии и микроби.

6. Водороден пероксид

3% водороден пероксид е добро средство за контрол на симптомите на бактериална вагиноза.

Неговите антибактериални свойства помагат в борбата с увеличеният  растеж на микроорганизмите и регулира нивата на рН на засегнатата област.

Препоръчва се, за да се намали количеството на вагинално течение, сърбеж, лоша миризма и парене.

Как да го използвате

Препоръчително е да се смесят равни части от водороден пероксид и дестилирана вода за вагинален душ. Използване на чистия водороден пероксид може да е прекалено агресивно за кожата ви.

средство срещу бактериална вагиноза

7. Масло от риган

Маслото от риган е друго лечение, което обикновено дава добри резултати. Това е особено вярно когато става дума за вагинални инфекции.

То има антисептични и противовъзпалителни свойства. Тези свойства намаляват нивата на инфекциите и времето за възстановяване.

Как да го използвате

За тези специални нужди е препоръчително да смесите няколко капки от маслото от риган с малко кокосово масло. След това потъркайте върху засегнатите области с памучен тампон напоен с маслата.

Можете също така да се храните със същата доза два или три пъти на ден.

Смятате ли, че имате бактериална вагиноза? Не пропускайте да опитате едно от тези средства за домашна защита, като, разбира се, се консултирайте с лекаря си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Goje, O. Vaginosis bacteriana. Manual MSD- Versión para profesionales. [Disponible en línea].
  • Mayo Clinic. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].
  • Women Health en Español. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.