Искате ли да научите кои плодове изгарят мазнини?

Ако търсите по-бързи начини да се отървете от излишните килограми включете в диетата си диня, ягоди и грейпфрут. Прочистват тялото, а и са невероятно вкусни.
Искате ли да научите кои плодове изгарят мазнини?

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Много хора не знаят, че някои плодове изгарят мазнини. Вярвайте или не, някои храни консумират голямо количество калории по време на храносмилането. С други думи, те отнемат повече калории, отколкото допринасят. В резултат на това те всъщност изгарят мазнини.

Плодовете са част от тази избрана група храни, които изгарят мазнини. С тяхната натурална захар, в тялото протича завършен процес за усвояването им.

Това води до увеличаване на метаболизма и по този начин мазнините се изгарят. Някои плодове са особено полезни за това като например тези в списъка по-долу:

ябълки за изгаряне на мазнини

Ябълките изгарят мазнини

Ябълките са истинска ходеща лаборатория. Те съдържат компонент, наречен пектин, който има следните множество предимства. Той:

  • Прочиства тялото
  • Представлява чудесен диуретик
  • Осигурява голямо количество фибри

Най-интересният факт е, че той също помага да се унищожи мазнината, която влиза в тялото. Разтворимите фибри осигуряват на организма начин да абсорбира по-малко мазнини. Освен всичко това ябълката съдържа и аминокиселини, които подпомагат храносмилането.

В допълнение, това е един от елементите, които създава усещането, че сте сити.

Лимоните, чудо на природата

Лимоните изгарят мазнини

Лимоните са друг плод, който има многобройни свойства и сред тях има ясен ефект за изгаряне на мазнините. Това е храна, която трябва винаги да бъде включена във вашата диета.

Лимоновият сок разгражда мазнините, така че те лесно да бъдат елиминирани.

В същото време, лимоните подобряват кръвообращението, увеличават лимфната течност и помагат за намаляване на целулита.

Добра идея е да започнете деня като пиете малко лимонов сок в чаша гореща вода. Това увеличава термогенезата, която помага да се изгарят мазнини и калории.

Грейпфрут

Грейпфрутът принадлежи към категорията цитрусови плодове. Има огромна сила за прочистване, която влияе върху загубата на тегло.

Помага за прочистването на черния дроб, който основно отговаря за обработката на мазнините. Плюс това също помага за подобряване на бъбречната функция и понижаване на високото кръвно налягане.

Яденето на грейпфрут за закуска е идеално за изгаряне на мазнините.

Може да се смесва с портокалов сок, за да увеличи ефекта и вкуса си.

Ягоди

Ягодите са идеални за отслабване и за изгаряне на мазнини

Ягодите са идеални за отслабване, тъй като съдържат малко калории. Те също така лесно засищат усещането за глад. Освен това съдържат много вода и фибри, което подобрява храносмилането.

Ягодите също са богати на калций, магнезий и калий, три елемента, които помагат за контролиране на кръвното налягане.

В допълнение, те помагат за балансиране на пикочната киселина, което ускорява метаболизма и също така изгарят мазнини.

Диня

Динята е не само един от най-освежаващите плодове, но има и огромен ефект при изгаряне на мазнините.

Благодарение на сладкия си вкус, този плод е с ниска енергийна плътност. Това означава, че можете да ядете повече от една порция, без да консумирате много калории.

Динята съдържа вещество, наречено аргинин. Това е аминокиселина, която помага да се окисли глюкозата и мазнините, които се натрупват в тялото.

Също така има чудесен пречистващ ефект, който помага да се елиминират токсините.

Киви

Всички плодове, които съдържат витамин С са чудесни за премахване на мазнините. Кивито не е изключение.

Няколко проучвания показват, че витамин С е от съществено значение за изгарянето на мазнините.

Консумирането на този витамин редовно активира вещество, наречено карнитин. То помага при превръщането на мазнините в налична енергия.

Кокосови орехи

Този вкусен плод значително повишава ритъма на чернодробния метаболизъм. Резултатът е, че храносмилателната система функционира много по-добре.

В същото време това помага за изгарянето на голям брой калории. Такива ползи се получават както от натуралния, така и от настъргания кокос, или от млякото или маслото от кокосовия орех.

Кокосово масло по-специално е отлично за ускоряване на метаболизма. Важно е обаче да знаете как да го използвате, за да избегнете вредни ефекти. Също така, важно е да използвате най-доброто качество кокосово масло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Beukema M, Faas MM, de Vos P. The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Exp Mol Med. 2020 Sep;52(9):1364-1376. doi: 10.1038/s12276-020-0449-2. Epub 2020 Sep 10. PMID: 32908213.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Lis DM, Baar K. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Sep 1;29(5):526-531. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0385. PMID: 30859848.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.