Чаят от болдо – верен съюзник в борбата с уринарните инфекции

Чаят от болдо може да се превърне във ваш верен съюзник в борбата срещу инфекциите на уринарния тракт, тъй като притежава диуретично, детоксикиращо и антиоксидантно действие.
Чаят от болдо – верен съюзник в борбата с уринарните инфекции
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Има много натурални средства в борбата срещу инфекциите на пикочните пътища. От чайове и хранителни продукти до съответната профилактика. Днес ще ви разкажем как можете да се справите с тези проблеми с помощта на чая от болдо. Това растение е добре познато в областта на народната медицина, заради безбройните си лечебни качества.

Какво представлява растението болдо?

Болдо е растение типично за района на Андите. Заради лечебното си действие, древните жители на Южна Америка са го използвали от векове.

Етеричните масла, които съдържа, като аскаридиол и евкалиптово масло, както и флавоноидите и танините му, са изключително полезни за здравето. Известно е и със способността си да подобрява храносмилането, както и с диуретичното му, антиоксидантно, седативно и отхрачващо действие.

Полезните качества на болдото

Това растение притежава редица полезни за здравето качество. Част от тях са:

 • Спомага функционирането на храносмилателната система при случаи на запек и нарушено храносмилане.
 • Улеснява изпускането на газове.
 • Повишава отделянето на слюнка при хора, страдащи от сухота в устата.
 • Притежава пречистващо действие, тъй като спомага изхвърлянето на токсините и се грижи за черния дроб.
 • Ускорява възстановяването след изкълчвания и при ревматизъм.
 • Стимулира изхвърлянето на жлъчните камъни от жлъчката.
 • Улеснява изхвърлянето на излишните течности от тялото. Затова е изключително ефективно в лечението на цистит, нефрит и други заболявания на пикочните пътища.

Въпреки всички изброени полезни качества на растението болдо трябва да запомните, че не трябва да го приемате по-дълго от четири седмици. Прекаляването може да има и неприятни странични ефекти.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да лекувате цистита с домашни средства

Тъй като растението притежава разхлабващо действие не трябва да го приемате, ако страдате от диария. Приемът му не се препоръчва и по време на бременност или кърмене, тъй като болдото е богато на алкалоиди.

Какво представляват уринарните инфекции?
Чаят от болдо е чудесен помощник в борбата срещу уринарните инфекции.

Заболяванията на уринарния тракт обикновено са предизвикани от инфекции в бъбреците, пикочния мехур, простатата, уретрите или уретрата. Те са втората група най-често срещани заболявания сред хората.

Този тип проблеми възникват след навлизането на патогенни организми в уринарния тракт, през пикочните пътища или чрез кръвта, които патогени достигат до бъбреците. Тези инфекции често са безсимптомни, което ги прави трудни за откриване и диагностициране. Още полезна информация за този тип заболявания на сайта Medical News.bg.

Ако се оплаквате от някои от следните симптоми, може би страдате от инфекция на уринарния тракт:

 • Парене и болезнено уриниране
 • Напрежение и болка ниско в корема
 • Висока температура, умора, втрисане
 • Чести позиви за уриниране
 • Неприятна миризма или мътна или тъмна урина

Всеки един може да стане жертва на този тип заболявания, въпреки че жените са по-предразположени от мъжете. Шансът от поява на уринарни инфекции се повишава при хората, които:

 • Имат поставен катетър.
 • Страдат от диабет.
 • Имат увреждане на гръбначния мозък.

Чаят от болдо в борбата срещу уринарните инфекции
Растението болдо крие редица полезни за здравето качества.

Както вече споменахме, болдото е добре известно с многобройните си качества, използвани в лечението на редица заболявания. Чаят от болдо се използва за справяне с уринарните инфекции.

Съставки

 • 2 супени лъжици листа от болдо (30 г)
 • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

 • Пуснете листата от болдо в съд с вода и го сложете на котлона.
 • След като сместа заври, дръпнете съда от огъня и го оставете малко да изстине.
 • Препоръчва се да пиете чая 2-3 пъти дневно в продължение на седмица.
 • Друг вариант е да използвате чая от болдо като съставка в други плодови напитки.

Запомнете, че въпреки че тази напитка е напълно натурално домашно средство, никога на трябва да пренебрегвате лекарското мнение при всеки появил се симптом на уринарна инфекция. Специалистите са единствените хора, които могат да ви поставят точна диагноза, след като ви бъдат направени съответните лабораторни изследвания.

След като ви диагностицират, ще ви бъде назначено и подходящо лечение. Въпреки това не обръщайте гръб на натуралните лечебни средства като чаят от болдо. Те са полезно и ефикасно допълнение към медикаментозното лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ugalde-Valencia, D., Hernández-Juárez, M. G., Ruiz-Rodríguez, M. A., & Villarreal-Ríos, E. (2012). Infecciones del tracto genital y urinario como factores de riesgo para parto pretérmino en adolescentes. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262012000500003
 • Muñoz-Velázquez, E. E., Rivas-Díaz, K., Guadalupe, M., Loarca-Piña, F., Mendoza-Díaz, S., Reynoso-Camacho, R., & Ramos-Gómez, M. (2012). Comparación del contenido fenólico, capacidad antioxidante y actividad antiinflamatoria de infusiones herbales comerciales* Comparison of phenolic content, antioxidant capacity and anti-inflamatory activity of commercial herbal infusions. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.