6 съвета за справяне със свръхактивния пикочен мехур

Въпреки че се препоръчва да изпиваме 1-2 литра вода дневно, ако искате да контролирате свръхактивния пикочен мехур е добре да намалите приема на течности
6 съвета за справяне със свръхактивния пикочен мехур

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Знаете ли какво представлява свръхактивния пикочен мехур и как да се справите с него?

Свръхактивният пикочен мехур причинява неволно изпускане на урина, тъй като мускулите около този орган се свиват внезапно.

Понякога се отделят само няколко капки урина, но в по-сериозните случаи това състояние води до изпускането на по-големи количества течност от пикочния мехур.

Появата на това състояние обикновено е свързана с неволно изпускане (инконтинеция) и реално в повечето случаи се стига до това, поради невъзможността за контролиране на пикочния мехур още в ранните стадии на заболяването.

Най-тревожният факт е, че много хора пренебрегват тези симптоми и започват да се тревожат, когато проблемът е станал достатъчно сериозен.

Това състояние затруднява лечението и често намалява качеството на живот.

Затова е важно да анализирате всяка промяна в уринирането си и да спазвате определени правила, за да се справите с проблема.

Много хора се сблъскват с този проблем затова днес ще споделим с вас 6 съвета, които ще ви помогнат да се правите със свръхактивния пикочен мехур.

Внимание!

1. Избягвайте определени храни

Здравословното и балансирано хранене е един от най-важните фактори за контролиране на това заболяване.

Има определени храни, които утежняват симптомите му още повече.

Освен да контролирате приема си на мазнини и калории най-добре е да избягвате консумацията на следните храни и напитки:

 • Алкохолни напитки
 • Пикантни храни
 • Цитрусови сокове
 • Напитки и храни съдържащи кофеин
 • Газирани напитки
 • Мляко и млечни продукти
 • Захар и бяло брашно
 • Пържени храни и колбаси

2. Правете редовно упражненията на Кегел

Известните упражнения на Кегел целят укрепването на тазовото дъно, където се намира и самият пикочен мехур.

Тези упражнения укрепват мускулите около пикочния мехур и увеличават способността за контролиране на отделянето на урина.

Освен това те имат и терапевтично действие, намаляващо риска от неволно изпускане и подобряват сексуалния живот.

Не отнемат много време и могат да бъдат включени в ежедневния ви режим без проблем.

3. Направете си график на ходенето до тоалетна

За хората със свръхактивен пикочен мехур планирането на ходенето до тоалетна може да се окаже трудно, тъй като често изпитват позиви за уриниране.

Този навик има терапевтично значение, тъй като ще улесни контролирането на проблема.

Идеята е да планирате времето, в което ще посетите тоалетната, така че пикочният мехур да започне да синхронизира дейността си и да се адаптира.

По този начин, когато няма събрана достатъчно течност в мехура спазмите ще намалеят, като същевременно ще намалее и нуждата ви от посещение на тоалетната.

 • Разбира се не става въпрос за дълго сдържане и натоварване на пикочния мехур.
 • Идеята е да се стискате 3-5 минути и малко по малко да увеличавате това време, за да повишите контрола върху пикочния си мехур.

4. Контролирайте приема на течности

Знаем, че ежедневният прием на течности е навик, който се грижи за здравето ни и ни изпълва с енергия.

Но хората страдащи от свръхактивен пикочен мехур трябва да бъдат внимателни, тъй като прекомерната консумация на течности може да затрудни справянето с това състояние.

Не трябва напълно да изключвате течностите от менюто си разбира се, но е добре да намалите количеството им, докато пикочният ви мехур укрепне.

5. Напълняване при свръхактивния пикочен мехур

Бъдете много бдителни!  Напълняването може да се дължи на свръхактивния пикочен мехур и инконтиненцията.

Мазнините, натрупващи се в тялото отслабват мускулите, поддържащи този орган и малко по малко намаляват способността ви да контролирате отделянето на урината.

Затова е важно да следите теглото си, да усвоите здравословни навици, с които да го поддържате стабилно.

6. Спрете цигарите

Пушенето на цигари е един от най-вредните навици за хората със свръхактивен пикочен мехур.

Цигарите са пълни с токсини и химически вещества, които с течение на времето предизвикват появата на възпаления и отслабват мускулите.

Цигарите влошават не само състоянието на дихателната ви система, но и на уринарния тракт и на сърдечно-съдовата система.

Изпитвате ли неконтролируема нужда от уриниране? Страдате от неволно изпускане? Ако е така посетете лекар, който да прецени дали не става въпрос за свръхактивен пикочен мехур.

Ако вашият случай е такъв следвайте съветите ни и ще откриете разликата ден след ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
 • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
 • Chapple, C. R. (2006). Avances en el diagn??stico y tratamiento del paciente con vejiga hiperactiva/incontinencia. Revista Cubana de Farmacia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.