Натурално смути от маруля и киви за отслабване
Една от най-важните храни, когато се опитвате да отслабвате е маруля, защото калориите, които съдържа, са много малко. От друга страна, тя предлага големи количества витамини и минерали, които са от съществено значение за правилното цялостно функциониране на организма. Марулята съдържа големи количества вода и осигурява засищане или усещане за удовлетвореност, което пречи да ядете повече, отколкото трябва.
Сортът, който е най-препоръчителен за хора на диета за отслабване, се нарича маруля Ромен, тъй като той предоставя безброй ползи за здравето. В тази статия ще ви представим рецептата за вкусно смути от маруля и киви, което ще даде страхотен старт на програмата за отслабване.
Свойства за отслабване на марулята
Марулята, особено вида Ромен, е едно от най-добрите допълнения към ежедневната диета, за да отслабнете много по-бързо и по-сигурно, тъй като една добра порция марули съдържа само 17 калории. С други думи, тя помага да отслабнете, защото може да ядете много от нея, без да консумирате много калории.
Голямото количество вода и хранителни влакна ви карат да изпитвате страхотното чувство на удовлетворение, когато я ядете. Това позволява да приемате само това, от което тялото наистина се нуждае и което помага да се отървете от излишните килограми.
Сред най-важните хранителни вещества на марулята ще откриете: витамин А, С и К. Тя също съдържа някои от групата В като В1, В2, В3, В5 и В6, минерали като мед, калций, магнезий, натрий, калий, цинк, желязо, селен и фосфор.
Защо марулята е толкова полезна?
- Марулята съдържа големи количества фибри. което, освен че помага много да отслабнете, поддържа правилното функциониране на храносмилателната система и предотвратява появата на запек.
- Марулята също е чудесен естествен диуретик. Тя помага в борбата със задържане на течности и елиминиране на токсините от тялото, което е от полза за хората, страдащи от затлъстяване.
- Марулята е храна, която ви помага да се чувствате сити. Тя е пречистващо средство и диуретик, подпомага изгарянето на мазнини и понижава нивата на холестерол и триглицериди.
Не забравяйте, че можете да приготвите голямо разнообразие от салати с марули. Комбинирайте ги с плодове, зеленчуци или и двете – всички варианти са много вкусни. Днес ще разгледаме варианта смути от маруля и киви вместо салата.
Рецепта: Смути от маруля и киви за отслабване
Съставки:
- 2 бр. киви
- 5 листа спанак
- 5 листа от маруля
- 1 супена лъжица пчелен мед
Приготовление:
- Измийте добре кивито, марулята и спанака.
- Обелете кивито, нарежете го наполовина и го сложете в блендера заедно с листата от маруля, спанака и меда.
- Смесете всичко добре и сервирайте в голяма чаша.
- Ако желаете, можете да прецедите сока, преди да го изпиете.
Прочетете и това: Как да си приготвите 5 спомагащи отслабването смутита със спанак
Едно последно уточнение: Марулята Ромен не е непременно единственият вид, който можете да ползвате. Всички сортове маруля са подходящи и съдържат хранителни вещества, които са от полза за тялото. Видът Ромен обаче ги съдържа в по-големи количества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Santamaria, P. (2006). Nitrate in vegetables: Toxicity, content, intake and EC regulation. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.2351
- Harmanescu, M., Alda, L. M., Bordean, D. M., Gogoasa, I., & Gergen, I. (2011). Heavy metals health risk assessment for population via consumption of vegetables grown in old mining area; a case study: Banat County, Romania. Chemistry Central Journal. https://doi.org/10.1186/1752-153X-5-64
- Van der Velden, U., Kuzmanova, D., & Chapple, I. L. C. (2011). Micronutritional approaches to periodontal therapy. Journal of Clinical Periodontology. https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.2010.01663.x
- Fundación Española de la Nutrición. Lechuga. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/lechuga.pdf
- World J Gastroenterol. 2012 Dec 28; 18(48): 7378–7383. Published online 2012 Dec 28. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378
- Curr Top Med Chem. 2011;11(14):1811-20. Antioxidant and ‘natural protective’ properties of kiwifruit. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21506926