Какво казва цветът на урината за здравето ви

Време е да обърнете внимание на урината си! Обичайно цветът на урината е жълт или прозрачен в зависимост от нивото на хидратация на организма. Но той може да е признак и за редица проблеми.
Какво казва цветът на урината за здравето ви
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Цветът на урината ви може да е много полезен. Ако искате да анализирате състоянието на здравето си, той е един от най-добрите признаци.

Можем да определим здравословното си състояние чрез цвета на урината. Това е факт благодарение на работата на група от изследователи от Cleveland Clinic в Охайо.

Този метод използва инфографика, която спомага ясното визуализиране на цвета на урината. Съответният цвят ви дава информация за здравето ви.

Списъкът с цветове е изключително разнообразен – присъстват от прозрачни цветове, до бледожълт, бистър и дори по-тъмни нюанси.

Запомнете, че цветът може да варира и до розово, червено, оранжево и дори лилаво. Значението на цвета се променя в зависимост от нюанса му.

Нека да разгледаме част от цветовете и значението им!

видове цветове на урината
Бистър или прозрачен

Ако урината ви е с такъв цвят, вероятно пиете прекалено много вода. Може би трябва да намалите количеството на течностите, които консумирате. Опитайте да пиете по-малко и нещата ще се оправят!

Жълт

Има няколко нюанса на жълтото, които са признак на различни неща:

 • Бледожълт: Този цвят означава, че при вас всичко е наред и организмът ви е перфектно хидратиран. Това е страхотна новина, защото това е възможно най-добрият цвят, който може да има урината ви.
 • Тъмножълт: Организмът ви работи добре, но трябва да пиете повече вода.
 • Кехлибарен или цвят на мед: Организмът ви не получава количеството вода, от което се нуждае. Трябва да приемате повече течности.
 • Цвят на сироп или тъмна бира: Ако урината ви е с такъв цвят може би страдате от заболяване на черния дроб или организмът ви е много дехидратиран. Пийте повече вода. Ако цветът не се промени, посетете лекар.

посетете лекар при странен цвят на урината
Червена урина

Ако наскоро сте яли червено цвекло или боровинки е нормално урината ви да червенее. Но ако не сте консумирали тези храни, в урината ви има кръв.

Това може и да не е сериозен проблем. А може да е знак за бъбречно заболяване, тумори, инфекция и т.н. В такъв случай е най-добре да посетите лекар.

Оранжева урина

Оранжевата урина може да се дължи на различни причини като:

 • Организмът ви не е достатъчно хидратиран.
 • Този цвят означава, че не се храните пълноценно.
 • Може да е признак на чернодробно заболяване.

цветът на урината може д ае оранжев
Синя или зелена урина

Ако урината ви е с такъв цвят трябва да посетите лекар дори и само като предпазна мярка.

Зелената или синя урина може да се дължи на рядко генетично заболяване (хиперкалциемия). А може да е предизвикана от консумацията на определени храни или от страничното действие на медикаменти.

Шупнала или пенеща се урина

Ако това ви се случва от време на време, няма проблем. Но, ако урината ви е такава постоянно, това може да е признак, че консумирате прекалено много протеини или че страдате от бъбречно заболяване.

Както и в предходните случаи – най-добре посетете лекар.

Лилава урина

Според специалистите от Cleveland Clinic такъв цвят урина не съществува.

Въпреки това има направени проучвания, че това все пак може да се случи след поставянето на катетър. Най-често това се случва при жени с проблеми с бъбреците .

Въпреки казаното урината с лилав цвят се среща много рядко.

Бяла урина

Ако в урината ви има бели частици, това означава, че имате бактериална инфекция.

Урината на мъжете може да има бял цвят след полов акт. Това се среща по-често при възрастните мъже.

Случаи, при които трябва веднага да посетите лекар

В следните случаи трябва да посетите лекар възможно най-бързо:

 • Ако забележите, че урината ви е оцветена необичайно и нямате обяснение за това, като цветът й се запазва такъв трайно.
 • Ако забележите, че имате кръв в урината. Дори да е веднъж, това е основателна причина да посетите лекар.
 • Ако имате тъмнокафява, розовееща, червена или кафява урина, чийто цвят не се дължи на приема на лекарства.
 • Ако забележите, че урината ви е прекалено гъста или “пенлива”. Това означава, че може и да имате проблеми с бъбреците.

Същевременно, ако установите, че урината ви има силен мирис в продължение на дни, не пропускайте бързата и навременна консултация с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aycock, R. D., & Kass, D. A. (2012). Abnormal urine color. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/SMJ.0b013e31823c413e
 • Kavouras, S. A., Johnson, E. C., Bougatsas, D., Arnaoutis, G., Panagiotakos, D. B., Perrier, E., & Klein, A. (2016). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0905-2
 • Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., LaGasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.4.3.265
 • Raymond, J. R., & Yarger, W. E. (1988). Abnormal urine color; differential diagnosis. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/00007611-198807000-00008
 • Zhang, N., Du, S., Zheng, M., Tang, Z., Yan, R., Zhu, Y., & Ma, G. (2017). Urine color for assessment of dehydration among college men students in Hebei, China – A cross-sectional study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition26(5), 788–793. https://doi.org/10.6133/apjcn.052017.09
 • Meng QH, Handy B, Wagar EA. It’s not easy being blue-green. Ann Lab Med. 2013;33(6):457–458. doi:10.3343/alm.2013.33.6.457
 • Kang KK, Choi JR, Song JY, et al. Clinical significance of subjective foamy urine. Chonnam Med J. 2012;48(3):164–168. doi:10.4068/cmj.2012.48.3.164

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.