8 ранни признаци на рака на яйчниците, които трябва да познавате

Въпреки че е един от най-смъртоносните видове рак, ранното диагностициране на рака на яйчниците може да повиши продължителността на живота на заболелите с до 95%.
8 ранни признаци на рака на яйчниците, които трябва да познавате

Последна актуализация: 23 октомври, 2018

Полезно е всяка една жена да познава ранните признаци на рака на яйчниците.

Определят рака на яйчниците като „тихия убиец, тъй като при много други видове рак симптомите на заболяването се проявяват видимо, което позволява да бъдат уловени навреме и адекватно третирани. Ракът на яйчниците е вторият по популярност рак от гинекологичен тип сред жените. Процентът на смъртност при него е най-високият, защото трудно бива диагностициран на ранен етап.

Изследвания и доклади от предходни години заявяват, че около 50% от жените, диагностицирани с рак на яйчниците, оцеляват до 5 години след поставянето на диагнозата. Това е така, защото в много случаи заболяването е уловено прекалено късно – в напреднала фаза. Учените са категорични по въпроса, че ранното установяване на болестта повишава шaнса за удължаване на живота с до 95%.

Ракът на яйчниците може да се прояви при жени на всяка възраст. Но рискът се повишава след навършване на 50 години и е най-висок сред жените на възраст около 65 години.

Важно е да знаете какво представлява заболяването и в какво се изразяват ранните признаци на рака на яйчниците, за да успеете да го диагностицирате в ранна фаза.

Предупредителните признаци на рака на яйчниците

Един от ранните признаци на рака на яйчниците е подуването на корема.

В следващите редове ще ви представим няколко от ранните признаци на рака на яйчниците, които е добре да познавате. Разбира се те могат да бъдат индикация и за друг здравословен проблем. Имайки в предвид всичко това разполагате с ключа за ранното диагностициране на проблема и повишавате шанса за адекватна реакция.

 • Подуване на корема: Това е симптом, който сигнализира за различни здравословни проблеми, сред които и рак на яйчниците. Ако често забелязвате, че коремът ви се подува без причина, препоръчваме ви да се консултирате с лекар.
 • Храносмилателни проблеми: Симптоми като лошо храносмилане, запек, стомашни крампи и дискомфорт или промяна в работата на червата представляват предупредителни знаци, които могат да говорят за развитие на рак на яйчниците.
 • Болка в таза: Болката в таза е изключително важен индикатор за рак. Ако болката е честа и няма обяснение за нея, съветваме ви да се консултирате със специалист. Не си позволявайте да замаскирате тревожния симптом с обезболяващи.
 • Болка в гърба: Болката в долната част на гърба е друг характерен симптом за рак на яйчниците, особено когато произходът й е неясен.

Още от ранните признаци на рака на яйчниците

 • Често и неконтролируемо уриниране: Ако започнете да изпитвате все по-честа нужда да отидете до тоалетната по малка нужда или пък не можете да се контролирате напълно възможно е това е да сигнал за по-сериозен здравословен проблем. Обикновено оплакванията са комбинирани с усещане на болка или парене по време на уриниране. Тези симптоми индикират слабост на мускулите в областта на таза и могат да са категоричен симптом, че страдате от уринарна инфекция. И все пак, важно е да не се самодиагностицирате. А да потърсите специализирана помощ – честата нужда за уриниране е сред признаците на рак на яйчниците.
 • Необяснимо качване на килограми или, обратното – отслабване: Много жени са щастливи, когато по необясними причини отслабнат, но трябва да имате едно наум – няма нищо нормално в това да отслабнете без обективни причини. Възможно е в тялото ви да се случва нещо нежелано. Същото важи и за случаите, когато теглото нараства необяснимо бързо. 

Други симптоми, които е добре да имате предвид

 • Силна умора: Като хора с динамично ежедневие и много отговорности, понякога пренебрегваме един ключов симптом – умората, липсата на енергия. Силната умора може да бъде сигнал за редица заболявания, сред които е и ракът на яйчниците.
 • Болка по време на секс: Вместо удовлетворение от половия контакт, може да почувствате болка. В този случай се консултирайте с лекар, тъй като това е често срещан симптом на рака на яйчниците.

Познаването на ранните признаци на рака на яйчниците би спомогнало навременното му диагностциране.

Обръщайте внимание и на следните симптоми:

 • Вагинално кървене при жени в постменопауза.
 • Гадене или повръщане.
 • Анемия.
 • Честа болка в стомаха.

Диагностика на рака на яйчниците

Това заболяване трудно бива откривано случайно, тъй като симптомите обикновено се проявяват скрито през първата фаза. Въпреки това, ако усетите някои от споменатите по-рано симптоми е желателно да посетите лекар, за да отхвърли или потвърди съмнението ви.

Ракът на яйчниците се диагностицира посредством ултразвук, томография, магнитен резонанс и кръвен тест, наречен CA-125.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.