Научете как се прави сапун от розмарин за мазна кожа

26.03.2017
Домашният сапун от розмарин е перфектен за грижа за кожата, както и за предотвратяване на преждевременното остаряване, а в допълнение служи и за лекуване на възпалени стави и инфектирани рани.

Ако харесвате натуралните средства за красота, сапунът от розмарин може да стане един от най-любимите ви продукти. Той притежава кръвоспиращи, противовъзпалителни и антибактериални свойства, които са идеални за мазна кожа.

Достатъчно лесен е за направа, стига да спазвате подходящите указания за безопасност. Стъпките са много лесни, а с малко търпение и съставките, които ще споделим с вас, ще имате един изключителен продукт за красота.

Не забравяйте, че розмарина е една от онези билки, които се използват от медицинската индустрия за редуциране на възпаления, раздразнения и инфекции.

Може да се използва ежедневно както от вас, така и от останалите членове на вашето семейство. Ето как да го направите.

Готови ли сте да си запишете?

Как да си направите сапун от розмарин сами

 Сапунът от розмарин може да стане от най-любимите ви продукти

Когато правите сапун е важно да не забравяте, че трябва да спазвате някои основни предпазни мерки.

В рецептата има сода каустик, а за да избегнете допира с кожата, както и вдишването на изпаренията, трябва да носите ръкавици и маска.

Самият процес не е важен. Но е ключово винаги да бъдете внимателни и да запомните, че тази техника е използвана поколения наред без абсолютно никакви проблеми.

Нека видим какво ще ви е необходимо за да си направите такъв сапун от розмарин.

Препоръчваме: Как да направим сапунени торбички за баня от овесени ядки

Съставки

 • 2 чаши зехтин (473 грама)
 • 1 чаша сушен розмарин (важно е да се уверите, че всяка билка, която влагате в домашния си сапун е добре изсушена) (150 грама)
 • 3/4 чаша вода (150 милилитра)
 • 1/4 чаша сода каустик (62 грама)
 • 1 чаша чай от розмарин (200 милилитра)
 • 1 супена лъжица етерично масло от чаено дърво (15 грама)
 • Пластмасова купа или ваничка

Приготвление

Приготвяне на домашен сапун от розмарин

Първото нещо, което ще трябва да направите, е чая. Той ще бъде много полезен, тъй като по този начин ще се уверите, че сапунът от розмарин е ефективен в почистването и грижата за мазната кожа.

Вижте още: Специални домашни сапуни за чувствителна кожа и дерматит

 • Оставете водата да кипне и добавете супената лъжица изсушен розмарин. Оставете да престои няколко минути, след което прецедете течността.
 • Втората стъпка е по-деликатна, но също толкова проста. Ще трябва да изсипете содата каустик в пластмасовата купа. Помнете, че трябва да носите ръкавици и маска, защото както знаете, този продукт е дразнещ.
 • Запомнете, че винаги трябва да стоите на открито (балкон, тераса или градина…) когато работите със сода каустик, за да избегнете вдишване на парите.
 • След това ще добавите към содата каустик и чая от розмарин, който направихте. Правете го много бавно, за да се предпазите от пръскане. Имайте предвид, че при смесването на тези две съставки също ще се образува пара.
 • Оставете сместа да се охлади за най-малко 15 минути. Сместа трябва да бъде студена, за да може малко по малко да добавяте останалите съставки.
 • След като минутите изтекат сте готови да прибавите двете чаши зехтин. Той трябва да бъде топъл. Наливайте го много бавно, като продължавате да спазвате указанията за безопасност.
 • Оставете да се охлади отново. След което ще добавите и етеричното масло от чаено дърво.

Помнете, винаги оставяйте сместа да се охлади, за да може етеричните масла да запазят всичките си полезни свойства.

 • За да забързате процеса и да получите хомогенна смес,  ще трябва да разбърквате с миксер на бавна скорост. Поставете го в центъра на купата и не правете нищо повече. Оставете внимателно да се смеси на спокойствие.
 • Щом забележите, че съставките се сгъстяват като майонеза, добавете оставащия изсушен розмарин (за да създадете ексфолиращ ефект). Почти сте готови!
 • И накрая просто трябва да излеете получената смес в калъпи за сапун. Малък трик: предварително сложете няколко клонки розмарин във формите, за да може после по-лесно да изкарате сапуните.

Домашен сапун от розмарин

Ако не желаете да се образуват мехурчета, може да почукате леко по формите веднага след като сте излели сместа.

Каква е следващата стъпка? Бъдете търпеливи. Оставете сапуна да престои шест седмици преди да го използвате. Щом сапунът е готов, може спокойно да го използвате в ежедневния си ритуал за разкрасяване.

Сапунът от розмарин е също много подходящ при инфектирани рани, възпалени стави и дори като средство за борба с преждевременното стареене на кожата.

Един аспект, който не бива да подминавате: никога не използвайте този сапун за интимните зони!