Четири причини защо късното лягане е вредно за децата

Пълноценният сън е изключително важен за цялостното развитие на децата. Достатъчният сън е толкова значим колкото и правилното хранене.
Четири причини защо късното лягане е вредно за децата
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Осигуряването на достатъчно сън на децата е не по-малко важно от храненето им, ако искате да растат здрави и щастливи. Въпреки че изглежда очевидно, много хора не отдават нужното внимание на късното лягане и дневния режим на децата.

Съвременният начин на живот оказва силно влияние върху този факт. Хората спят все по-малко, тъй като родителите са прекалено заети с работата си, децата имат твърде много училищни занимания и отговорности. А повечето от нас прекарват часове пред електронните устройства.

А най-тревожното е, че мнозина не знаят нищо за последиците от късното лягане. Въпреки че пропускането на следобедната дрямка и късното лягане изглеждат безобидни, в действителност оказват вредно въздействие върху начина ни на живот.

Защо късното лягане е толкова вредно? Какво можете да направите, за да промените това?

Имайки в предвид, че много родители не обръщат внимание на този факт, решихме да споделим с вас най-опасните последици от късното лягане, както и няколко съвета, които ще ви помогнат да промените навиците на децата си.

Защо пълноценният сън е толкова важен за децата?

Преди да ви разкажем за последиците от късното лягане, трябва да споменем защо пълноценният сън е важен за децата. Въпреки че някои малчугани отказват да си лягат рано, създаването на този навик е много важно.

Пълноценният нощен сън е един от най-добрите начини за възстановяване на енергията. Сънят презарежда “батериите”  на мозъка, за да може той да функционира оптимално през деня. Затова и детският мозък ще си почине и ще бъде спокоен след получаването на достатъчно сън през нощта.

От друга страна сънят влияе и върху физическата активност. Докато спите мускулите се освобождават от натрупаното през деня напрежение и са готови за нови предизвикателства. А това е изключително важно за дейностите на децата в училище или за спортните им занимания.

Какво означава пълноценен сън

Пълноценният, здравословен сън не включва само ранното лягане, но и:

  • Получаването на достатъчно сън (не по-малко от 10 часа на нощ)
  • Осигуряването на непрекъснат сън
  • Спане и през деня
  • Режим на съня, който е в синхрон с циркадния ритъм на детето (вътрешния му биологичен часовник)

Ако някое от гореизброените неща липсва в режима на детето, то може да предизвика симптоми на нарушаване на съня. Добрата новина е, че има много начини за справяне с проблема.

Причини защо късното лягане е вредно за децата

Едно от най-трудните неща за родителите е да научат децата си да си лягат рано. С толкова много развлечения, децата не искат да правят това.

Но ако не вземете нужните мерки, този проблем може да се отрази на развитието и растежа им. Дори и да не ви се вярва, но недостатъчният нощен сън може да доведе до редица проблеми в бъдеще.

1. Късното лягане затруднява концентрацията
късното лягане води до появата на хиперактивност при децата

Непълноценният сън оказва вредно въздействие върху психичното здраве на децата. Ако детето не получи необходимия му сън, мозъкът му не си почива и малчуганът трудно се концентрира при извършването на ежедневните си занимания.

Нарушенията на съня са една от основните причини за липсата на внимание в час. Освен това правят децата по-малко активни и по-мързеливи.

2. Води до сънливост

Късното лягане е една от причините детето да е сънливо през деня. Недостатъчният сън (по-малко от 10 – 12 часа в зависимост от възрастта на детето) прави децата уморени и заспали през целия ден.

3. Причинява умора

Безсънието върви ръка за ръка с умората. Противно на това, което мнозина си мислят, не само възрастните страдат от безсъние. Децата също могат да се оплакват от умора и изтощение в резултат на непълноценен сън.

А могат да станат и хиперактивни, което от своя страна може да доведе до още нарушения на съня. Това състояние се характеризира с повишено отделяне на хормони като адреналина, поддържащ мозъка активен.

късното лягане и умората вървят ръка за ръка при децата
4. Повишава риска от напълняване

Непълноценният сън повишава риска от напълняване при децата, според научно проучване събрало данни от 29 анкети проведени в 16 държави.

Това проучване доказва, че късното лягане или прекъсването на съня са рискови фактори за напълняване.

Как да подобрите навиците на децата и да ги научите да си лягат рано

Родителите трябва да разберат, че децата не израстват проблемите свързани със съня и затова се нуждаят от помощта им, за да ги разрешат. За целта трябва да започнете да наблюдавате режима на сън на децата си и да запомните, че трябва да си лягат около 19:00 – 20:00 часа.

Цялото семейство трябва да участва в процеса. За децата е по-лесно да разберат, че трябва да си легнат, когато виждат, че родителите и по-големите им братя и сестри също спят достатъчно.

А за да им осигурите непрекъснат и спокоен сън децата трябва да спят в стаи без развлечения като телевизори, компютри или таблети.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.