Научете как се прави сапун от розмарин за мазна кожа

· 26.03.2017
Домашният сапун от розмарин е перфектен за грижа за кожата, както и за предотвратяване на преждевременното остаряване, а в допълнение служи и за лекуване на възпалени стави и инфектирани рани.

Ако харесвате натуралните средства за красота, сапунът от розмарин може да стане едно от най-любимите ви продукти. Той притежава кръвоспиращи, противовъзпалителни и антибактериални свойства, които са идеални за мазна кожа.

Достатъчно лесен е за направа, стига да спазвате подходящите указания за безопасност. Стъпките са много лесни, а с малко търпение и съставките, които ще споделим с вас, ще имате един изключителен продукт за красота.

Не забравяйте, че розмарина е една от онези билки, които се използват от медицинската индустрия за редуциране на възпаления, раздразнения и инфекции.

Може да се използва ежедневно както от вас, така и от останалите членове на вашето семейство. Ето как да го направите.

Готови ли сте да си запишете?

Как да си направите сапун от розмарин сами

Когато правите сапун е важно да не забравяте, че трябва да спазвате някои основни предпазни мерки.

В рецептата има сода каустик, а за да избегнете допира с кожата, както и вдишването на изпаренията, трябва да носите ръкавици и маска.

Самият процес не е важен. Но е ключово винаги да бъдете внимателни и да запомните, че тази техника е използвана поколения наред без абсолютно никакви проблеми.

Нека видим какво ще ви е необходимо за да си направите такъв сапун от розмарин.

Препоръчваме: Как да направим сапунени торбички за баня от овесени ядки

Съставки

 • 2 чаши зехтин (473 грама)
 • 1 чаша сушен розмарин (важно е да се уверите, че всяка билка, която влагате в домашния си сапун е добре изсушена) (150 грама)
 • 3/4 чаша вода (150 милилитра)
 • 1/4 чаша сода каустик (62 грама)
 • 1 чаша чай от розмарин (200 милилитра)
 • 1 супена лъжица етерично масло от чаено дърво (15 грама)
 • Пластмасова купа или ваничка

Приготвление

Първото нещо, което ще трябва да направите, е чая. Той ще бъде много полезен, тъй като по този начин ще се уверите, че сапунът от розмарин е ефективен в почистването и грижата за мазната кожа.

 • Оставете водата да кипне и добавете супената лъжица изсушен розмарин. Оставете да престои няколко минути, след което премахнете розмарина като оставите само течността.
 • Втората стъпка е по-деликатна, но също толкова проста. Ще трябва да изсипете содата каустик в пластмасовата купа. Помнете, че трябва да носите ръкавици и маска, защото както знаете, този продукт е дразнещ.
 • Запомнете, че винаги трябва да стоите на открито (балкон, тераса или градина…) когато работите със сода каустик, за да избегнете вдишване на парите.
 • След това ще добавите към содата каустик и чая от розмарин, който направихте. Правете го много бавно, за да се предпазите от пръскане. Имайте предвид, че при смесването на тези две съставки също ще се образува пара.
 • Оставете сместа да се охлади за най-малко 15 минути. Сместа трябва да бъде студена, за да може малко по малко да добавяте останалите съставки.
 • След като минутите изтекат сте готови да прибавите двете чаши зехтин. Той трябва да бъде топъл. Наливайте го много бавно, като продължавате да спазвате указанията за безопасност.
 • Оставете да се охлади отново. След което ще добавите и етеричното масло от чаено дърво.

Помнете, винаги оставяйте сместа да се охлади, за да може етеричните масла да запазят всичките си полезни свойства.

 • За да забързате процеса и да получите хомогенна смес,  ще трябва да разбърквате с миксер на бавна скорост. Поставете го в центъра на купата и не правете нищо повече. Оставете внимателно да се смеси на спокойствие.
 • Щом забележите, че съставките се сгъстяват като майонеза, добавете оставащия изсушен розмарин (за да създадете ексфолиращ ефект). Почти сте готови!
 • И накрая просто трябва да излеете получената смес в калъпи за сапун. Малък трик: предварително сложете няколко клонки розмарин във формите, за да може после по-лесно да изкарате сапуните.

Препоръчваме: Лечебни средства с розмарин за кръвообращението

Ако не желаете да се образуват мехурчета, може да почукате леко по формите веднага след като сте излели сместа.

Каква е следващата стъпка? Бъдете търпеливи. Оставете сапуна да престои шест седмици преди да го използвате. Щом сапунът е готов, може спокойно да го използвате в ежедневния си ритуал за разкрасяване.

Сапунът от розмарин е също много подходящ при инфектирани рани, възпалени стави и дори като средство за борба с преждевременното стареене на кожата.

Един аспект, който не бива да подминавате: никога не използвайте този сапун за интимните зони!