Домашни хитрини срещу лош дъх

Миенето на зъби не е достатъчно, трябва да обръщате внимание и на езика
Домашни хитрини срещу лош дъх
Vanesa Evangelina Buffa

Прегледано и одобрено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Лошият дъх е проблем, който може да засегне всеки и да се появи по различни причини. За хората в непосредствена близост това е изключително неприятно, особено в работна среда, където е по-трудно да кажеш на някого, че има лош дъх.

Лошият дъх може да е предизвикан от недобра устна хигиена, кариеси, протези, болни венци, синузит, инфекции на гърлото или белите дробове, тютюнопушене, болестни състояния на черния дроб, гастрит и т.н. Той може да има и други първопричини, но тук ще се съсредоточим върху по-разпространените като лоша устна хигиена и храна.

Внимание! Ако имате имате лош дъх от дълго време, непременно трябва да откриете причината. Той може да е признак за сериозен здравословен проблем!

За щастие съществуват различни хитрини, с които можете да преборите този проблем в домашни условия.

Домашни хитрини за борба с лошия дъх

  • Ментата е отличен начин да освежите дъха си. Препоръчваме сдъвкването на няколко листа мента, а ако ви е приятен вкусът, можете да си направите и ментов чай.
  • Магданозът също е много ефикасен при лош дъх. Сдъвчете няколко стръкчета магданоз и бързо ще забележите подобрение.
  • Друг начин е да изплакнете устата си или дори да замените пастата за зъби със сода бикарбонат. По този начин унищожавате бактериите, които са основен причинител на лошия дъх. Сложете 1 супена лъжица сода бикарбонат в чаша вода и изплакнете устата като с вода за уста.
  • Дъвченето на дъвки без захар увеличава производството на слюнка и спомага за почистването на зъбите и устата, премахвайки остатъците от храна.

Ето и рецептите на няколко напитки, които също премахват лошата миризма от устата и са лесни за приготвяне в домашни условия.

Сок номер 1

Ябълка

Съставки

1/2 ябълка

1 портокал

1 връзка листа от спанак

Начин на приготвяне

Измийте, обелете и нарежете ябълката. Изстискайте сока на портокала и нарежете измитите листа спанак. Разбийте добре всички съставки с блендер или пасатор. Пийте този сок три пъти седмично.

Сок номер 2

Съставки

1/2 глава червено цвекло

1 краставица

1 чаша вода

Начин на приготвяне

Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. Сложете в купата на блендера или пасатора, добавете водата и разбийте добре. Пийте веднъж седмично.

Сок номер 3

Моркови срещу лош дъх

Съставки

250 грама моркови

125 грама спанак

1 чаша вода

Начин на приготвяне

Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. Разбийте с блендера или пасатора заедно с чашата вода. Ако желаете, може да прецедите сока преди консумация. Пийте по половин чаша след ядене.

Други препоръки

Важно да поддържате отлична устна хигиена, за да предотвратите появата на лош дъх в устата. За целта не е достатъчно само да миете зъбите си, а трябва да обръщате внимание и на езика. Остатъците от храна се задържат върху езика и ако не се отстранят добре, могат да предизвикат този проблем.

Почистете езика си, като внимателно го изтъркате с четката за зъби или – още по-добре – със специална четка за миене на език.

Създайте си навик да използвате конец за зъби след всяко хранене. Четката за зъби не може да почисти междузъбното пространство, а задържалата се там храна предизвиква развитието на бактерии и натрупване на плака.

Ако въпреки всички усилия продължавате да имате лош дъх, се консултирайте с личния си лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cevallos Andrade, A. L. (2017). Efecto inhibitorio del aceite esencial de cáscara de naranja (Citrus Sinensis) al 25, 50 y 100% en cepas de Porphyromonas Gingivalis (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Fernández Amézaga, J., & Rosanes González, R. (2002). Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. Medifam12(1), 46-57.
  • López, P. M. Menta (Vol. 8). Pedro Moreiro López.
  • Valera, J. (2010). Alimentación Medicinal. Jorge Valera.
  • Scully, C., & Greenman, J. (2008). Halitosis (breath odor). Periodontology 2000. https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2008.00266.x
  • Porter, S. R., & Scully, C. (2006). Oral malodour (halitosis). British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.38954.631968.AE
  • Messadi, D. V., & Younai, F. S. (2003). Halitosis. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/S0733-8635(02)00060-8
  • Aylikci, B., & Çolak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of Natural Science, Biology and Medicine. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
  • Haraszthy, V. I., Zambon, J. J., Sreenivasan, P. K., Zambon, M. M., Gerber, D., Rego, R., & Parker, C. (2007). Identification of oral bacterial species associated with halitosis. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2007.0325

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.