Научете децата си какво да правят, когато се изгубят

Всеки трябва да научи децата си какво да правят, ако се изгубят. Невинаги сте близо до тях, за да се грижите за сигурността им. По този начин, ако се изгубят ще бъдете сигурни, че ще знаят основните стъпки, за да се справят в такава ситуация.
Научете децата си какво да правят, когато се изгубят

Последна актуализация: 15 март, 2019

Изгубеното дете е кошмар на всеки родител. Независимо дали това би се случило на публично място или в квартала, където живеете. Нито едно семейство не би искало да попадне в такава ситуация. За съжаление това се случва много по-често, отколкото би ни се искало. Независимо от възрастта им, трябва да научите децата си какво да правят, ако се изгубят.

Важно е всички членове на семейството да бъдат запознати с плана на действие, за да не настъпи объркване, ако някога попаднете в тази ситуация.

Не става въпрос да прекалявате с грижите и да бдите неотлъчно над децата си, за да не ги изнервяте. Просто трябва да сте сигурни, че децата ви знаят какво да правят и как да се погрижат за сигурността си.

За целта трябва да им дадете необходимите им „инструменти“, които ще им бъдат изключително полезни, тъй като децата ви растат и стават все по-независими.

Кой трябва да научи децата какво да правят?

Независимо дали става въпрос за вашето дете, племенник или детето на съседите, важно е да имате положително влияние върху хората около вас, ако не искате малчуганите да попаднат в списъка с изгубени деца. Има стандартни методи на превенция, които можете да споделите със семейството си, както и с приятелите си с малки деца.

Учителите, детегледачките, треньорите и всеки, който носи отговорност за едно дете трябва да има план за действие. По този начин ще намалите риска от изгубването на детето. Защото, както всички знаем, децата се разсейват много лесно.

В зависимост от това на каква възраст е детето ви, трябва да му обясните нещата, които трябва да направи по разбираем начин. Ето защо правилата и наставленията ви трябва да бъдат ясни и простички.

поговорете и подгответе децата как да реагират, ако се изгубят
Кои са основните правила за действие?

Ако някога сте губили детето си, дори само за няколко минути, знаете, че стресът и тревожността вземат превес над вас. Въпреки всички предупреждения, които сте давали винаги съществува вероятност да изгубите децата си.

Това се случва най-често с децата на възраст между три и пет години. Любопитството им често ги отдалечава от вас.

Нека да разгледаме какво трябва да направите:

Говорете с децата си какво трябва да правят, ако се изгубят

Този разговор трябва да бъде проведен у дома. Дори детето ви да не е само, жизнено важно е то да знае какво да прави, ако се изгуби.

Не трябва да му внушавате страх. Трябва да му предадете указанията си спокойно и позитивно.

Трябва да му обясните, че много лесно може да се разсее за няколко секунди и да се отдалечи от възрастния човек. Детето ви трябва да разбере, че следвайки указанията ви, ще ви бъде много по-лесно да го откриете, ако се изгуби.

Научете ги да търсят помощ по безопасен за тях начин

Винаги казваме на децата си да не говорят с непознати. Но, ако се изгубят е важно да знаят как да открият някой, на когото могат да се доверят.

  • Кажете им, че могат да потърсят помощ от хората с деца.
  • Ако не могат да открият човек с деца, могат да се обърнат към някоя жена или да потърсят полицай.
  • Трябва да кажат на човека, че са се изгубили, да му кажат цялото си име, имената на родителите си и телефонния им номер. За целта трябва да научите цялата тази информация с детето си.

какви мерки трябва да предприемете, ако децата ви се изгубят
Кажете им да стоят на едно място, ако се изгубят

Понякога, когато децата се изгубят, започват да ходят от едно място на друго. А това влошава положението.

Трябва да ги научите, че най-доброто нещо, което могат да направят, е да останат на мястото, където за последно са ви видели. Напомняйте им това всеки път, когато излизате.

Уверете ги, че ще отидете и ще ги намерите независимо къде се намират.

Лесен начин да разберете, че детето ви е разбрало указанията ви е като ги упражните на практика. Всеки път, когато излизате навън, ги питайте какво трябва да направят, ако се изгубят.

Можете да им зададете и следните въпроси: При кого трябва да отидеш, ако не виждаш човек с деца? Какво трябва да направиш, ако някой те помоли да тръгнеш с него, за да откриете заедно родителите ти?

Задавайте на децата подобни въпроси, за да сте сигурни, че знаят какво точно трябва да направят.

Последни съвети

Имайки в предвид казаното до тук трябва да знаете и че не трябва да карате детето ви винаги да върви ръка за ръка с вас. Добре е да напишете името му върху дрехите заедно с вашето име и телефонния ви номер.

А по-малките деца, на които им е трудно да запомнят тази информация, могат да носят лист с тези данни. В случай, че се изгубят могат да го покажат на някой възрастен, който да им помогне.

Добре е да знаете какво да правите, когато най-накрая откриете детето си. Не е справедливо да му викате или да му се ядосвате. Запомнете, че децата не се губят нарочно.

подгответе децата си, за да знаят какво да правят, ако се изгубят
Моментът, в който го откривате, е перфектното време да му покажете колко много го обичате и колко сте щастливи, че сте го намерили. А по-късно, когато се успокоите, можете да анализирате заедно случилото се.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
  • Enguita, M. F. (2007). Educar es cosa de todos: escuela, familia y comunidad. La relación familia-escuela, 13.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.