Приложенията на водородния пероксид, за които трябва да знаете

26.02.2019
Знаете ли, че водородния пероксид може да унищожи болестотворните вируси и бактерии? Просто го смесете с равни части вода и използвайте сместа като вода за уста!

Знаете ли за какво се използва водородния пероксид?

Водородният пероксид е химическо съединение в течно състояние (малко по-гъсто от водата) и е познато като изключително добър окисляващ продукт.

Основно се използва за лечение на рани и предпазване от инфектирането им. Но това не е единственото му приложение. В днешната статия искаме да ви разкажем малко повече за водородния пероксид.

Имате си страхотен продукт у дома, а може би дори не осъзнавате това!

Водородния пероксид: много повече от част от домашната аптечка

В сравнение с водата водородният пероксид има още един атом кислород. Можете да си го купите от аптеките.

Повечето хора имат по едно шишенце в дома си и използват този продукт при порязване, одраскване и други леки наранявания.

Не трябва да оставате без водороден пероксид в дома си, защото освен че е страхотен дезинфектант, можете да го използвате и за:

Борба с акнето

Приложения на водородния пероксид срещу акне
Това домашно средство е изключително ефикасно за почистване на замърсяванията от лицето и другите части от тялото.

 • За да го използвате първо измийте лицето си с топла вода и неутрален сапун.
 • След това намокрете памуче с въглеродния пероксид и почистете всяка пъпка поотделно.
 • Не се препоръчва използването на продукта върху цялото лице или други части на кожата, защото може да предизвика дразнене и изсушаване.

Препоръчваме ви да прочетете: Какво казва акнето за здравето ви?

Предпазване от гъбички

Неприятната миризма на краката, причинена от гъбички, може да бъде третирана с водороден пероксид. Ако имате вана може да я напълните с топла вода и да добавите малко от продукта.

Ако не – използвайте леген с подходяща големина. Пригответе си същия разтвор и потопете краката си.

Накисвайте ги в продължение на 20 минути (или докато водата изстине) всяка вечер. По този начин ще се предпазите и от кожни инфекции.

Избелване на дрехи

Водородният пероксид е не само за лична употреба, но и отличен помощник в домакинството.

Използвайте продукта следващия път, когато избелвате пожълтелите с времето или изцапани с петна бели дрехи. Можете да го използвате и за почистване на тапицериите си.

Ако се опитвате да премахнете петна от кръв, изсипете малко въглероден пероксид върху петното, оставете го да подейства 10 минути и след това го минете с четка, преди да изперете дрехата по обичайния начин.

Дезинфекция на плодовете и зеленчуците

Някои хора използват ябълков оцет за почистване на плодовете и зеленчуците преди да ги консумират сурови. Водородният пероксид е друг начин, който можете да използвате за целта и който няма да остави “силен” аромат върху продуктите.

 • Изсипете 3/4 чаша от продукта в мивката и я напълнете с топла вода.
 • Потопете плодовете и зеленчуците и натъркайте добре кората им.
 • Не е добра идея да използвате този метод за почистване на гъби (в този случай ги почистете с кърпа напоена с водороден пероксид).

Прочетете и: 7 съвета за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Облекчаване на настинките

Току що научихте, че този продукт помага за отстраняване на микроорганизмите. Затова не е трудно да разберете защо е отличен помощник срещу настинките и при зачервено гърло.

 • Смесете равни части водороден пероксид с топла вода и си правете гаргара със сместа.
 • Не пийте сместа (може да причини стомашни болки).
 • Можете да я използвате и за предпазване от грип, синузит и запушване на носа.

Подобряване на хигиената на устата

водородния пероксид може да се използва за хигиена на устата
Водородният пероксид може да бъде използван за премахване на бактериите и вредните микроорганизми, натрупващи се в устата и водещи до появата на кариеси, лош дъх и афти. Помага и за премахване на петната от зъбите (причинени от пушене, пиене на кафе, алкохол или лоши хигиенни навици).

 • Смесете една супена лъжица вода със същото количество водороден пероксид и използвайте сместа като вода за уста.
 • Изплакнете устата си с течността и след това я изплюйте.
 • Препоръчваме ви да използвате памучен тампон за отстраняване петната от зъбите.

Някои хора сместват този продукт със сода за хляб и си приготвят домашна паста за зъби.

Почистване на дома

Освен че може да бъде използван за почистване на дрехите ви, водородният пероксид има и редица други приложения в домакинството. Можете да го използвате за почистване на банята, кухнята, масите, плотовете и всяка една повърхност, която пожелаете.

Винаги дръжте шише с пулверизатор под ръка, пълно с равни части вода и водороден пероксид. Това е по-безвреден вариант в сравнение с другите почистващи продукти, които често са опасни както за здравето ви, така и за околната среда.

 • Можете да добавяте около 30-60 мл от този мощен дезинфектант към съдомиялната си машина преди да я стартирате. Така съдовете ви ще заблестят от чистота.
 • Можете да добавяте и малко от водородния пероксид към водата, която използвате за миене на подовете и за дезинфекциране на завивките, леглата на домашните любимци, пердетата и т.н. (използвайте шише с пулверизатор).
 • Тоалетната ви чиния е замърсена и с петна? Водородният пероксид ще ви помогне да решите и този проблем. Просто изсипете половин чаша от продукта в тоалетната чиния и оставете течността да подейства за 20 минути. След като това време изтече, почистете тоалетната чиния с четка или кърпа и забравете да неприятните петна.
 • Завесата ви за баня е цялата в мухъл? Отново използвайте това чудесно почистващо средство! Напръскайте добре завесата и след това почистете петната с домакинска хартия или гъбичка.

Грижа за растенията и градината

Използвайте водородния пероксид за цветята в дома си.
Разтворът приготвен от 32 части вода и 1 част водороден пероксид ще съживи цветята ви. Поливайте растенията си с тази смес.

А можете да смесите две супени лъжици водороден пероксид с един литър вода и да напръскате листата на растенията, за да ги предпазите от появата на гъбички и вредители.

Друга рецепта се приготвя от четири литра вода и половин чаша водороден пероксид. Тази смес се използва за предпазване на корените на растенията от загниване.

Още приложения на водородния пероксид

Освен всичко казано за водородния пероксид, той има още интересни приложения. Използва се и за:

 • Изсветляване на косата
 • Премахване на неприятната миризма в хладилника
 • Дезинфекциране на играчки
 • Почистване на огледала
 • Почистване на петна от печката
 • Дезинфекция на контактни лещи
 • Чистене на уши
 • Дезинфекция на кухненската маса
 • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3
 • Applications of hydrogen peroxide and derivatives. (2013). Choice Reviews Online. https://doi.org/10.5860/choice.37-6281
 • Hamid, M., & Khalil-ur-Rehman. (2009). Potential applications of peroxidases. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.02.035