Напитките, повишаващи кръвното налягане

04.12.2018
Въпреки че е най-добре да ги избягвате, ако имате високо кръвно налягане и искате да се погрижите за здравето на сърцето си, не трябва да прекалявате с консумацията на тези напитки или трябва напълно да спрете приема им.

Високото кръвно налягане излага здравето ви на риск. Може да доведе до редица усложнения, ако не бъде лекувано и контролирано. Затова трябва да внимавате с напитките, които консумирате, особено тези повишаващи кръвното налягане.

Рисковете на високото кръвно налягане

Един от проблемите, свързани с хипертонията, е фактът, че тя излага организма ви на редица рискове, без да показва никакви симптоми.

Затова я наричат тихият убиец. Хипертонията може да понижи качеството ви на живот, заради причиняването на постоянен дискомфорт, а в някои случаи – и сърдечен удар.

В зависимост от степента и сериозността на това заболяване съществуват различни начини за лечение, които в съчетание с промени в начина на живот могат да контролират високото кръвно налягане.

Кои са най-често срещаните усложнения?

Увреждане на артериитеУвреждане на артериите заради консумация на алкохол

Когато са в добро състояние артериите са еластични и здрави, докато кръвното налягане не започне да се повишава.

Когато това стане артериите започват да се увреждат и стесняват, покритието на вътрешните им стени се променя и те стават по-плътни и твърди.

Приетите с храната мазнини преминават в кръвта. Така те достигат до увредените клетки и се натрупват там.

Тази промяна затруднява преноса на кръв до различните части на тялото (мозъка, краката, сърцето, бъбреците и т.н.).

Вижте още: Искате ли да научите кои плодове изгарят мазнини?

Аневризми

Постоянният пренос на кръв през увредените клетки може да удебели стените им и да доведе до появата на аневризми.

Ако аневризмата се спука тя води до вътрешен кръвоизлив и може да застраши сериозно живота ви.

Сърцеконсумацията на кафе влияе на сърцето

Ако имате високо кръвно налягане то може да се отрази на сърцето ви, отговарящо за изпомпването на кръвта в тялото.

Тъй като преносът на кръв се затруднява хипертонията може да доведе до болка в гърдите, аритмия или сърдечен удар.

Може да настъпи и увреждане на мозъка, заради преходна исхемична атака (мини инсулт), която представлява кратко прекъсване на снабдяването с кръв на мозъка.

Това са само част от сериозните проблеми, ако високото кръвно налягане не бъде контролирано.

Напитките, които повишават най-много кръвното налягане

Има начини за предпазване и лекуване на хипертонията. Един от тях е избягването на напитките, водещи до повишаване на кръвното налягане.

Изотонични напиткиИзбягвайте напитките, водещи до повишаване на кръвното налягане.

Тези напитки са предназначени за рехидратиране и съдържат определена доза натрий.  Най-често под формата на натриев хлорид и натриев бикарбонат.

Натрият вреди на хората с високо кръвно налягане. Затова за тях е най-добре да не консумират храни и напитки, съдържащи това вещество.

Енергийни напитки

Хората страдащи от проблеми със сърцето или от високо кръвно налягане трябва да избягват консумацията на енергийни напитки.

Множество проучвания показват, че много здрави хора приемащи този вид напитки започват да се оплакват от високо кръвно налягане.

Енергийните напитки съдържат таурин и кофеин. Учените смятат, че тези две вещества са отговорни за повишаването на кръвното налягане и пулса.

Всички марки напитки, обещаващи да повишат нивото ви на енергия съдържат по-голямо или по-малко количество кофеин и таурин. Тези вещества оказват съществено влияние върху кръвното налягане.

За да си представите за какво става дума ще ви кажем, че една енергийна напитка се равнява на две чаши кафе.

Не бъркайте енергийните напитки с изотоничните или спортните напитки. Целта на последните е да възстановят организма след физическо натоварване.

Кафе и чайКафето е една от напитките, която повишава най-много кръвното налягане

Препоръчва се умерената консумация на кафе и чай, ако имате ниско кръвно налягане. Както може би се досещате тези напитки са вредни за хората с хипертония.

Кафето е една от напитките, която повишава най-много кръвното налягане. Дори ако не страдате от хипертония трябва да консумирате с мярка тази напитка.

Алкохол

Все още не е ясно защо алкохолът повишава кръвното налягане.

Когато в кръвта има алкохол, той нарушава снабдяването с кислород на сърцето.

Ако сърцето не получава достатъчно кислород, то започва по-бързо да изпомпва кръвта. По този начин то се опитва да компенсира недостига на кислород и хранителни вещества до отделните части на тялото.

Прочетете и това: 6 признаци на пристрастяване към алкохола

Както видяхте напитките, повишаващи кръвното налягане присъстват в ежедневието ни. Затова един от начините за контролиране на хипертонията е като промените начина си на живот.

Тези промени, като отказването от тези напитки, ще се погрижат за здравето на сърдечно-съдовата система на хората, страдащи от хипертония.

  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.

  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.

  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.